Nyheter

Demonstrasjon på Jåttå: – Hvordan kan verden bare se på?

Etiopiere og eritreere stilte opp på Jåttå og demonstrerte mot Nato-landet Tyrkia og borgerkrigen i Tigray-regionen i Etiopia.

– Verdenssamfunnet har sviktet. Man vet hva som foregår i Tigray-regionen, men verden står og ser på – i 2021. Det er helt forferdelig, sier Amanuel Seife i Tigray Forening Rogaland til RA.

Seife er selv fra Tigray i Etiopia, hvor det har vært borgerkrig siden november 2020. Tirsdag ettermiddag demonstrerte foreningen sammen med eritreere mot borgerkrigen og Nato-landet Tyrkia utenfor Nato-basen på Jåttå. Oppimot 70 personer, unge og voksne, møtte opp.

Demonstrantene mener det internasjonale verdenssamfunnet bare står og ser på hva som skjer i Tigray-regionen, nord i Etiopia.

– Selger droner til Etiopia

– NATO-landet Tyrkia produserer droner og selger dem til styresmaktene i Etiopia. Det må ikke Nato tillate. Også Norge bør legge press på Tyrkia. Vi håper at denne demonstrasjonen kan åpne for mer fokus på for tiden verdens største pågående, krig – der et Nato-land er en viktig bidragsyter, sier Finn Våge.

Det er militære droner som kan brukes til bombing og overvåking.

—  Amanuel Seife, Tigray Forening Rogaland

Ifølge demonstrantene er det uvisst hva dronene brukes til.

– Det er militære droner som kan brukes både til bombing og overvåking. Den etiopiske statsministeren bruker dem i kampen mot Tigray, sier Seife.

RA har forsøkt å få kommenterer fra den tyrkiske ambassaden i Oslo før avisen gikk i trykken, uten hell.

Demonstrantene ønsket å levere et brev til vaktsoldatene utenfor Nato-basen. I brevet krever de handling mot Tyrkia. Etter først å ha nektet, tok en av vaktene imot brevet.

Demonstrantene leverte et brev til en av vaktene utenfor Nato-basen. I brevet krever de handling mot NATO-landet Tyrkia.

– Vil ødelegge Tigray-regionen

Mussie Redab Danjew er fra Eritrea, men engasjerer seg sterkt i det som skjer i Tigray.

– Eritrea har en 1000 kilometer lang grense til Etiopia. Eritrea deltar i konflikten på de etiopiske styresmaktenes side. Målet deres er å ødelegge Tigray-regionen. Millioner av folk sulter. Akkurat nå er regionen omringet. Ingenting kommer inn eller ut, som mat, medisiner, alt det grunnleggende, sier Danjew.

– Hver dag utføres det tortur, drap og gruppevoldtekter. Det aksepteres ikke, legger Danjew til.

– Folk dør av sult hver dag. Det er grusomt. Uskyldige mennesker, barn. Det lokale styret i Tigray kjemper imot, men regjeringsmakten – sammen med eritreiske soldater og geriljagrupper fra andre regioner har ødelagt infrastrukturen i Tigray. Skoler, sykehus, fabrikker, matproduksjon. Ingenting fungerer, sier Seife.

Etiopia er en land med over 100 millioner mennesker. Landet består av ti regioner, som mer eller mindre styrer seg selv. De har egne valg, politi, hær, språk og kultur. Tigray-regionen har mellom 5–6 millioner innbyggere. Borgerkrigen har pågått siden november i fjor.

Rundt 70 etiopiere og eritreere demonstrerte utenfor Nato-basen tirsdag.

---

Tigray-krigen

Tigray-regionen ligger helt nord i Etiopia.

Borgerkrigen i Tigray-regionen i Etiopia har pågått siden november 2020.

Den 4. november sendte statsministeren soldater in i Tigray for å slå ned et politisk opprør.

Nabolandet Eritrea har også involvert seg på de etiopiske myndighetenes side, sammen med geriljastyrker fra andre regioner i Etiopia.

FN har varslet om stor fare for folkemord, krigsforbrytelser og etnisk rensing dersom ikke konfliktene roes raskt.

Kommunikasjonen til Tigray-regionen er kuttet. Ingenting kommer inn eller ut. Skole, sykehus, fabrikker og annen infrastruktur er ødelagt. Det er mangel på mat og medisiner.

---

Mer fra Dagsavisen