Nyheter

OTD Energy-åpning: - Industrien har kommet lengre enn politikerne debatterer

Tirsdag åpnet OTD Energy. Selv om det er god stemning i bransjen med oljepris på 85 dollar fatet er deltakerne på oljemessen mer opptatt av framtiden og grønn omstilling, sier OTD-messesjefen.

– Skal man jobbe med klimaproblemet, så man jobbe i industrien. Effekten er vanvittig mye større. Det har leverandørindustrien til olje- og gassbransjen forstått, sier Torbjørn Olufsen, daglig leder for OTD Energy.

«Den andre oljemesså», Offshore Technology Days, starter tirsdag med åpning av ordfører Kari Nessa Nordtun og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

OTD Energy er oljemessen for leverandørindustrien. Mellom 300–400 utstillere har rigget seg til i Forum-området. Det er forventet 20.000 deltakere. I år er det sannsynligvis Europas største energimesse.

Seminarer ble fullbooket dagen etter at de ble lagt ut.

– De mest populære seminarene er de som handler om framtiden. Alle, spesielt bransjen selv, har fått med seg IEA- og Rystad-rapporten. Bedriftenes interesse er å rigge seg for den grønne omstillingen, sier Olufsen.

– I år har vi utvidet antall haller, det er nå fire haller, som er mer enn noen gang. Én av de nye hallene er satt av til kun fornybar energi, men interessen der har vært så stor at også en av de andre hallene nå har flere bedrifter som driver med fornybar energi.

Messens mål er å være med på å bygge en ny framtid for leverandørindustrien. OTD Energy skal være en katalysator for industrien.

– Hjelpe å legge til rette for at de finner nye markeder og nye samarbeidspartnere. Sånt sett er det viktig at oljeprisen er høy, fordi det gir bedriftene mulighet til å bygge opp egenkapital til å ta omstillingen. Den grønne omstillingen må komme innenfra, fra bransjen selv, sier messesjefen.

Debatter blir fort polariserende.

—  Torbjørn Olufsen, leder OTD Energy

– Utviklingen går raskt

Olufsen sier omstillingen til en grønnere framtid er godt i gang allerede.

– Industrien har kommet mye lengre enn det politikerne debattere. Politikerne ser ikke alt som skjer. Funnene fra IEA-rapporten og Rystad-rapporten er problemstillinger industrien selv er fullt klar over og jobber med.

– Faren er at miljøorganisasjoner og partier blir sin egen fiende. Debatter blir fort polariserende. Bransjen investerer for en grønnere framtid. Bare se på investeringsbudsjettene til de store aktørene.

For å bygge bruer er også Miljøstiftelsen ZERO en viktig del av åpningen av messen tirsdag kveld.

Når man får bygget et økosystem for grønn utvikling, går utviklingen raskt, mener Olufsen og peker på elbilbruken.

– Se bilparken i dag. Det er elbiler det går i. For ti år siden var det nesten utopi. Da var det noen idealister som kjørte rundt. Bilene var små og rare. Nå er elbilene bedre enn bensin- og dieselbilene. Den utviklingen heier vi på, sier Olufsen.

Muligheter for teknologinasjonen Norge

– På messen i år kommer det blant annet en tysk aktør som skal femdoble offshorevind-satsingen i Tyskland. De er her for å finne leverandører og kompetanse. Norge er en teknologinasjon. Nå er det viktig å ta posisjoner i et voksende internasjonalt marked.

Leverandørindustrien til olje- og gasselskapene ble bygget på klyngetenkning.

– Nå gjelder akkurat det samme, bare en annen tankegang. Sammen er vi gode, sammen er vi sterke, sier Olufsen.

Han er også glad for at over 500 studenter er deltakere på messen.

– Studenter har spurt seg om det er en framtid i olje og gass. Det er viktig å invitere dem, la bedriftene få presentere seg. Det er vanskelig å forholde seg til kontorbygg på Forus. De unge må få et innblikk på innsiden. Hva bedriftene vil og hva som er jobbmulighetene i den grønne omstillingen, sier Olufsen.

---

OTD Energy:

Startet tirsdag. Varer fram til torsdag i Stavanger Forum.

Offshore Technology Days (OTD) ble etablert i 1999 av og for leverandørindustrien i offshorebransjen. OTD har siden utviklet seg til å bli den ledende møteplassen for norske selskaper i olje, energi og offshorebransjen.

I år har de lagt inn Energy i navnet.

Målet til OTD er å være et verktøy for norske leverandører. Dette omfatter både bygge nettverk mellom selskaper, koble innkjøpere og leverandører.

I år består messen av mellom 300–400 utstillere. Det er forventet 20.000 besøkende.

Fra tirsdag til torsdag vil det bli arrangert over 100 seminarer. Nytt i år er at deltakerne kan delta på hoppe mellom ulike seminarer digitalt med hodetelefoner.

---

Mer fra Dagsavisen