Nyheter

Nytt rådhus: – Et skandaleprosjekt

Stavanger kommune vil rive lavblokken fordi det er tryggere og billigere. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mener det er på tide å sette foten ned og vurdere riving av hele rådhuset.

Stavangers rådhus fra 1960-tallet renoveres. Arbeidet startet i begynnelsen av 2021. Planen er at nytt rådhus står klart høsten 2024. Det nye rådhuset skal være et signalbygg i sentrum, uttalte kommunen i januar like før arbeidet startet.

Tanken er å bevare mye av historikken i rådhuset, samtidig som man moderniserer.

Det ble satt av 291 millioner kroner til renoveringen. Prislappen har steget til 399 millioner.

Tidligere ble det bestemt at lavblokken, altså delen av rådhuset som rommer kommunestyresalen og som er mest synlig i bybildet ut mot Lars Hertervigs gate, skulle gjennom en 70 prosent innvendig sanering.

Nå vil kommunedirektøren rive hele lavblokken. Å la det gamle stå er for risikofylt for arbeiderne. Samtidig er det billigere å rive og bygg nytt. Kvadratmeterprisen for et nytt råbygg er omtrent 5000–6000 kroner, mens kvadratmeterprisen for ombygging av lavblokken er rundt 9000 kroner. Kommunedirektøren foreslår at lavblokken bygges opp igjen ved bruk av enten massivtre/limtreløsning eller massivtre/limtre og lavkarbonbetongi/stål, heter det i saksdokumentene.

Politikerne i formannskapet skal ta stilling til den nye planen og kommuneadministrasjonens ønske i møtet torsdag 28. oktober.

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Frp, sitter i formannskapet. Han synes de nye planene er skandaløse og en hån mot skattebetalerne.

Leif Arne Moi Nilsen: – En hån mot skattebetalerne

– I august ble det lagt fram at prosjektet kostet 108 millioner dyrere. Og nå kommer dette. Vi kommer til å ende opp med et rådyrt rådhus. Plusser man på marginer så er man snart oppi en halv milliard kroner. Det kan bli dyrere enn Sandnes’ helt nye rådhus. I Sandnes måtte de kjøpe tomt i tillegg. Det kommunen holder på med i Stavanger er en hån mot skattebetalerne. Dette begynner å bli et skandaleprosjekt, sier Moi Nilsen og utdyper:

– Først var det så viktig å bevare det gamle. Til nå er det brukt haugevis av arbeidstimer hvor man skal ta vare på ting innvendig, gulv og lamper, for å bygge det om til møbler. Og plutselig skal alt rives likevel. Samtidig skal man bevare kontordelen på baksiden, som ytterst få har et forhold til. Enten må vi ta vare på byggets identitet ellers må vi bygge nytt som Frp har påpekt noen ganger.

Han mener kommunen burde sett dette komme tidligere, slik at man ikke har kastet bort masse arbeid på ingenting.

– Som privatperson kan man ikke planlegge slik. Hva hadde banken sagt når man spurte etter mer penger? Kommunen kan sende regningen til innbyggerne. Hvilket signal sender vi da til skattebetalerne?

– Det er mulig at Frp kommer til å foreslå at pågående arbeid stoppes inntil det foreligger nye kalkyler og en vurdering på om det vil svare seg å rive hele bygget. Mer penger til rådhus betyr mindre penger til skole og barnehage, sier Moi Nilsen.

Stavanger kommune: – Sikkerhet viktigst

Leder av Utbyggingsavdelingen i Stavanger kommune, Rune Kommedal, forklarer hvorfor kommunen ønsker at lavblokken rives. Sikkerhet er den mest utløsende faktoren.

– Det er ikke alt man vet i tidligfasen av et prosjekt. Utfordringen med å rive etasjer under bystyresalen betyr at man må ha oppstøtting for å holde alt oppe. Her er det stor risiko. Vi må gjøre ting trygt, understreker Kommedal.

Når man river får bygget en bærekonstruksjon av bedre kvalitet som har lengre levetid, legger Kommedal til.

Kommedal avviser at det er gjort mye unødvendig arbeid.

– I et prosjektløp avdekker man lag for lag. Man kartlegger og oppdager nye ting. Dette gjelder spesielt i et renovasjonsprosjekt, sier han.

– Blir ikke dyrere

Prislappen er fortsatt 399 millioner kroner.

– Prosjektet har økt fra 291 til 399 millioner. Det er ikke planer om å øke utover denne rammen, sier Kommedal.

Utbyggingssjefen poengterer at kommunen bygger en bygning for framtiden.

– Hvem skal stake ut kursen og sette standarden om ikke kommunen gjør det? Det handler ikke bare om dette ene bygget. Det handler om alle de tusen byggene som kommer etterpå, om hvordan vi må tenke nytt i forhold til miljøet.

Vinduene til det nye rådhuset får innebygget solskjerming.

– Persienner, gamlemåten, krever vedlikehold. Vi tenker kostnad de neste 50 år. Innen ti år har investeringer i solcelleanlegg for moderne energiløsninger betalt seg selv. Rådhuset blir smart. Man får smart lyssetting, man har kontroll på hvilke rom og fasiliteter som brukes. Her er det penger å spare i det lange løp, sier RUne Kommedal.


Mer fra Dagsavisen