Nyheter

Kjartan med turmat-tips

Nå er det Mobilitetsuken i Stavanger. På Hillevåg-turen med Kjartan Skjelde kom kjendiskokken med mattips som kan løfte enhver familietur.

Torsdag startet Mobilitetsuken i Stavanger. Gjennom hele uken vil det være arrangementer og aktiviteter som skal inspirere innbyggerne til å gå og sykle – og la bilen stå oftere i hverdagen.

Først ut var urban gåtur i Hillevåg. Turleder Magne Nilsen loset en gruppe på rundt 40 personer gjennom bydelen og dens skjulte perler, enten det var skulpturer, industrihistorie og folk og fe.

Med på turen var også kjendiskokk Kjartan Skjelde, som kom med tips til hva slags mat man enkelt kan ta med på turen. Selv er han en ivrig turgåer.

Turlaget oppdaget - for mange - ukjente perler under gåturen i Hillevåg. Kommunen og Stavanger turistforening har laget 52 ulike turruter i alle bydelen i Stavanger. - En enkel måte å oppdage egen bydel og byen generelt, sier turgåer Ingri Høiland.

Kutt opp rå, fersk fisk i terninger på forhånd og putte den i suppen.

—  Kjartan Skjelde, TV-kokk

– Mat smaker best på tur

– Maten smaker best når man er på tur. Da har man noe å glede seg til. En god varm suppe er deilig å ha med seg. En liten hemmelighet er å kutte opp fersk, rå fisk i terninger på forhånd, som du tar med deg i en egen pose. Den kan du putte i suppen når det er på tide med mat. Faktisk koker fisken oppi suppen etter kort tid. Det er veldig enkelt og godt, sier Skjelde til RA.

I slutten av gåturen viste Skjelde turdeltakerne hvordan det gjøres i praksis på Pådriv i Hillevåg.

Kokken og forfatteren, som er kjent fra TV-programmene Masterchef Norge og Camp Kulinaris, samt Stavanger-restaurantene Tango og Fish & Cow stiller gladelig opp på Mobilitetsuken. Han mener flere bør få øynene opp for hvor enkelte det er å bruke sykkel i stedet for bil.

– Jeg har begynt å sykle til jobb. Det er enkelt å komme seg fram, kommunen tilrettelegger, man får frisk luft, mosjon og det er gøy. Sykkelen har blitt en god vane for meg, sier Skjelde.

Kokken tok en prat med flere av turdeltakerne. En av dem var 94 år gamle Ragnvald Oletsvik – som er et eksempel på akkurat det Stavanger kommune ønsker med Mobilitetsuken.

– Jeg liker å gå, eller rusling, som jeg kaller det. Det blir en time hver dag. Tre kilometer cirka. Jeg synes det er frisk og godt og det gjør godt for kroppen, sier 94-åringen, som ikke har problemer med å holde følge med turlaget.

Hilde Grøtte (til høyre) er utdannet innen nyttevekst, og vet dermed hva som kan spises langs veien. Her tar hun et jafs blomster fra en hage sammen med Ingri Høiland.

Mat langs veien

En av deltakerne, Hilde Grøtte, speider mot hager, ugress og mellom trærne. Hun er utdannet noe som heter nyttevekst-kyndig. Det betyr at hun vet ha som er spiselig av ugress, blader, blomster og andre vekster langs veien – midt i Hillevåg.

– Det er faktisk mye man kan spise langs veien, i skogen og i folks hager, sier hun.

Plutselig tar hun en avstikker inn i skogen med Kjartan Skjelde, som er imponert over hva Grøtte finner av spiselige varianter langs stien.

De har sett sopp.

Kjartan Skjelde og Hilde Grøtte tar plutselig av avstikker inn i skogen for å se etter sopp.

– Jeg er en stor sopplukker. Det er fantastisk mye god sopp, men man må vite hva man plukker – ellers kan det gå skikkelig galt, poengterer Skjelde.

– Nylig plukket jeg 40 kilo steinsopp på én time.

Skjelde henter fram telefonen og viser bilde av de svære soppene.

– Hvor er dette?

– Nei, det røper jeg ikke, haha. En sopplukker røper aldri slikt, svarer Skjelde og ler.

Imme Dirks Eskeland, prosjektleder for Mobilitetsuken 2021 i Stavanger kommune, forteller at flere av oss stadig velger å sette bilen.

– Tenk etter hva du bruker bilen til, og tenk om det er noen av turene du kan i stedet gå, løpe eller sykle. Når man går oppdager man noe nytt i området ditt, du får frisk luft, økt velvære og det skaper et bedre bymiljø. Du treffer folk. Det gjør du ikke alene i bilen din. Rådet er 30 minutter gange hver dag, sier hun.

Turleder Magne Nilsen fortalte om Hillevågs historie, folk og fe og industri. Her ved Vannassen.
Imme Dirks Eskeland, prosjektleder for Mobilitetsuken 2021 i Stavanger, sier målet er å bevisstgjøre folk til å velge føtter og sykkel i stedet for bil.

---

Mobilitetsuken 2021:

Mobilitetsuken blir markert i september hvert år i mange byer og tettsteder over hele Europa, med et felles mål om vri reisevanene til folk i en mer miljø- og helsevennlig retning.

Kommunen viser hva den gjør for at det skal bli lettere for alle å gå, sykle og/eller reise kollektivt og arrangerer forskjellige aktiviteter for å skape engasjement.

Årets tema er «Hold deg sunn – reis bærekraftig». Det vil si at miljøvennlige reiser er bærekraftige, både for miljøet og folkehelsen.

Program:

Torsdag: Hillevågstur med TV-kokk Kjartan Skjelde og Stavanger turistforening

Torsdag: Prøvesykling av el-lastesykler i Byparken for småbarnsfamilier. Man kan vinne en sykkel til verdi av 55.000 kroner.

Gratis sykkelservice klokken 17–19. Mandag 20. september: Skolene Storhaug, Kvaleberg og Revheim. Tirsdag: Skolene Hundvåg, Finnøy og Vikevåg. Onsdag: Skolene Kannik, Hinna og Tastarustå.

Utdeling av gratis frokost til de som går, sykler eller reiser kollektivt mandag 20., tirsdag 21. og onsdag 22. september fra klokken 07–08.

Postjakt med Stavanger orienteringsklubb hele uken (16.-22. september). Ta med familien eller venner og oppdag nye turområder. Info og kart finner du på postjakten.no.

Tirsdag 21. september lanserer vi hvilke tre steder som får seg en bonusbenk.

Rundt 4 000 elever fra 12 barneskoler i Stavanger deltar i Gå til skolekonkurransen Beintøft som foregår 30.08.–24. september. Elevene får poeng for hver dag de går eller sykler/sparker til skolen i stedet for å bli kjørt

Miljøsøndag er i år avlyst på grunn av pandemien.

---

Et steinkast fra Vannassen kunne turfølget kikke på tre rådyr på en lekeplass. Dyrene lot seg ikke skremme av menneskene som vandret forbi.


En god del personer deltok på gåturen i Hillevåg som markerte starten på årets Mobilitetsuke.



Mer fra Dagsavisen