Nyheter

SV vil ha Viking-tilpassede tog

Søndag klokken 18.00 er det vanligste tidspunktet for avspark når Viking spiller hjemmekamper i Jåttåvågen. Klokken 18.01 ankommer toget som stopper rett ved arenaen.

SV-gruppeleder og Viking-patriot Eirik Faret Sakariassen er redd flere velger bort tog som fremkomstmiddel til SR-Bank Arena fordi det er for få togavganger på kampdager.

– Jeg vil at det skal være lettere for folk å reise med tog. Det er den mest effektive måten å reise til stadionet på, og det bygger på mange av de politiske målene om at folk skal reise mer miljøvennlig, sier Faret Sakariassen til RA.

– Å ha togtider som er tilpasset kampstart og -slutt kan være avgjørende, legger han til.

Dersom Viking spiller kamp klokken 18.00 en helg, kan du ta toget fra Stavanger stasjon til Jåttåvågen med ankomst enten klokken 17.31 eller 18.01. SV-politikeren mener det kan gjøre det vanskelig for folk.

– Folk er forskjellige. Noen synes det er greit å sitte på stadion en stund i forkant av kampen, mens andre vil ankomme tett på kampen, sier Faret Sakariassen.

– Jeg ønsker å høre om det er mulig å sette inn ekstra tog ved kampstart og kampslutt.

På formannskapsmøtet 23. september spurte Faret Sakariassen om ordfører vil be kommunedirektøren ta kontakt med rette togmyndighet for å lufte dette ønsket fra formannskap.

– Vi sier at vi vil gjøre det enkelt for folk å velge grønne alternativer. Dette kan være et enkelt grep, hvis det er mulig, sier han.

Gruppeleder i Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen, ønsker flere togavganger til og fra Jåttåvågen når Viking spiller kamp.

Effektivt framkomstmiddel

Heller ikke ved kampslutt er togtidene godt nok tilrettelagt, ifølge gruppelederen. Faret Sakariassen sier at når kampene slutter rundt klokken 20.00, må tilskuerne velge å enten gå før slutt for å rekke toget mot Stavanger som går 19.52, eller å vente på perrongen i 20 minutter.

– Hva tror du folk vil synes om forslaget?

– Jeg tror folk vil synes det er bra dersom GoAhead synes det er en god idé, og tilpasser seg. De må jo også være interessert i å få flere over på tog – det må de se fordelen av, sier SV-politikeren:

– Vi formes av gode og dårlige opplevelser, og jeg tror at hvis de får tilpasset avgangene til Viking-kampene, kan folk bli mer positive til tog. Fordelen med toget er at det er så effektivt fra sentrum til Jåttåvågen. Det tar kun ti minutter, og det er det som er mest aktuelt for folk å bruke.

Salgsansvarlig i GoAhead, Dag Brekkan, forteller at de ikke er fremmed for tanken om å sette inn ekstra togavganger til og fra Jåttåvågen.

GoAhead er villige til endringer ved behov

Salgsansvarlig i GoAhead, Dag Brekkan, sier at selskapet ikke er fremmed for tanken om å sette inn ekstra togavganger til og fra Jåttåvågen, men understreker at det må være et behov for det.

– Hvis det er 15.000 tilskuere på stadionet kan det være en god idé, og da kan vi selvfølgelig se på det.

– Dette er ting som må planlegges i god tid.

Brekkan forklarer at i en trafikkavtale med staten er det bestemt at GoAhead skal kjøre et visst antall ruter. Utover dette må selskapet selv se an etterspørselen. Salgsansvarlig påpeker at det er ordinære rutetider som er satt opp i rutetabellen, og at togselskapet i utgangspunktet ikke setter opp rutetabellen etter når Viking-kampene finner sted.

– Vi er likevel ikke uvillige til å sette opp ekstra tog, men det er kostbart og krever mye logistikk, sier han og legger til at det må være et behov.

– Det må være såpass interesse at togene er fulle, og det henger nøye sammen med hvordan Viking gjør det. Vi er et kommersielt selskap og skal drive deretter.

Salgsansvarlig forklarer at GoAhead helst skulle sett hele Rogaland reiste med tog for å se Viking spille, men med en sesong som nærmer seg slutten og en pandemi som har herjet i halvannet år, har ikke behovet vært der.

– Neste år er vi mer enn villige til å snakke med Viking om å sette inn ekstra tog når vi ser behov og etterspørsel i sammenheng, sier Dag Brekkan til RA.

Nyeste fra Dagsavisen.no: