Nyheter

Utbygger raser mot Stavanger - hyller Sandnes

– Stavanger-politikerne er uforutsigbare. De endrer spillereglene. Prosjekter koster tid og penger. Utbyggere er frustrerte. I Sandnes er mye mer på tilbudssiden.

Det sier eiendomsutvikler Jan Olav Knudsen til RA. Forrige uke fikk hotellprosjektet hans i Harald Hårfagres gate på Storhaug tommel ned av flertallet i Utvalg for by- og samfunnsutvikling. Høyden ble igjen diskutert. I tillegg ønsket flertallet av politikerne at to forfalne trehus skal integreres i prosjektet.

Utbygger Knudsen reagerer kraftig på vedtaket.

– I forrige behandling ble det vedtatt at de to trehusene kunne rives, men at vi måtte ned på høyden, én etasje. Det har vi gjort. I ett år har vi jobbet fram et nytt forslag sammen med arkitekt og kommuneadministrasjonen og gjort de endringer politikerne ønsket, for at prosjektet skulle få grønt lys. Men nå sier de fortsatt nei. De kommer med nye krav, de vil ha det enda lavere, og de har i tillegg ombestemt seg når det gjelder de to trehusene, og vil beholde disse, selv om trehusene ikke er vernet og de er falleferdige. Det er frustrerende, sier Knudsen

– Endrer spillereglene

– Jeg er helt med på at politikeren skal sette krav. Det gjør at prosjekter blir bedre for alle. Av og til dukker det opp ting som vi utbyggere ikke har tenkt på. Men det som begynner å bli et stort problem er at politikerne vingler og stadig endrer spillereglene. Til slutt vil ingen «spille mer» i Stavanger, fordi alt er så uforutsigbart. Det er synd for Stavanger. Jeg er selv patriot, og vil gjøre gode ting for byen, men det blir stadig vanskeligere, sier Knudsen.

Eiendomsutvikleren forteller at han har brukt nærmere fire år på prosjektet. Og flere millioner. Nøyaktig hvor mange millioner ønsker han ikke å oppgi.

Flertallet i Utvalg for by- og samfunnsutvikling vil bevare to trehus, som utbygger ønsker å rive. Trehusene er ikke verneverdige, og er falleferdige, forteller utbygger.

– Utbyggere på vei ut av Stavanger

Tålmodigheten begynner å ta slutt. Han er usikker på hva som skjer videre med hotellprosjektet, som ifølge utbyggere og enkelte politikere vill sørge for en oppgradering av området.

– Det er trist. Det er dyrt. Jeg føler at jeg hiver penger på bålet. Det ser ut som at politikerne tror dette er monopolpenger, sier Knudsen.

Under den politiske behandlingen i utvalget sa Mats Danielsen (FrP) at et nei kan bety at eiendomsutbyggere flykter fra Stavanger.

– En fellesnevner i saker som sendes tilbake er at utbygger blir bedt om å forbedre noe. Når det er gjort. Når de kommer tilbake, så blir prosjekter tilbakesendt igjen. Dette kan bli et stort problem. Signaler jeg har fått er at utbyggere ønsker å trekke seg ut og satse i andre kommuner, sa Danielsen til RA etter møtet torsdag forrige uke.

Eiendomsutvikler Knudsen bekrefter Danielsens frykt.

– Ja, det er ikke bare jeg som er frustrert. Jeg snakket med mange andre som driver med eiendomsutvikling. Dette er ikke et nytt fenomen i Stavanger. Problemet har forsterket seg de siste par årene. Eiendomsutviklere trekker seg ut av Stavanger. Det blir for dyrt og uforutsigbart. Prosjekter blir liggende i skuffen, sier Knudsen, som sier at han selv har flere aktuelle prosjekter i Stavanger som han ikke tør å ta fram ennå.

– Dette gjelder flere enn meg. Det er trist at det skal være slik. Fordi det går utover byutviklingen i Stavanger, sier Knudsen.

– Dessverre tror jeg mange er redde for å stå fram med dette, fordi de er redde for at de skal få ekstra problemer med prosjektene sine, legger han til.

Det er lettere å bruke penger i Sandnes - fordi man ikke hiver penger på bålet som i Stavanger.

—  Jan Olav Knudsen, eiendomsutvikler

Hyller Sandnes

Knudsen driver også med eiendomsutvikling i Sandnes.

– Det er lettere å bruke penger i Sandnes – fordi man ikke hiver penger på bålet som i Stavanger.

– Sandnes er fryktelig mye mer på tilbudssiden. Det er en ja-kommune. De er positive, jobber raskt, vil få ting til og vi jobber godt sammen. Sandnes-politikerne – med ordfører Stanley Wirak i spissen – vil at noe skal skje og vet hva som må til for å få utvikling i byen, sier Knudsen.

– I Stavanger står bare prosjekter og spinner, mens det i Sandnes er god framdrift.

– Dersom det fortsetter slik vil Sandnes ta forbi Stavanger og blir den ledende byen. Sandnes har mye areal og vilje. Vi ser jo at Stavanger har negativ folkevekst, mens Sandnes har samme vekst som Oslo, mener Knudsen.

Støtte fra arkitekt

Gabriel Schanche Gilje, daglig leder ved arkitektkontoret Holon Stavanger, reagerer også på vedtaket i UBS.

– Saken var til behandling for ett år siden. Den ble sendt i retur med klare vedtakspunkt om hva som skulle justeres. Å justere slike prosjekt er krevende og det er mange fagdisipliner og rapporter som skal samkjøres før den justerte saken kan laveres inn på ny. Vi justerte, og så ligger saken i ro hos kommunen over lengre tid. Når den tas opp igjen, vil de innarbeide de to trehusene. De ble også nevnt under den første behandlingen, men det ble nedstemt. Nå var det flertall for å beholde dem.

– Når man endrer mening på den måten, får det store konsekvenser for utbygger. Jeg synes vedtaket nå viser lite respekt for utbyggere, arkitekter, planleggere og ikke minst administrasjonen i kommunen som anbefalte å sende planene på høring, sier Gilje.

– Jeg synes trehusbyen i Stavanger er noe av det viktigste vi har, men man må følge spillereglene. Trehusene er ikke vernet og ved forrige vedtak ble det besluttet at de ikke skulle innarbeides i planen. At de nå plutselig skal innarbeides igjen er frustrerende og lite forutsigbart å forholde seg til, sier Gilje, som også registrerer at mange andre utbyggere reagerer.

– Jeg er redd for at mange utviklere velger å ikke satse i Stavanger. Det er for lite forutsigbart. Jeg hører at mange utbyggere venter med prosjektene sine.

Prosjektet slik utbyggerne ser det for seg. Det såkalte tårnhuset (her i rødt bak treet, i dag er det hvitt) skal bevares og inngå som en del av kvartalet

---

Dette er saken:

Jan Olav Knudsens SVG 1 AS, som igjen eies av Westbo Holding AS, vil bygge hotell, og bevertning/tjenesteyting, treningssenter og kontor i første etasje i Harald Hårfagres gate. Parkering og støttefunksjoner er lagt i kjeller. Bortsett fra verneverdig tårnbygg rives eksisterende bebyggelse.

Prosjektet fikk nei av flertallet i Utvalg for by- og samfunnsutvikling torsdag 30. september. Utbygger reagerer på å få tommel ned, og mener politikerne vingler og endrer for ofte mening i byggesaker.

Under møtet ble to trehus Spilderhauggata tema hos politikerne, som ønsker at trehusene skal bakes inn i prosjektet. Trehusene er ikke verneverdige.

Dermed ble prosjektet sendt tilbake til utbygger for endring for andre gang. Jan Olav Knudsen er usikker på veien videre, og mener flere eiendomsutviklere i Stavanger ikke tør å satse i byen på grunn av stor uforutsigbarhet fra politikernes side.

Mats Danielsen (FrP) er også bekymret for at utbyggere vil trekke seg ut fra Stavanger på grunn av for mange krav fra politikerne.

---





Mer fra Dagsavisen