Nyheter

Lærer barnehageansatte å oppdage vold og overgrep mot barn

Mer enn 200 ansatte fra 100 barnehager i Stavanger og omegn skal bli bedre rustet til å avdekke vold og overgrep mot barn.

Denne uken har mange barnehageansatte i Stavanger og omegn deltatt på et opplæringsprogram som skal gjøre barnehageansatte bedre rustet til å avdekke vold og overgrep mot barn.

Opplæringsprogrammet heter «Stine Sofie Barnehagepakke», og blir arrangert av Stine Sofies Stiftelse.

Deltakerne lærer mer om hva de skal se etter og hvordan de skal handle dersom de er bekymret for et barn.

‒ De ansatte i barnehager er sammen med barna mange timer hver dag. De har dermed en unik posisjon til å se og hjelpe barn som har det vanskelig, sier Ole Morten Mouridsen, fagrådgiver og pedagog i Stine Sofies Stiftelse.

Mouridsen har selv lang erfaring som pedagog og styrer i barnehagen. Han opplever at mange barnehageansatte kan mye om tematikken vold og overgrep mot barn, men at usikkerheten står i veien for god håndtering av bekymringer.

‒ Vi vet at det er barrierer som hindrer de ansatte i å handle når de er bekymret for et barn. Derfor må de settes i stand til å identifisere og handle på bakgrunn av denne kunnskapen, forteller Mouridsen.

Innholdet i Stine Sofie Barnehagepakke er tilpasset barnehageansatts arbeidshverdag. Gjennom seks måneder deltar to ansatte fra hver barnehage og får opplæring i tre samlinger.

Mellom samlingene får deltakerne oppgaver som skal løses sammen med de andre ansatte i barnehagen.

– Kunnskapen og verktøyene fra opplæringen tas dermed med tilbake til barnehagen slik at alle ansatte får den samme opplæringen, og kan bruke dette i barnehagen.

– Viktig å ha søkelys på dette

Mona Mjøsnes Knutsen er virksomhetsleder i Hinna-barnehagene, og har valgt å melde ansatte fra alle de fem Hinna-barnehagene på opplæringen.

– Dette er et kompetanseområde vi lenge har arbeidet med i stavangerbarnehagen. Dette er et vanskelig tema, og vi trenger personal som er handlingsdyktig, som er trygge på tema og tør å se. Vi synes det er viktig å ha søkelys på å avdekke vold og overgrep mot barn, sier Knutsen til RA.

– Barnehagepakken gir oss et verktøy som vi kan ta med videre inn i barnehagen. Ved å ha med avdelingslederne og pedagoger ifra hver barnehage i Hinna-barnehagene kan vi lettere sikre at kompetansen kommer videre til resten av personalet. Det er også en styrke at flest mulig får med seg denne kompetansen. Felles kompetanse og forståelse i ledelsen i den enkelte barnehage er viktig for at dette arbeidet blir prioritert og satt i et system som sikrer at videre implementering av tema, legger hun til.

– Hva er målet med å være med på dette?

– Målet er å bli flinkere til å se og avdekke vold og overgrep hos barn. Også vil vi ha et handlingsdyktig personal, og øke bevisstheten rundt tema. Vi ønsker å få verktøy som kan brukes i barnehagen i samtaler med barn, foreldre og samarbeidspartnere, forklarer Knutsen.

Hun mener opplæringen har vært veldig lærerik og nyttig til nå.

– Her er det verktøy vi kan ta direkte med oss i barnehagen, som årshjul, filmer, caser og mange gode tips til å jobbe videre med tema. Det er gode forelesere som kjenner barnehagehverdagen, og de har en unik kunnskap om tema.

---

Fakta om Stine Sofie Barnehagepakke

  • Stine Sofie Barnehagepakke fra Stine Sofies Stiftelse er et opplæringsprogram som skal gjøre barnehageansatte bedre rustet til å avdekke vold og overgrep mot barn så tidlig som mulig.
  • Opplæringsprogrammet har som mål å styrke handlingskompetansen til barnehageansatte. Det innebærer å styrke fem viktige elementer hos den enkelte ansatte. Disse er:
  • egen kunnskap om vold og overgrep mot barn
  • personlige faktorer som mot og vilje til å handle
  • egen tro på systemet og at det nytter å melde fra ved bekymring
  • en organisasjonskultur hvor det er aksept for å drøfte og handle ved bekymring
  • eget verdisyn rundt barn som troverdige vitner for eget liv
  • Stine Sofie Barnehagepakke er et av tre tiltak i Livsløpsprogrammet – et program støttet av Gjensidigestiftelsen. Formålet er å bruke et livsløpsperspektiv til å utvikle tiltak for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn – og å ivareta de voldsutsatte barna og deres omsorgspersoner.

Kilde: Stine Sofies Stiftelse

---


Mer fra Dagsavisen