Nyheter

Kraftig fall i bussreisene under koronapandemien

Kolumbus har merket en markant nedgang i antall reisende under pandemien, men et annet transportmidler har hatt en voldsom oppgang.

Det siste halvannet året har vært spesielt for alle og påvirket mange. Elisabeth Tostensen, kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus, skriver i en e-post til RA at det har vært en veldig spesiell tid for selskapet.

– Kollektivtrafikken er en kritisk samfunnstjeneste og vi har hatt en viktig oppgave med å opprettholde og sørge for kritisk infrastruktur. Derfor har vi opprettholdt rutetilbudet selv om pandemien har ført til stor nedgang i både kollektivreiser og inntekter. I en lang periode har vi oppfordret passasjerene våre til å lytte til myndighetenes råd om å ikke reise kollektivt dersom det ikke er nødvendig, sier Tostensen, som legger til at selskapet er spesielt takknemlige for innsatsen som sjåfører og mannskap har vist under pandemien.

I perioder av pandemien ble man anbefalt å ikke reise kollektivt. Det har Kolumbus fått merke. Antall reiser med buss ble redusert med 27 prosent fra 2019 til 2020, mens tallene for båt er 34 prosent. Hittil i år er antall reiser med buss redusert med 19 prosent, mens det for båt er snakk om 36 prosent sammenlignet med tall fra før pandemien (2019).

På tross av situasjonen har Kolumbus kjørt full ruteproduksjon med unntak av en liten periode da Norge stengte ned første gang mellom 16. mars og 27. april 2020. Da klarte de på ett døgns varsel å legge om til ferieruter.

Selv om færre har reist med buss og båt, har det likevel vært en stor økning for et annet framkomstmiddel: Bysykkelen.

– Den nye bysykkelen som ble lansert i februar 2020 har hatt en eventyrlig vekst med nærmere 200.000 bysykkelturer i fjor. Bysykkelen er fordelt på hele 12 kommuner, og vi er både stolte og glade av å se hvor raskt bysykkelen er blitt en del av folks hverdag, sier Tostensen til RA.

Færre kan reise kollektivt framover

Tostensen sier Kolumbus ble veldig glade da nyheten om gjenåpning kom.

– På lørdag kunne vi rive bort sperringene og glede oss over å endelig ønske folk velkommen tilbake. Vi vil fortsette å forenkle og utvikle tilbudet vårt på nye, spennende måter framover, sier Tostensen.

– Flere har kanskje valgt bil framfor kollektivt under pandemien. Tror du folk har endret vaner?

Urbanet Ananlyse har gjort beregninger som viser at så mye som 15 prosent færre kan komme til å reise kollektivt på Nord-Jæren også framover i tid, sier Tostensen.

– Hvordan skal dere få folk over til kollektivt igjen?

– Det blir helt klart en viktig oppgave for oss framover. Vi må synliggjøre hvor godt tilbudet er og sørge for å gjøre det enda bedre, sier hun.

– Hvordan forventer dere at tiden framover kommer til å se ut for dere med tanke på antall reisende?

– Vi er her for å hjelpe og håper vi kan være et godt alternativ til kø, kork og kaos, sier Tostensen til RA.

Mer fra Dagsavisen