Nyheter

Kolumbus vil ta betalt for hvor langt du reiser

Kolumbus vil erstatte dagens betalingssystem bestående av soner og billettkategorier med enklere, mer rettferdig og mer bærekraftig betaling.

Kolumbus arbeider med en ny betalingsmodell som er tenkt å erstatte dagens system med soner og billettkategorier. Løsningen baserer seg ikke på forhåndskjøpte billetter, men på at man bare reiser og betaler for hvor mye en reiser.

– Det vi legger opp til er at vi skal gjøre enkeltreiser billigere. I dag kjøper man for eksempel et månedskort, og man oppfordres til å reise mest mulig i løpet av en måned. Det finnes folk som vil gå og sykle, så vi legger opp en modell som tar høyde for at man ikke skal straffes for dette. I tillegg blir det priset etter lengden man reiser, sier Odd Aksland, direktør i Kolumbus.

– Det er viktig å ha et billettsystem som ikke straffer for at man reiser mindre.

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap), synes den nye betalingsmodellen er framoverlent.

– Det er en ny måte å tenke prising av kollektivreiser. Det blir på en måte «streaming» av bussreiser. Vi ønsker at det skal lønne seg å sette bilen hjemme av og til, og dette vil legge opp til det. Det vil og gjøre det lettere med tanke på de forskjellige sonene, og de harde skillene på pris på dette i dag, sier hun til RA.

– Det skal være enkelt, og man skal ikke måtte tenke på hva som er det billigste for en, eller hva som lønner seg, legger fylkesordføreren til.

Tirsdag skal fylkesutvalget behandle saken, og ved en politisk tilslutning, vil systemet iverksettes i siste halvdel av 2022.

– Vi er positive og synes det er stilig at Kolumbus igjen ser på nye måter å gjøre ting på. De er framoverlente og nyskapende i måten de tenker på, sier Chesak.

Selv om prisen vil ta utgangspunkt i lengden man reiser, påpeker fylkesordføreren at det vil bli et tak på hvor dyrt det kan bli.

– Folk skal ikke straffes, og vi ønsker fremdeles at folk som reiser litt lengre skal fortsette å reise kollektivt. Man skal klare å ta hensyn til alt, men målet er at flere skal velge kollektivt enn de som gjør det i dag, og legge til rette for kortere reiser og enkeltbilletter, sier hun.

Det er allerede gjennomført en test av løsningen i april 2021 med noen få brukere, for å avdekke om det er tekniske forbedringer som må gjøres før en større test.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen