Nyheter

Vil få befolkningen til å ta beina fatt

Navn i nyhetene: Mobilitetsuken er godt i gang i Stavanger, og prosjektleder Imme Dirks Eskeland, håper innbyggerne i kommunen bytter ut bilen med grønnere alternativer oftere i framtiden.

Hvem: Imme Dirks Eskeland (44)

Hva: Prosjektleder for Mobilitetsuken i Stavanger kommune. Mobilitetsuken arrangeres 16. september-22. september, og har et mål om å vri reisevanene til folk i en mer miljø- og helsevennlig retning.

– Stavanger kommune arrangerer Mobilitetsuken. Hva er det?

– Det er et årlig arrangement, arrangert i mange europeiske byer. 21 norske kommuner er med i år, og kommunene ønsker å vise fram hva vi gjør for grønn mobilitet, og for å skape engasjement. Hensikten er at vi vil at folk skal vurdere om deres egne bilturer kan erstattes med et grønnere alternativ. De må gjerne prøve dette ut i Mobilitetsuken, og kanskje de oppdager at bussene kommer ofte, at sykkelstiene er gode, og at det ikke tar så lang tid å gå. I tillegg får man daglig mosjon og frisk luft med på kjøpet.

– Det overordnede temaet for årets arrangementer er «Hold deg sunn – reis bærekraftig». Fortell hvorfor?

– Det er en kampanje som er igangsatt av EU, og det er fordi man kan velge å blant annet gå til og fra busstasjonen. Det er noe som kan gi folk den daglige mosjonen, og Folkehelseinstituttet anbefaler 30 minutter mosjon hver dag. Da er det viktig at kommunen tilrettelegger med gode sykkel- og gåstier. Vi må gjøre det lett og kjekt for folk å reise grønt.

– Ja, for kommunen ønsker å vise innbyggerne hva dere gjør for at det skal bli lettere for alle å gå, sykle og reise kollektivt. Hva gjør kommunen for å tilrettelegge for dette?

– Vi har en egen avdeling for sykkelsatsing, som lager nye sykkelstier, og vedlikeholder de gamle. Vi har også en avdeling som lager gåstrategier. Konseptet 52 hverdagsturer er et godt eksempel på at det ikke er langt til en tursti. Med andre ord legger vi til rette for infrastruktur – det er kjempeviktig. Også må vi bevisstgjøre folk til å ta den i bruk. Det gjør vi blant annet under Mobilitetsuken.

– Hvorfor er bærekraftige reiser i hverdagen så viktig?

– Det er fordi vi tar beina fatt og bruker vår egen kropp. Å reise bærekraftig er bra for klimaet og miljøet, trafikksikkerheten, luftkvaliteten og egen kropp.

– Mener dere at folk er for dårlige til å gå eller sykle når de skal noe?

– Reisevaneundersøkelsene viser at vi har blitt flinkere. Antall bilreiser har gått ned, så vi er på god vei. Vi er ikke så dårlige, men vi kan bli bedre.

– Hvordan kan innbyggerne i Stavanger ta del i mobilitetsuken?

– Det er bare å møte opp. Mandag, tirsdag og onsdag deler vi ut frokost til de som reiser kollektivt. Om kveldene blir det arrangert gratis sykkelservice i diverse skolegårder, og da er det førstemann til møllen. I tillegg arrangeres postjakt med Stavanger Orienteringsklubb, hvor man kan vinne fine premier.

– Hva vil du anbefale folk til å bli med på av alle tilbudene denne uken?

– Alt. Ta med familien din og gå på postjakt – det er en ny måte å gå tur på. I tillegg oppfordrer vi alle til å la bilen stå oftere, også når det ikke er mobilitetsuke.

– Over til de faste spørsmålene, Imme. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Den uendelige historien» av Michael Ende. Den er fin, og som barn kan man drømme seg bort.

– Hva gjør deg lykkelig?

– De små tingene. Når alle rundt meg – barn og familie, har det bra. Og, når jeg er på tur.

– Hvem var din barndomshelt?

– Gutten Bastian, i «Den uendelige historien». Han er en fin og tøff gutt selv om han har det vanskelig.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan være litt utålmodig, og må huske å telle til ti noen ganger. Jeg tror jeg har blitt bedre på det da.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg på husmorferie. Det kan være en hyttetur med en venninne for å komme seg bort fra hverdagen.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Klima- og miljøsaker. Jeg er imponert over all ungdommen som deltok i skolestreiken – det er den viktigste saken for oss menneskene akkurat nå. Det gjorde godt i miljøhjerteroten min å se ungdommen demonstrere.

– Er det noe du angrer på?

– Ikke noe som jeg kommer på her og nå.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må bli Greta Thunberg – en fin og tøff jente.



Mer fra Dagsavisen