Nyheter

Ny DNA-rapport i Tengs-saken mangler viktig kvalitetssikring

DNA-rapporten som peker på mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, er foreløpig ikke kvalitetssikret av Den rettsmedisinske kommisjon.

Minnesteinen på stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i mai 1995
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Mannen i 50-årene ble pågrepet 1. september for drapet på Birgitte Tengs etter at et institutt i Østerrike hadde gjort funn som kobler mannens DNA til åstedet.

TV 2 skriver at rapporten fra instituttet foreløpig ikke har vært til behandling hos Den rettsmedisinske kommisjon (DRK), som har som oppgave å kvalitetssikre erklæringer og uttalelser som gis av sakkyndige i straffesaker.

– En årsak til at vi ikke har fått den, kan være at det er utenlandske sakkyndige som har skrevet rapporten, og at de ikke er pålagt å sende den inn til oss. Når det brukes norske sakkyndige, er det vanlig at rapporten sendes til oss i kommisjonen samtidig som politiet mottar den, sier Hans Geir Eiken, leder av genetisk gruppe i DRK.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere, annet enn å si at det er sannsynlig at de får rapporten til kontroll. Det må likevel skje etter initiativ fra rettsaktørene i Norge.

Politiet ønsker ikke å kommentere opplysningene.