Nyheter

Slutter seg til internasjonal klimakampanje

Politikerne går inn for at Stavanger slutter seg til kampanjen Race to Zero i arbeidet med klimakrisen.

– Stavanger som by har muligheten til å vise ansvar og lederskap. Med Glasgow-konferansen rett rundt hjørnet, er dette er en glimrende måte å vise at kommuner og fylker står sammen om å nå klimamålene, sa Ap-gruppeleder Dag Mossige på torsdagens formannskapsmøte.

Stavanger-politikerne debuterte om Stavanger skal slutte seg til den globale kampanjen Race to Zero, som er igangsatt under FNs Klimakonvensjon for å styrke innsatsen og ambisjonene fram til klimatoppmøtet i Glasgow i november. Kampanjen har som overordnet mål å skaffe støtte og vise lederskap fra næringsliv, byer, regioner og investorer for en omstilling til nullutslipp som kan forhindre framtidig klimaskade, skape jobber, og sikre inkluderende og bærekraftig vekst.

Oslo, som deltar i nettverket C40, som er et globalt nettverk for storbyer, har invitert Stavanger til å delta i kampanjen. Kriteriene som stilles for å delta i kampanjen vurderes å være oppfylt, og kommunedirektøren anbefaler at Stavanger slutter seg til kampanjen.

Mossige mener dette også handler om arbeidsplasser, og å legge til rette for dem.

– Dette handler om å ta del i det grønne skiftet når det gjelder de økonomiske mulighetene. Vi har så mye kompetanse i denne regionen, ikke bare innenfor energi, men og i en rekke andre områder som kan bidra til å nå klimamålene, sier han.

Mener internasjonalt samarbeid er nøkkelen

Rune Askeland (Miljøpartiet De Grønne) mener kampanjen er en glimrende anledning for kommuner og fylker i Norge til å gi tydelig beskjed om at vi står sammen om å nå klimamålene.

– Sammen med andre ambisiøse byer og kommuner tar Stavanger i dag ansvar, og er med på å vise vei i klimakampen, sa han under debatten.

– Krisen er menneskeskapt, og kampen for å stoppe klimaendringene kan virke helt umulig, men det er håp. Vi må være med i arbeidet for et internasjonalt klimafond, og internasjonalt samarbeid er en nøkkel for å løse klimakrisen. Stavanger skal være med på dette arbeidet, la han til.

Frp-politiker Christine E. Hartvigsen mener det er mye bra man kan gjøre for å bekjempe klimautfordringene verden har i dag, men tror ikke at det å slutte seg til Race to Zero er løsningen.

– At Stavanger kommune skal slutte seg til en slik kampanje tror ikke vi fører til annet enn at politikerne i Stavanger kommune kan klappe seg på skulderen for at de har gjort noe, uten at noen egentlig vet hva som faktisk blir gjort, sa Hartvigsen.

– Vi må sette inn tiltak, for vi kan alltid forbedre oss, men en kampanje som dette har ikke vi troen på.

FNB: – Helt urealistisk

Heller ikke gruppeleder for Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger, Frode Myrhol, tror denne kampanjen er løsningen for å nå klimamålene.

– Noen av kravene til å tilslutte seg denne klimakampanjen er en tilslutning til prinsipper om klimakrise, noe Stavanger bystyret har sagt at vi ikke er. Vi skal også ha et ambisjonsnivå om netto null utslipp i 2040-årene og senest 2050, noe som Stavanger kommune ikke er i nærheten av å oppnå, sier han.

– Dette er helt urealistisk, og det er egentlig ikke nødvendig å være med på dette. Klimakappløpet begynner å ligne på våpenkappløpet, og klimaet har blitt en industri, la Myrhol til.

Hartvigsen foreslo et alternativ forslag på vegne av Frp og FNB om at Stavanger kommune ikke slutter seg til Race to Zero. Forslaget fikk kun fire stemmer, og falt. Kommunedirektørens forslag om at Stavanger slutter seg til kampanjen Race to Zero i arbeidet med klimakrisen, fikk derimot flertall og ble dermed vedtatt av formannskapet torsdag.

---

Kravene for å slutte seg Race to Zero:

  • Tilslutning til prinsipper om klimakrise, Parisavtalens mål og felles innsats.
  • Ambisjonsnivå: Sette mål om netto null utslipp i 2040-årene, senest 2050, i tråd med global utslippsbane for å begrense global oppvarming til 1,5 grader C.
  • Plan: Legge fram klimamål og tiltak for 2030 som gjenspeiler en rettferdig del av global utslippsreduksjon på 50 % innen 2030.
  • Gjennomføring: Starte gjennomføring av tiltak umiddelbart, og vise til minst ett konkret eksempel på tiltak som gjennomføres.
  • Rapportering: Forplikte seg til å rapportere årlig framgang, gjennom etablerte plattformer og initiativer.

---






Mer fra Dagsavisen