Nyheter

NHO: Dette forventer bedriftene av regjeringen

– Må levere på både å skape nok jobber til folk og å legge til rette for løsninger på klimautfordringen.

Mandag ble det klart at Norge får en ny, rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. NHO Rogaland og regiondirektør Tone Grindland sier NHO Rogaland ser fram til å jobbe med den nye rogalandsbenken, og understreker at den kommende stortingsperioden blir svært viktig.

– Politikerne må levere på både å skape nok jobber til folk, og legge til rette for løsninger på klimautfordringen. Vi er klare til å bidra med innsikt og løsninger fra bedriftene til politikerne. Innenfor trepartssamarbeidet NHO, LO og Staten har vi store oppgaver i vente, sier Grindland.

Fire saker

Dette er de fire viktigste sakene NHO Rogaland og bedriftene ber politikerne prioritere:

  • Politikk som legger til rette for den grønne omstillingen.
  • Kompetansepolitikk som sikrer at folk får riktig utdannelse som gir dem jobb, og som bedriftene trenger.
  • Eksportsatsing som ytterligere åpner opp markedene utenfor Norge. Her er EØS-avtalen helt sentral.
  • Godt samarbeid mellom det private og det offentlige for å løse store velferdsoppgaver framover.
Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland.

Oljeframtiden

Det er 50 år siden produksjonsstarten på Ekofisk-feltet, og starten på oljeeventyret som endret Norge.

– Nå står vi ved et nytt veikryss. En ny energipolitikk skal utformes og nye kapitler av industristri-historien skal skrives. Det legges avgjørende føringer for hvordan vi skal gå fra olje til fornybart. Det er et stort ansvar som ligger i hendene til det nye Stortinget. Vi har et glimrende utgangspunkt i Rogaland, mener Grindland.

– Rett før valget fikk jeg besøk av en journalist fra franske Le Monde som ville snakke om oljå og framtiden. Interessen fra storavisen fra Paris er en påminnelse for meg om at det som skjer i nettopp vår region, er en del av det store bildet – i historien og i verden, legger Grindland til.

Regiondirektøren sier NHO har samarbeidet godt med Erna Solberg-regjeringen de siste åtte årene.

– Nå er vi klare for å jobbe med ny regjering ledet av Arbeiderpartiet – det vet jeg vil gå bra. I noen saker som skatter og avgifter vil det kanskje bli vanskeligere, men i viktige saker som kompetanse og Co₂-fond blir det forhåpentligvis lettere med kommende regjering. Jeg er dessuten svært glad for at nestleder Hadia Tadjik har garantert for EØS-avtalen. Det betyr ekstremt mye for næringslivet i Rogaland som har så mye eksportrettet virksomhet, avslutter Grindland.

Mer fra Dagsavisen