Nyheter

Søndeland trekker seg fra politikken – Mette Vabø ny gruppeleder for Stavanger Venstre

Venstre-toppen Jan Erik Søndeland trekker seg fra politikken. Nå håper han på mer balanse i livet.

– Det er ingen dramatikk i dette. Dette er en modningsprosess, og det handler om min egen situasjon og hvilket veivalg jeg ønsker å ta i livet, sier Jan Erik Søndeland til RA.

Venstres avtroppende gruppeleder i Stavanger kommunestyre synes det er vemodig. For få år siden så han for seg at det politiske eventyret skulle vare lenge – forutsatt medlemmenes tillit. Da han i 2018 sa ja til nominasjonen som Venstres gruppeleder, var han klar for å gå hundre prosent inn i politikken og bruke all sin tid på det.

– Det er enormt meningsfylt å jobbe med samfunnsspørsmål og ta tak i de utfordringene vi har, sier han.

Søndeland gikk for alvor inn i politikken i 2013, og siden har det vært nærmest altoverskyggende arbeid, ved siden av full jobb. Det siste halvåret har han reflektert mye over egen situasjon, og funnet ut at han ikke ønsker en retning i livet hvor han skal være fulltidspolitiker periode etter periode. Han mener det er mer riktig å gi beskjed om avgjørelsen nå – midtveis i perioden, enn å hale det ut og trekke seg i nominasjonsprosessen om halvannet år.

– Jeg har kommet fram til at jeg ønsker en annen livsstil hvor man ikke er på 24/7, men heller kan ramme inn hverdagen litt bedre, sier Søndeland.

– Forhåpentligvis blir det også litt mer balanse i livet.

Søndeland er takknemlig

Selv om Søndeland har bestemt seg for å søke permisjon fra politikken, ønsker han fortsatt å være et aktivt medlem i lokallaget, og tar gjerne rollen som rådgiver for resten av politikerne i Venstre.

– Hvis de ønsker mine råd da, sier Søndeland og ler.

Han er takknemlig for tiden har hatt i politikken, og avskriver ikke et eventuelt comeback i framtiden.

– Jeg skal aldri si aldri, men det blir ikke gjenvalg i 2023. Det meste innen politikk vil bli ganske fjernt nå, sier han.

Nå venter en helt ny hverdag for Søndeland. Han har IT-bakgrunn, og sammen med tidligere kolleger blir han nå gründer i det nye IT-sikkerhetsselskapet Ivolv, hvor han skal jobbe med bekjempelse av cyberkriminalitet.

– Da får jeg muligheten til å ta ut samfunnsengasjementet mitt et annet sted, sier han.

Vabø forventer hardt arbeid

Partiet har kommet fram til at det er Mette Vabø som skal ta over gruppeledervervet etter Søndeland.

– Hun er veldig dyktig, godt likt og hardtarbeidende. Hun har håndtert det å ha en full jobb, med politikk på siden på en utmerket måte. Så har hun et sterkt engasjement for flere av saksområdene som Venstre prioriterer, sier Søndeland om sin arvtaker.

Siden 2019 har Vabø vært nestgruppeleder i Stavanger Venstre, og nå gleder hun seg til en ny hverdag, selv om hun synes det er trist at Søndeland gir seg.

– Jeg fikk vite dette rett før helgen, og det kom veldig brått på, sier hun til RA.

– Når jeg nå fikk denne muligheten servert, ønsker jeg å gripe den. Det er viktig for med at vi fortsetter den driven vi er i, jobber med de sakene vi synes er viktige, og holder en viss kontinuitet i det arbeidet som Jan Erik startet opp som gruppeleder, legger hun til.

Hun jobber som prosjektleder i Stiftelsen Grønn By, og har planer om å ha det ved siden av politikken ut året.

– Planen er å være fulltidspolitiker fra januar, og det blir noe helt nytt, sier Vabø.

– Hvilke forventninger har du til dette?

– Jeg forventer at det blir mye hardt arbeid, og på mange måter tror jeg det kan være en litt ensom jobb. Jeg tror også at det er veldig givende, og man får snakke med mange. Jeg er veldig glad i å prøve og hjelpe folk, lytte, og bidra til endring dersom det er nødvendig, sier hun.

Hun tror ikke at folk utad vil merke store forskjeller, som følge av endringene i partiet.

– Jeg er veldig opptatt av å bevare kontinuiteten, og jeg og Jan Erik har lik filosofi når det gjelder å gjennomføre politikk. Vi ligger ikke på latsiden noen av oss, sier Mette Vabø.

Mer fra Dagsavisen