Nyheter

Utfordrer Lyse: – Luftspenn katastrofalt for golfklubben

Lyse vurderer i tillegg til jordkabel også strømmaster og luftledninger over golfbanen ved Stokkavatnet. – Luftspenn vil være katastrofalt for Stavanger Golfklubb, sier den daglige lederen.

Lyse Elnett må bygge en ny og kraftigere strømforbindelse mellom transformatorstasjoner på Ullandhaug og Stølaheia. Det får konsekvenser for golfbanen og grøntområdene og turstien ved Store Stokkavatn.

Daglig leder Frode Vassbø i Stavanger Golfklubb opplyser at nye illustrasjoner fra Lyse Elnett med to alternativer for luftspenn fører til bekymring i klubben. Lyse er som andre nettaktører også pålagt gjennom Stortinget å vurdere luftspenn, av økonomiske årsaker. Klubben håper på sjøkabel i Stokkavatnet, Vassbø ser at det kan bli svært kostbart, men mener jordkabel i så fall er helt nødvendig.

– Mye hogging av skog

– Luftspenn vil være katastrofalt for Stavanger Golfklubb. Mastene vil i tilfelle bli 20–30 meter høye, og med ledninger som henger 7–10 meter over bakken, dermed i ballbanen, med kollisjonsfare og sikkerhetsrisiko. Luftspenn vil også føre til brede traseer med mye hogging av skog, og vil gå ut over biologisk mangfold. Trærne gir også bedre sikkerhet for turgåerne. Alternativet for oss er å sette opp høye gjerder, sier Vassbø til RA.



Blå luftledningtraseer og røde jord/sjøkabeltraseer under vurdering. Golfbanen i grønt.


Han understreker at klubben har god dialog med Lyse Elnett, men at det likevel er bekymring. Vassbø peker på at ett av luftlinjealternativene går over de vakre omgivelsene på hull tre, nær vannet og ved gangstien. Vassbø mener luftspenn vil være begynnelsen på slutten for golfklubben slik den er i dag.

– De naturskjønne omgivelsene våre er én av årsakene til at Stavanger Golfklubbs bane er ranket blant Norges beste og mest ettertraktede baner. Ødelegges omgivelsene, vil vi bli mindre attraktive, vi vil få medlemsflukt, og inntektene vil gå ned sier Vassbø.

Han har sammen med den øvrige staben regnet på et i-verste-fall scenario, og kalkulerer med 5 millioner kroner i tapte inntekter allerede første året ved bygging av luftlinje.

– Medlemmene vil forsvinne, inntekter fra greenfee vil gå ned, sponsorinntektene kan ventes å gå ned kraftig ned. Vi har 25 millioner kroner i gjeld å betjene, og har 230 barn og unge under 20 år som medlemmer, der vi nå bruker 1 million kroner i året på for eksempel trenere og reisestøtte. Det vil vi ikke ha råd til å fortsette med, sier Vassbø, som også er bekymret for de 11 årsverkene i klubben, sviktende kvalitet og ytterligere inntektssvikt.

. Det vil bli en ond spiral, sier Vassbø.

– Må oppgraderes

Kommunikasjonssjef Ingvild Ween i Lyse Elnett peker på at nettet på strekningen må oppgraderes både på grunn av alder og tilstand på anleggene, og for å sikre god og stabil kraftforsyning i et samfunn som bruker mer og mer elektrisk kraft.

Hun har naturlig nok forståelse for ulempene ved å anlegge luftspenn.

– En eventuell luftledning vil være negativ for både golfklubben, turgåere og naturen ved Store Stokkavatn, sier Ween til RA.

Hun peker på at Lyse Elnett har mange hensyn å ta i planleggingen.

– Alle traséalternativer, uansett om det er jordkabel eller luftledning, gir ulemper for de som berøres, sier Ween.

– Tidlig i prosessen

Hun kan ikke si noe om hvilket trasévalg selskapet går for ennå.

– Det er fortsatt tidlig i prosessen. Vi har nå bedt om innspill fra grunneiere og naboer. Deretter vil vi vurdere alle innspill og se på kostnader og konsekvensutredninger, sier Ween til RA.

Hun opplyser at innsendingen av konsesjonssøknaden er utsatt fra fjerde kvartal i år til 1. kvartal i 2022. Da søkes det om én eller flere konkrete traseer. Lyse Elnett vil publisere de ulike temarapportene for konsekvensutredning samtidig med konsesjonssøknaden

– Noen ganger søkes det på én trasé, mens andre ganger kan det søkes på flere traseer. Vi kan også søke i prioritert rekkefølge, sier Ween.

Hun opplyser at det ikke er tatt stilling til alternativet med sjøkabel i Stokkavatnet, men at det kan være store økonomiske forskjeller mellom sjøkabel, jordkabel og luftspenn.

– Forskjellene i kostnad kan variere ut fra blant annet grunnforhold, terreng og avstand. Det er for tidlig å si i dette prosjektet, men generelt vil jordkabel kunne ha 2–4 ganger høyere kostnad enn luftspenn. Sjøkabel vil normalt ha en høyere kostnad enn jordkabel. sier Ween, som peker på at Stortinget har pålagt norske strømnettselskaper som hovedregel å bygge luftspenn på så kraftige anlegg som fra Ullandhaug til Stølaheia, som blir på 132 kilovolt.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen