Nyheter

Nav Rogaland: 90 hendelser hittil i år

Antall trusler mot Nav-ansatte i Rogaland har gått ned under pandemien. Samtidig øker antall skriftlige trusler.

Mandag ble en kvinnelig ansatt ved et Nav Årstad i Bergen knivdrept på jobb. Hendelsen preger Nav over hele landet. Også i Rogaland, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.

– Vi tenker mye på kollegene våre i Bergen, familien og venner til offeret. Hos oss i Rogaland er det også viktig å ivareta våre medarbeidere og skape en trygg arbeidsplass, sier hun.

I Rogaland har ingen Nav-ansatte blitt utsatt for fysiske angrep de to siste årene. Men hittil i år, har Nav Rogaland registrert 90 avvik. Avvikene er innenfor kategoriene hærverk, trakassering, hatytringer, sjikane, truende atferd, trusler og verbal utskjelling.

I 2020 ble det registrert 124 slike avvik. I 2019 var det 168 avvik. Det viser tall RA har fått av Nav Rogaland.

Den største kategorien i avvikene er truende atferd og verbal utskjelling.

—  Merethe p. Haftorsen, fylkesdirektør i Nav Rogaland

Truende atferd og utskjelling størst

– Den største kategorien i avvikene er truende atferd og verbal utskjelling mot ansatte, sier Haftorsen til RA.

– Større Nav-kontorer opplever slike hendelser oftere enn mindre kontorer, legger hun til.

Nav Rogaland har 1200 ansatte fordelt på åtte Nav-kontorer på Nord-Jæren, og 22 kontorer totalt i Rogaland.

Flesteparten av de ansatte har jevnlig kontakt med brukere. Under pandemien har den fysiske kontakten med brukerne minket, mens den digitale kontakten har økt.

– Vi ser at det er en markant nedgang i antall rapportere hendelser under koronapandemien enn før pandemien. Likevel ser vi en økning i antall trusler i de skriftlige kanalene til Nav, sier kommunikasjonsrådgiver i Nav Rogaland, Ole Kristian Larsen.

Direktør Haftorsen sier Nav har nulltoleranse mot vold og trusler mot sine ansatte. Nav anmelder de groveste og mest alvorlige hendelsene til politiet. Haftorsen sier hun føler samarbeidet med politiet er godt, og at hendelsene blir tatt på alvor.

Fylkesdirektør i Nav Rogaland, Merethe Prytz Haftorsen

Ser på rutiner

Haftorsen sier at det ikke blir innført ytterligere sikkerhetstiltak på Nav-kontorene i Rogaland på nåværende tidspunkt.

– Vi har hatt møter med virksomhetsledere og verneombud. Vi går gjennom sikkerhetsrutinene, sørger for at ansatte er kjent med dem, samt kartlegger om det er noe som må justeres eller endres framover.

Alle Nav-kontorer har en minimumsstandard når det kommer til sikkerhet og forebyggende tiltak. Denne standarden kom i 2014 etter at en Nav-ansatte ble drept på jobb ved Nav Grorud i Oslo året før.

– Minimumsstandarden handler om fysisk sikring av Nav-lokalet. Siden Nav-lokaler er ulikt utformet, er det forskjeller her. Men alle Nav-kontorer har en beredskapsplan, rutiner og regler, sier Haftorsen. Kontorene har alarmer med direktevarsling til vekterselskap. Det har også alle møterom.

– Det varierer mellom kontorene, men alarmknappene brukes ved jevne mellomrom, sier Haftorsen.

Mange Nav-kontorer har vekter som kommer innom på tidspunkter på dagen hvor ansatte er mest utsatt.

Alle møterom skal ha rømningsveier. I datasystemene til Nav kan ansatte markere brukere som kan være utagerende eller ustabile, slik at de som skal møte brukerne kan ta de nødvendige forholdsregler.

– Vi kan også legge inn merknad i systemene om en skal være to personer i samtale med bruker, sier Haftorsen.

Nav-ansatte kurses også i hvordan de skal håndtere trusler og angrep.

– Nav Rogaland har gjennom flere år jobbet systematisk med sikkerhet og forebygging av vold og trusler. Ansatte har gjennomført en kursrekke som inkluderer forebygging av vold og trusler med teori og praktiske øvelser, blant annet rollespill. Konfliktdempende kommunikasjon har også vært en sentral del av opplæringen. Vi har også jevnlige beredskapsøvelser, sier Haftorsen.

Mer fra Dagsavisen