Nyheter

Kjente fjes bak nytt konsept: – Vi vil bringe synden tilbake til Søregata

Det blir platebutikk, kafé, intimscene og bar når Blåveis åpner i Søregata neste år.

For to år siden, rett før Platekompaniet stengte dørene på Arneageren for godt, tok Terje Winterstø Røthing turen innom butikken en siste gang. Han syntes det var kjipt at de skulle legge ned, og spurte derfor butikksjef Kjetil Søndeland om ikke de to skulle starte opp noe nytt sammen.

– Jeg tenkte at vi må finne på noe, og at dette ikke kan være slutten på platesalget i Stavanger. Jeg har vært kunde hos Kjetil i alle år, og vi ble fort enige om et konsept. Men vi skjønte at vi ikke kunne klare det alene, for vi har jo ikke peiling på bardrift. Så nevnte jeg det for Tom, og så bare utviklet det seg derfra, sier Winterstø Røthing til RA.

– Vi tenkte nok det samme som mange andre i Stavanger tenkte på den tiden: Dette er trist. Dette er for gale, og dette kan ikke være slutten for platebutikker i Stavanger. Men vi har jo innsett at vi ikke kan ha en platebutikk i den gamle formen, men at vi må utvikle det til noe litt mer spenstig, sier Søndeland.

Og resultatet har virkelig blitt noe litt mer spenstig enn «bare» en platebutikk. I Søregata 22 skal det nemlig bli både salg av plater, kafé, intimscene og bar med uteservering. Med på laget i tillegg til Winterstø Røthing og Søndeland er også «Fargegatas far» Tom Ur Kjørsvik, Petoro-direktør Ole Njærheim, tidligere Viking-spiller Frode Hansen og «teknisk potet og «sider-gudfar» med en fot plantet i Hardanger», Arild Moland, som gjengen selv beskriver ham som på Facebook.

Grønn oase og siderbar

De gamle lokalene i Søregata 22 er foreløpig under oppussing, og Blåveis-gjengen håper stedet kan være klart til åpning tidlig neste år. I tillegg til nevnte plateutsalg vil det også bli en scene hvor det vil bli både konserter, foredrag, quiz og andre musikkrelaterte arrangementer. Platebaren disponerer to etasjer, og i andre etasje kommer sider- og cocktailbar, i tillegg til en 50 kvadratmeter stor uteservering. Her er planen å bygge en slags oase eller byhage med masse grønn beplantning.

– Vi vil ha fokus på norskprodusert sider, for den er virkelig i verdensklasse. Andre etasje vil derfor bli en fullverdig siderbar hvor vi kommer til å ha forskjellige cidersmakinger og -eventer, sier Winterstø Røthing.

Terje Winterstø Røthing, Tom Ur Kjørsvik, Kjetil Søndeland, Blåveis

– Du har jo god erfaring i drive barer, Tom. Hva mener du er nøkkelen til å lykkes?

– En sterk identitet er alfa og omega, og dette konseptet har mange gode faktorer. Vi er forskjellige typer med forskjellige nettverk, så jeg tror sannsynligheten er stor for at dette går bra, sier Kjørsvik.

– I denne gaten er det ingen barer fra før av, så vi må jo trekke til oss publikumet vårt. Hadde vi åpnet i Fargegaten hadde vi fått mye gratis, så vi har en innkjøringsjobb å gjøre her. Men jeg tror dette kan bli et nytt samlingspunkt i byen når folk ser hvordan dette lokalet blir, legger han til.

– Ja, for dette er jo egentlig en shoppinggate nå?

– Vi skal bringe synden tilbake til Søregata. Her har det jo vært både bordell og bar tidligere, sier Winterstø Røthing og ler.

En fullverdig platebutikk

I et innlegg på Facebook skriver gjengen at de har et ønske om å gi byen noe de mener mangler og som vil gi kulturlivet i Stavanger et løft. På Blåveis vil en kunne kjøpe musikk på vinyl, diskutere musikk, dele kunnskap og i tillegg få oppleve musikk live, skriver de.

– Noe av det jeg likte veldig godt med å gå på Platekompaniet var jo å kunne snakke med de som jobbet der og få musikkanbefalinger. Det var jo noe helt annet enn «Vi tror du også vil like dette» som det ofte står når du handler på nett?

– Det er akkurat det vi vil gi til publikum! Det skal være en fullverdig platebutikk, en faghandel, ikke bare noen vinylplater på utstilling for gøy. Kjetil har 30 års erfaring med å selge plater og han har en enorm kompetanse. Da kan folk komme inn, snakke om musikk og få anbefalinger. Det blir den greien mange savner, sier Kjørsvik.

– Ja, vi ønsker å lage en opplevelse ut av handelen. Det skal bli en møteplass for god musikk og god stemning, legger Winterstø Røthing til.

Terje Winterstø Røthing, Tom Ur Kjørsvik, Kjetil Søndeland, Blåveis

– Helt til slutt må jeg jo bare spørre om navnet. Blåveis?

– Vi hadde veldig mange innspill på navn, og noen av dem kommer jeg aldri til å si høyt igjen, sier Søndeland og ler.

– Men vi satt oss ned en kveld og bestemte at vi måtte lande et navn. Det ble diskutert mye fram og tilbake, men til slutt kom jeg på navnet Blåveis, og det ble full tenning hos de andre, legger han til.

– Det som er fint med det navnet er at det er to ting. Det er jo en blomst, og i og med at vi vil lage en liten byhage i andre etasje er det en slags link til det. Samtidig er det også en litt mild variant av alle de tøffe, norske bandnavnene, som Skambankt, Kvelertak og Ondt Blod. Blåveis er en litt festlig versjon av det. En litt snill variant, kanskje. Litt ufarlig, litt koselig og litt tøff, sier Winterstø Røthing.

Mer fra Dagsavisen