Nyheter

110 år gammelt dampskip besøker Stavanger

Dampskipet Hestmanden, som har overlevd begge verdenskrigene, er i Stavanger på veteranskiptreff.

På søndag ankom skipet Skagenkaien i Stavanger, hvor det har blitt arrangert veteranskiptreff i den anledning.

Det var mye aktivitet og gratis havneturer i går, og det er mulighet til å gå om bord på skipene Hestmanden og MS Sandnes både mandag og tirsdag.

– Hestmanden har vært kysten rundt, og dette blir den siste havnen de er innom før de drar hjem igjen til Kristiansand. Vi tenkte vi skulle gjøre stas på dem. Derfor inviterte vi våre medlemmer til å være med og møte dem i en konvoi, når de kom inn mot Stavanger. Vi synes det er kjekt at det blir aktiviteter når de kommer til byen. Da får vi vist fram veteranskipene våre, og det blir mulig å gå om bord i skipene. For eksempel er det en flott utstilling om bord i MS Sandnes, som viser noe av sjøfartshistorien til Stavanger, sier Robijne Verstegen, styreleder i Stavanger veteranbåthavn, til RA.

23. september i år er det 110 år siden dampskipet Hestmanden ble overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab og sjøsatt på Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri i Bergen.

Skipets historie siden den gang inkluderer passasjer- og kystgodstrafikk langs norskekysten i fredstid, konvoifart under britisk flagg under første verdenskrig og underlagt Nortraships kontroll deler av andre verdenskrig. I juni 1945 var D/S Hestmanden det første norske skipet som gikk fra Oslo til Finnmark med forsyninger til gjenoppbyggingen av Norge.

– I dag er skipet et viktig minnesmerke over norsk skipsfart og sjøfolkenes innsats under to verdenskriger, og ikke minst historien om hvordan deres opplevelser preget dem langt inn i etterkrigstiden, sier prosjektleder Gro Eikeland.

Dampskipet Hestmanden

Skipet er fylt med utstillinger og fortellinger fra krigsseilernes opplevelser i tekst, bilder, lyd og film samt en ny applikasjon kalt «Mønstre på». Gjennom denne appen vil spesielt yngre publikummere få oppleve krigsseilerhistorien på en ny måte, ifølge Eikeland.

– D/S Hestmanden er hele Norges krigsseilermuseum, og vil i 2021 og årene framover besøke havner langs norskekysten, sier prosjektlederen.

Skipet har allerede besøkt flere havner: Kristiansund, Sandnessjøen, Stokmarknes, Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og nå Stavanger før returen til hjemmebasen i Kristiansand.

– Alle er velkommen

Verstegen sier alle er velkomne på veteranskipstreffet i Stavanger.

– Dette er noe for både store og små. Om bord på MS Sandnes er det et undervannskamera som er koblet til en TV-skjerm, som viser en matstasjon for fisk. Tidligere har det kommet mye fisk og krabber på matstasjonen, og det er artig for store og små å se på. I tillegg legges det fram tegnesaker til barna. Det er fascinerende for barn å gå rundt på båtene – det blir som en ny verden, forklarer Verstegen.

– Det er mange veteranskip i forskjellige størrelser på søndagens treff, og alle har en historie å fortelle. Det kommer til å vise et bilde av helheten til byens rike sjøfartshistorie, alt fra passasjertrafikken til krigshistorien, legger hun til.

Bilde fra veteranskipsstreffet søndag

Mer fra Dagsavisen