Nyheter

Sykkeltyverier: – Her er det dessverre store muligheter for kjeltringene til å tjene gode penger uten å bli tatt

Det må gjøres noe med politiets lave oppklaringsprosent når det gjelder sykkeltyverier, mener Frp-politiker. Sykkeltyveri er ikke regnet som prioriterte saker, svarer politiet.

Tirsdag skrev RA om Brian Davis som ble frastjålet en sykkel til en verdi av nærmere 30.000 kroner. Det hele ble fanget på kamera, men saken ble henlagt dagen etter den ble anmeldt, forklarte Davis. Han stilte spørsmål rundt hvorfor ikke politiet gjør noe, og videre hva som er poenget med sykkelsatsingen i Stavanger «når sykler blir stjålet «hele tiden» uten at noen bryr seg». I samme sak kom det også fram at politiets oppklaringsprosent når det gjelder sykkeltyverier er på to prosent.

Det er spesielt den siste biten som får Frps Leif Arne Moi Nilsen til å reagere. Han forteller at han «satt kaffen i halsen» da han så saken om Davis og politiets oppklaringsprosent.

– Jeg vil ikke kritisere politiet, for de gjør tross alt en fantastisk jobb. Men dette handler om prioriteringer. De gangene politiet har prioritert dette og satt inn ressurser på å ta dem som driver med organisert tyveri, så har det fungert preventivt hver gang. To prosent er jo nesten det samme som ingenting, sier Moi Nilsen til RA.

Det største hinderet

Moi Nilsen mener saker som dette kan skade politiets omdømme.

– Politiet gjør en usedvanlig god jobb generelt. De er fantastisk flinke, men de havner ofte i et dårlig lys. Folk får et totalinntrykk av dem som er skeivt. Politiet prioriterer egentlig riktig, men samtidig tror jeg de må innse at det er saker som dette folk er opptatt av, sier han.

Moi Nilsen mener medieomtale og at flere blir tatt for tyveriene også vil fungere preventivt.

– Dette er noe vi må ta tak i når oppklaringsprosenten er nede på to prosent. Jeg synes det er trist å lese at det er klare videobilder, men at politiet ikke engang har anledning til å se på det. Her er det dessverre store muligheter for kjeltringene til å tjene gode penger uten å bli tatt, sier han.

Moi Nilsen mener både politiet og Stavanger kommune er nødt til å gjøre noe, og han vil derfor fremme et forslag i Utvalg for miljø og utbygging (UMU) neste uke. I forslaget skriver han at «UMU ber om å få seg forelagt en sak tuftet på de harde fakta som framkommer i RA, 12. Oktober 2021, hvor forslag til preventive strakstiltak i samarbeid med politiet kartlegges. «Oppklaringsprosenten for sykkeltyveri er to prosent. – Hva er poenget med sykkelsatsing i Stavanger når sykler blir stjålet «hele tiden» uten at noen bryr seg, sier syklist Brian Davis.».

– Stavanger kommune har hatt en formidabel satsing på sykkel de siste ti årene, men jeg tror dette er det største hinderet for at folk benytter seg av tilbudet. Hvis ikke vi får gjort noe med disse sykkeltyveriene kommer aldri kommunen til å lykkes i sin plan om å få flest mulig til å sykle, sier Moi Nilsen.

Ikke prioritert

Politiadvokat Stian Eskeland sier til RA at mange av sykkeltyverisakene henlegges fordi politiet ikke har opplysninger om gjerningspersonen, da det ikke finnes vitner, overvåkingsbilder eller andre spor.

– I andre tilfeller henlegges sakene på kapasitet selv om det kan finnes slik informasjon. Politiet må prioritere i henhold til Riksadvokatens mål- og prioriteringsrundskriv og Politidirektoratets disponeringsskriv. Sykkeltyveri er ikke regnet som prioriterte saker, sier Eskeland.

Likevel må det alltid foretas en konkret vurdering av hver sak. I vurderingen er kriminalitetens samfunnsskadelige virkning og hvordan den påvirker den alminnelige trygghetsfølelsen i lokalsamfunnet viktige hensyn, forklarer politiadvokaten.

– Vi skulle gjerne sett høyere oppklaringsprosent for sykkeltyveri, men politiet må bruke etterforskningskapasiteten på de sakene som er prioritert. Det kan også være tilfeller hvor politiet har bilder av tyven fra overvåkingskamera, men at man ikke klarer å identifisere vedkommende ut ifra bildene. Selv om politiet har henlagt en sak så kan den gjenopptas dersom det kommer nye opplysninger som er egnet til å føre til en oppklaring av saken, sier Eskeland.

Han forteller videre at det hender at politiet finner igjen stjålne sykler.

– Den som er i besittelse av den stjålne sykkelen kan da straffes for heleri, selv om politiet ikke kan bevise at vedkommende faktisk stjal den, sier politiadvokaten til RA.

Mer fra Dagsavisen