Nyheter

Dette vil nyvalgte rogalendinger gjøre med strømprisene

Strømprisen har aldri vært dyrere i år. Den er rundt tre ganger dyrere enn normalt. Sp vil senke elavgiften. SV vil øke bostøtten.

I skrivende stund ligger strømprisene i Sør-Norge på over 1,20 kroner kilowattimen, ifølge strømbørsen Nord Pool. Det er utenom påslag, nettleie og avgifter.

Så langt i år har strømprisene aldri vært dyrere. En vanlig husholdning må betale tre ganger så mye som normalt, skriver E24. Ifølge VG kan dagens prisnivå bety 2000 kroner høyere strømregning hver måned til vinteren, sammenlignet med forrige vinter.

Årsaken til de høye strømprisene i Norge er tørt vær med lite nedbør. Vannmagasinene fylles ikke opp. I tillegg er det høye strømpriser i Europa. Dette kommer av at produksjonskostnaden på kull- og gasskraftverkene er høy. Og ofte skitnere, da det er kull. Derfor drives også prisene opp av økte Co₂-avgifter.

De rødgrønne vant valget. Ny regjering skal dannes. Ap, Sp og SV skal forhandle. RA har spurt tre rødgrønne rogalandspolitikere hva de ønsker å gjøre for å redusere de stadig økende strømprisene.

SV: – Forstår at folk er bekymret

Nyvalgt stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) sier det er to typer bekymringer knyttet til strømprisene.

– Jeg forstår veldig godt at folk er bekymret nå. Dette rammer både enkeltpersoner – husholdninger – men også kraftkrevende industri. I Norge har vi ikke mange andre alternativer enn strøm til oppvarming. Billigere strøm enn andre land har alltid vært en stor konkurransefordel. Den må vi holde på, sier Fiskaa.

Ingrid Fiskaa er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet og kandidat for SV ved årets stortingsvalg. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Når det gjelder privatpersoner, vil SV øke bostøtten. For å hjelpe dem som trolig sliter mest med å betale regningen.

– Det er snakk om to økninger: Generell økning i bostøtten, som kan gå til betaling av strøm eller andre utgifter. Et annet forslag er å innføre ekstratilskudd når strømprisene øker, sier Fiskaa.

– Det er klart disse tiltakene kun gjelder dem som allerede får bostøtte, legger SV-politikeren til.

SV er mot å senke elavgiften.

– Generelt vil vi ikke senke den. Det sier vi nå, før vi har gått inn i regjeringsdiskusjoner, sier Fiskaa.

For SV blir hele kraftpolitikken prioritet i regjeringsforhandlingene.

– Det krever en annen politisk styring av kraftbransjen. Det er viktig for både industrien og privatpersoner. Vi må se på frisleppet av utenlandskabler. Det fører til større eksport av strøm, som igjen fører til at vi importere høyere strømpriser. Vi har koblet oss stadig sterkere på det europeiske strømmarkedet. Den utviklingen må vi ta tak i, mener Fiskaa.

Sp vil fjerne elavgiften

Geir Pollestad (Sp) mener det må tas grep både på kort og lang sikt.

– Det langsiktige grepet er å hele tiden tenke politiske grep for å holde strømprisene nede. Det handler om å ikke bygge utenlandskabler og øke produksjonen innenlands, sier Pollestad.

Det kortsiktige grepet er å redusere elavgiften. Noe SV er skeptisk til. Pollestad mener det er for snevert å bare øke bostøtten, som SV ønsker.

– Både før og etter valget mener vi at å kutte elavgiften er en løsning som på kort sikt vil bidra positivt. El-avgiften er noe vi bør se på, sier Pollestad.

.

Pollestad vil ikke si hvor mye Sp vil kutte i elavgiften.

– Jeg vil ikke forskuttere handlingene våre før regjeringsforhandlingene. Jeg skal ikke si et beløp nå.

Pollestad minner om at strømprisen har 25 prosent moms.

– Vi kan også vurdere statens posisjon og inntekt, sier han.

Pollestad har tidligere uttalt i RA hvor viktig det er for næringslivet å billigere strøm enn konkurrentene sine i utlandet.

Han tror strøm blir diskutert i regjeringsforhandlingene.

– Det blir mange diskusjoner framover. Hvor slagene står, får vi se. Jeg håper og tror at flertallet ikke har høye strømpriser som et politisk mål, avslutter Pollestad.

Ap: For tidlig

Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil vente med å gå ut med grep eller hva Ap mener må til for å minske strømprisene før etter at Ap har dannet en regjeringsplattform.

– Det er umulig å forskuttere hva som blir utfallet av regjeringsforhandlingene. Jeg vil ikke si så mye før regjeringsforhandlingene er unnagjort, sier Tvedt Solberg.

Torstein Tvedt Solberg i Pedersgata.

Han mener det er Erna-regjeringen som er skyldig i prisene.

– Det er den sittende Høyre-regjeringen som har ansvaret for nåsituasjonen. De har ansvar med å legge fram sitt statsbudsjett. De sitter med verktøyene for å gjøre noe med dette nå. Så skal den nye regjeringen med oss se på justeringer på Høyre-budsjettet. Det må gjøres samlet og samstemt, sier Tvedt Solberg.

– Men Ap må vel ha en mening om hva som må gjøres uavhengig av de andre partiene?

– Ved lignende situasjoner tidligere har vi gjort grep for å hjelpe de som har trangest økonomi. Det er for tidlig å forskuttere. Vi har ikke ansvaret nå. Det er Høyre-regjeringen. Nå skal vi gjennom regjeringsforhandlinger og se på hva vil og må gjøre, svarer Tvedt Solberg.

Rasjonering

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier til E24 at prisrekorden ikke kommer som noen stor overraskelse.

Ifølge ham er årsaken til de høye prisene i Norge en kombinasjon av tørt vær og høye priser i Europa. De høye prisene i Europa er på sin side en konsekvens av at produksjonskostnaden på kull- og gasskraftverkene er høy.

Og dette er før forbrukssesongen for alvor kommer i gang. Oppvarming av hus har knapt vært nødvendig i Sør-Norge til nå, og i tillegg skal den norsk-britiske strømkabelen settes i drift om to uker.

– Det som er forskjellen nå i forhold til før er at det er massivt høye priser allerede i september. Med de vannmagasinprognosene vi har, så må man snakke om at her kan det bli rasjonering til våren, sier Lilleholt.

Partner og kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting mener at det fortsatt er relativt lav sannsynlighet for at vi ender opp med rasjonering.

– Men det er klart vi må opp på høyere prisnivåer for å få kraftimport, sier han til E24.

Strømrekorder i Europa

Blant landene som har opplevd rekordhøye nivåer, er Tyskland, Frankrike, Spania, Sverige og Storbritannia, skriver NTB.

Den italienske ministeren Roberto Cingolani uttalte denne uken til nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg at han regner med at strømprisene vil øke med 40 % i tredje kvartal.

Strømprisen i England onsdag denne uken ville ligge på nesten 30 kroner per kilowattime. Det er soleklar ny prisrekord, skriver Europower.

Det svenske nyhetsbyrået TT melder at strømprisen aldri har vært så høy i Sverige, i hvert fall ikke i Sør-Sverige. Rekordene blir nå slått på rekke og rad, med ny pristopp denne uken på 163 svenske øre per kilowattime.

EUs klimasjef Frans Timmermans mener at prisstigningen viser behovet for å redusere EUS avhengighet av importert fossilt brensel. Han mener overgangen til grønn energi må framskyndes, ifølge euobserver.

– Gass- og elektrisitetsprisene har steget til et historisk nivå i EUs medlemsland den siste måneden. Karbonprisene nådde et rekordhøyt beløp på mer enn 60 euro per tonn forrige uke, opplyste Timmermann i en tale til EU-parlamentet tirsdag 14. september.

– Høye regninger påvirker allerede virksomheter og husholdninger over hele EU, sa Timmermans.

Han la til at kostnadene for fornybar energi har holdt seg lave og stabile.

– Vi har ikke råd til at vi får sosial motstand mot klimatilpasning. Dette er en trussel som er blitt tydelig i diskusjonen om prisøkningen i energisektoren, mener han.

Økte gass- og strømpriser er ikke særlig populært hos folk flest.

Men husholdninger over hele Europa må vente en prisstigning på energi på 20 prosent, ifølge Citigroup Inc.

Mer fra Dagsavisen