Nyheter

- Utbygger burde sett signalene

Selv om det ikke ble fattet vedtak om å bevare trehusene i første behandling, burde utbygger tatt hensyn til de politiske signalene da prosjektet ble behandlet for andre gang, mener Miljøpartiet De Grønne.

– Stavanger-politikerne er uforutsigbare. De endrer spillereglene. Prosjekter koster tid og penger. Utbyggere er frustrerte. I Sandnes er mye mer på tilbudssiden, sa eiendomsutvikler Jan Olav Knudsen til RA tidligere denne uken.

Reaksjonen kom etter at hotellprosjektet hans i Harald Hårfagres gate på Storhaug fikk tommel ned av flertallet i Utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) forrige uke. Flertallet i utvalget ønsker at to trehus fra slutten av 1800-tallet skal innarbeides i prosjektet. Da saken ble politiske behandlet første gang 15. oktober 2020, ble det ikke fattet vedtak på å bevare trehusene. I andre runde ett år senere, vedtok flertallet i utvalget at trehusene likevel skal bevares.

– Det som begynner å bli et stort problem er at politikerne vingler og stadig endrer spillereglene, sa Knudsen etter at prosjektet ikke fikk grønt lys.

Under første behandling UBS i 2020 kom det to forslag om å verne trehusene, ett fra Høyre og Venstre og ett fra MDG, Rødt og Ap. Begge forslag fikk fire stemmer hver og falt. Partiene ble ikke enige om ordlyden i et vedtak som kunne fått flertall, dermed ble det ikke flertall for et vedtak som vernet Spilderhauggata 1 og 3 da saken ble sendt tilbake til utbygger.

MDG: Slik er politiske prosesser

Uansett var de politiske signalene tydelige

—  Thomas Bendiksen, MDG

Thomas Bendiksen som sitter i UBS for MDG reagerer på den kraftige kritikken fra utbygger.

– Jeg er overrasket over at utbygger velger å fremme et forslag om å rive trehusene når det var såpass tydelige signaler fra flere partier om å verne trehusene, sier Bendiksen.

– Selv om vi politikere ikke klarte å enes om et fellesforslag, så var flere partier enige om å bevare trehusene. Da må utbygger regne med at det er en viss risiko å komme tilbake til samme utvalg hvor trehusene er foreslått revet, legger Bendiksen til.

– Men skal ikke utbyggere forholde seg til faktiske vedtak?

– Det er alltid lurt å sondere det politiske landskapet. Det står i flertallsplattformen at vi skal verne trehus. I en optimal verden hadde vi kommet fra til en felles ordlyd i første runde. Det gjorde vi ikke, men slik er politiske prosesser. Uansett var det politiske signalene veldig tydelig. Ingen har snudd i saken, svarer Bendiksen.

Han er uenig i at saksbehandlingen fra politikerne har vært vinglete og uryddig.

Myrhol med utbygger-støtte

UBS-leder Frode Myrhol (FNB) har mer forståelse for utbyggers synspunkt.

– Vi som politikere stiller høye krav til utbyggere, da må også de kunne stille krav til oss. Det som skjedde i denne saken er ikke et godt eksempel på forutsigbarhet. Jeg forstår kritikken. Det er trist at to trehus skal stanse utbyggingen av et helt kvartal. Prosjektet hadde gitt området et løft, sier Myrhol.

Per i dag er ikke trehusene vernet, ifølge Byantikvaren i Stavanger.

– Tilbake i 2016 foreslo Byantikvaren å verne de to trehusene i Sentrumsplanen, men kun tårnbygget ble vedtatt vernet. Siden den gang har vi konsentrert oss om andre spekter ved saken, sier Knut Haaland Grøttland, rådgiver hos Byantikvaren.

I en tilstandsrapport fra oktober 2019 bestilt av utbygger anbefaler Takstgruppen AS å rive husene.





Mer fra Dagsavisen