Nyheter

Stanley Wirak har vært ordfører i ti år: Slik har det vært

Han blir kalt «Hele Sandnes’ bestefar» og du ser ham ofte smilende. Likevel er ikke Stanley Wirak redd for de tøffe kampene.

På denne dagen for ti år siden fikk Stanley Wirak (Ap) på seg ordførerkjedet for aller første gang. Han husker dagen veldig godt, og grunnen til det er fordi det var så uventet. Alle trodde det var umulig og at Høyre skulle lede Sandnes videre. Wirak innrømmer at han ble nesten like overrasket som alle andre. Da Arbeiderpartiet dannet flertall med Frp, Sp, Sv og Pp var det mange som hevet brynene og mente dette ikke kom til å vare. Wirak var ikke helt sikker selv heller, for å være ærlig. Men da partiene begynte å forhandle om budsjett fant de ut at de hadde mange sammenfallende ideer, og siden den gang har de bare vokst tettere og tettere. I dag, ti år senere, ser flertallet nesten likt ut – med Ap, Frp, FnB og Sp.

– Mange var sikre på at samarbeidet med Frp kom til å bli brutt allerede før jul det første året, og folk kalte oss «sopihop-alliansen» og «den underlige koalisjonen». Mange dømte oss nord og ned, og jeg må innrømme at jeg var litt usikker selv også, sier Wirak og ler.

– Men vi stoler på hverandre. Vi gir og tar. Av og til taper vi og av og til vinner vi. Vi finner løsninger og styrer byen sammen på en god måte. Så har vi jo etter hvert fått til ganske mye sammen også. Vi har bygd mange skoler og idrettshaller, vi har en god økonomi og vi har drevet effektivt, legger han til.

Selv om samarbeidet mellom Ap og Frp har fungert godt i Sandnes tror ikke Wirak det hadde fungert på nasjonalt nivå.

– Vi er veldig enige. Det aller første vi var enige om var å få på plass eldreomsorgen. Deretter ble vi enige om å konsentrere oss om orden i økonomien. Vi er forsiktige når vi må være forsiktige, og vi gir gass når vi må gi gass. Det har fungert i ti år, sier ordføreren.

– Nå kjenner jeg verken deg eller varaordfører Pål Morten Borgli, men fra utsiden framstår dere som to ganske ulike personer?

– Ja, men jeg tror vi utfyller hverandre godt. Han er litt mer propell, og jeg er litt mer den som sier «La oss nå regne litt på det først», sier Wirak og ler.

– Hadde vi ikke likt hverandre hadde vi ikke samarbeidet i ti år, legger han til.

Har vært ute en vinternatt før

I løpet av sine ti år som ordfører er det mye som har endret seg i Sandnes, mener Wirak. Blant annet har folketallet økt med 11.000 personer, Langgata er oppgradert, næringslivet investerer som aldri før og ikke minst har Ruten fått seg et realt ansiktsløft. Han tror oppgraderingen av Ruten er noe av det viktigste som har skjedd i Sandnes rent byutviklingsmessig, fordi det har gitt byen og befolkningen en stolthet.

– Ja, for Ruten har vel ikke akkurat hatt det beste ryktet. Ikke Sandnes heller, for så vidt?

– Nei, Ruten har jo blitt omtalt som både harry og skummelt. Sammen med befolkningen har vi fått en by vi er stolte av, og da følger også næringslivet med. Det er en god sirkel, sier Wirak.

– For noen år siden sang de jo «kor i helsikken e Sandnes?», men det er det ingen som lurer på nå lenger, sier han og ler.

Stanley Wirak

Wirak mener – helt oppriktig – at det har vært en glede å gå på jobb hver eneste dag de siste ti årene, og at utviklingen som har skjedd i byen har gjort ordførerjobben til «en enestående opptur».

– Av og til blåser det jo litt, og jeg får litt kjeft enten av den ene eller andre redaktøren på lederplass. Men så går det en stund og så skriver de en ny leder hvor det kommer fram at «kanskje de ikke er så galne likevel disse to i Sandnes». Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på lederplass, men jeg har også fått mye kjeft, både av Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad. Men når du er 71 år har du heldigvis vært ute en vinternatt før, sier ordføreren.

– Apropos det. Nå er du jo 71. Hvor lenge ser du for deg at du kan sitte som ordfører?

– Jeg pleier å si at vi får se. Så sier jeg videre at «i Amerika begynner de jo ikke før du er i den alderen». Nei. Jeg tar det etter hvert. Vi får se, sier en hemmelighetsfull Wirak lattermildt.

– Jeg har jo hørt at du har blitt omtalt som «Hele Sandnes’ bestefar». Hva synes du om det?

– Hehehehe. Jeg synes det er koselig, for det er godt ment. Og nå som jeg er i den alderen har jeg den fordelen at jeg ikke trenger å gjøre noen politisk karriere. Jeg kan senke skuldrene litt, og jeg trenger ikke alltid være korrekt. Man må jo ha litt fart og spenning også, sier Wirak.

Tapt er tapt

I løpet av sine år i politikken er det flere ting Wirak er stolt over å ha fått til, som blant annet satsingen på skole og idrett og byutviklingen. Men det er også enkelte ting som ikke har gått veien han håpet – som blant annet Bymiljøpakken.

– Den var ikke godt nok gjennomarbeidet på forhånd. Den var basert på for dårlige kalkulasjoner som gjør at vi sliter både med økonomien og prioriteringene nå. Det blir en kamp mellom bil og buss som ikke er helt bra, og vi burde innrettet oss på en annen måte fra begynnelsen av. Men tapt er tapt, sier Wirak.

I arbeidet med Bymiljøpakken var Wirak med på å vedta rushtidsavgiften. Senere snudde han og sto knallhardt på, sammen med Sp og Frp, for å få den fjernet.

– Vi burde vært tydeligere fra dag én på at vi ikke ville være med på rushtidsavgiften. Da vi forsto hvor gale det var for folk tok vi konsekvensen av det og sa «nei, dette er en tabbe og det vil vi ikke være med på». Da vi fikk med fagforeningene og Kari Nessa Nordtun i Stavanger fikk vi snudd bommen på Bybrua og fjernet avgiften, så det ble jo et slags kompromiss. Men vi burde vært mer våkne fra start i arbeidet med dette. Vi var nok litt blendet av at vi skulle redde verden, men det ble helt feil, for det gikk utover barnefamilier og de som har minst, sier Wirak.

Ap inn med morsmelka

Jobben som ordfører er langt fra noen åtte til fire-jobb. Wirak sier arbeidsmengden går opp og ned; av og til er det veldig kjør, men han kan også ta seg en fridag dersom han trenger det. Men selv på fridagen er mobilen påslått, og han tar alltid telefonen uansett hva klokka er. Det handler om å være tilgjengelig for folk, mener han.

– Så det er ikke sånn at du får lyst til å kaste telefonen i veggen innimellom?

– Neineinei. Hadde jeg ikke syntes det var kjekt kunne jeg jo pensjonert meg for mange år siden, sier ordføreren.

Før Wirak gikk inn i Sandnes-politikken i 2003 jobbet han nærmere 30 år i oljebransjen. Han sier han alltid har vært interessert i politikk, men at han ikke ble aktiv før i voksen alder.

Stanley Wirak

– Jeg er jo født inn i arbeiderbevegelsen. Faren min var også ordfører, så jeg har jo fått Arbeiderpartiet inn med morsmelka. Og selv om jeg ikke ble politisk aktiv før jeg ble litt eldre lærte jeg veldig mye av 30 år i oljebransjen, sier Wirak.

– Hva var det som var drivkraften da du startet med politikk? Og har det endret seg noe?

– I begynnelsen var det å få gjennomført vår politikk mest mulig. Og det er det for så vidt fortsatt, men det viktigste nå er at det tas beslutninger som er best for fellesskapet og for byen. Så er jeg nok en litt utålmodig type. Jeg mener det er en tid for å utrede og en tid for å diskutere, men det er jammen meg en tid for å beslutte og gjennomføre også. Når du er noen år gammel har du vært i de rundkjøringene før. Jeg er veldig for at vi skal utrede ting skikkelig før vi hopper til konklusjoner, men ting må også bli gjennomført, sier Wirak.

Full fart 24/7

– Hva med hjertesaker? Har man det når man er 71 eller er det bare 25 år gamle politikere som har det?

– Hehehe. Jo eldre du blir, jo mer «allround» blir du. Jo mer verdier vi kan skape, jo mer kan vi dele. Det er der jeg er nå, sier ordføreren.

– Føler du at jobben som ordfører har endret seg noe i løpet av disse ti årene?

– Det er litt mer fart nå. Du må være opplest på det meste og svare kjapt, for ingen journalister er interessert i å høre «det må jeg sjekke, kan jeg ringe deg i morgen?». Ting skjer kjappere. Det er nok litt mer travelt, sier Wirak.

– Det var kanskje litt mer behagelig før?

– Ja, det var i alle fall roligere. Nå er det full fart 24/7. Det er alltid noe som skjer og man må følge med. Men samtidig er jo det bra for oss, for hvis vi holder oss oppdaterte og følger med så får vi lettere uttale oss om ting, sier han.

– Men du er fornøyd med hvordan tingene er?

– Det er jeg. Og som jeg har sagt før: Hadde jeg ikke likt det så hadde jeg ikke vært her, sier ordføreren og ler.

Nyeste fra Dagsavisen.no: