Nyheter

Valget: – Når klokken blir 21.00 får du vite hvordan de neste fire årene av livet ditt blir

Noen er i Oslo, andre er hjemme. Noen biter negler, mens andre tar det med knusende ro. RA har snakket med Rogalands toppkandidater om valgvakene.

Valgdagen nærmer seg slutten med stormskritt, og som alltid er det knyttet stor spenning til resultatene. RA har snakket med førstekandidatene i Rogaland og stilt dem følgende spørsmål:

  1. Hva skal du gjøre på valgdagen og hvor skal du være?
  2. Hvordan er nervene?
  3. Har du hatt noen spesielle opplevelser fra tidligere valgvaker?

Tina Bru (Høyre):

  1. I og med at jeg er nestleder skal jeg være på Høyres valgvake i Oslo. Det er litt uvant, for jeg pleier vanligvis være i Rogaland.
  2. Uansett hvordan målingene er har man høye skuldre og er nervøs. Det er en blanding av en slags spent julaften-følelse, men også en slags lammende følelse fordi du vet at når klokken blir 21.00 får du vite hvordan de neste fire årene av livet ditt blir. Så det er en blanding av nervøsitet, glede og spenning.
  3. Jeg kommer aldri til å glemme valgvaken i 2017. Målingene i forkant var dårlige, og vi var ikke kjempeoptimistiske. Men så kom valgdagsmålingen og viste borgerlig flertall, og det var en utrolig deilig følelse. Og det er det vi tenker og håper at kan skje igjen.
Tina Bru, 1. kandidat for Høyre i Rogaland.

Iselin Nybø (Venstre):

  1. Jeg skal være sammen med laget mitt, de frivillige og medlemmene i Rogaland Venstre, og følge med på sendingene.
  2. Det blir veldig spennende. Vi har hatt målinger som går oppover, men samtidig vet vi at vi kan mangle bare noen hundre stemmer for å få et mandat. For Rogaland har det kanskje ikke så mye å si hvor mange representanter Høyre eller Ap har, men det har noe å si om Venstre er på Rogalandsbenken eller ikke. Men vi skal kjempe til siste slutt, og det er jo blitt bevist at Rogaland Venstre, i det siste representert av meg, gjør en forskjell når vi kjemper for viktige saker i vårt fylke.
  3. Jeg har vært med siden 1999, så jeg har opplevd både gode og dårlige valg. Det var veldig kjekt i 2013 da vi kom inn igjen på Stortinget med en stor gruppe, og at jeg var en del av det. Når det gjelder målingene i forkant går jo de alltid opp og ned. Er det én ting vi i Venstre vet, så er det at måling er måling, men det er valget som teller.
Iselin Nybø, 1. kandidat for Venstre i Rogaland.

Hadia Tajik (Ap):

  1. Hele partiledelsen er samlet på Folkets Hus i Oslo for å være med på Arbeiderpartiets nasjonale valgvake. Det er fint å vente sammen, og ikke minst møte kolleger og andre kandidater som har stått på gjennom en lang valgkamp for å få til et regjeringsskifte.
  2. Jeg er selvfølgelig veldig spent på resultatet, men krysser fingrene for en ny kurs for Norge, slik at det kan bli vanlige folk sin tur.
  3. Generelt er det jo gøyere å være på valgvake når vi vinner valg, og den jeg kanskje husker aller best er da jeg ble valgt inn på Stortinget i 2009 og en gjeng AUF-ere stilte seg i halvsirkel rundt meg og ropte navnet mitt og heiarop. Jeg håper på en slags gjentakelse av det i år, der vi roper «Jonas» i stedet.
Hadia Tajik, 1. kandidat for Ap i Rogaland

Roy Steffensen (FrP):

  1. FrP skal ha én valgvake i Haugesund og én på Forus. Jeg skal delta på den på Forus. Det er alltid kjekt å bruke kvelden med alle de frivillige som har drevet valgkamp, og å få takke dem skikkelig for innsatsen.
  2. I slutten av valgkampen er det alltid nerver, og dårlig samvittighet for alt man ikke har rukket og lokallagene man ikke har fått besøkt nok. Jeg er veldig spent på hvilke partier som kommer over sperregrensen, for det vil få stor betydning. Samtidig håper jeg Rogaland blir beste valgkrets for FrP.
  3. Valgvaken for åtte år siden var spesiell, da jeg var på vippen på flere målinger, men ved valgdagsmålingen fikk bekreftet at jeg ble valgt inn. Men det var også en herlig følelse i 2017 da vi i Rogaland gikk fram fra 2013, til 19,7 prosent etter fire år som regjeringsparti. Det var en bekreftelse på at velgerne våre liker oss som et parti som skal være med å styre landet.
Roy Steffensen, 1. kandidat for Frp i Rogaland.

Geir Pollestad (Sp):

  1. Jeg skal være på Victoria Hotell sammen med Rogaland Senterparti og folk som har stått på i valgkampen. Det handler om å være til stede for dem som har gjort jobben og drevet valgkamp.
  2. Jeg vil heller bruke ordet «spent», for jeg har vært med litt for lenge til å være veldig nervøs. Dessuten tyder mye på at vi gjør et godt valg sammenlignet med hva som har vært vanlig ved stortingsvalg.
  3. Valget for fire år siden var vi også på Victoria, og da jeg skulle hjem satt jeg på med en Sp-er fra Nærbø. Han kjørte en gammel pickup som politiet syntes var så mistenkelig at det var på med blålysene og vi ble stoppet midt på motorveien. Men det ble veldig god stemning da vi begynte å snakke om valget, for vi hadde jo gjort det veldig godt.
Geir Pollestad, 1. kandidat for Sp i Rogaland.

Olaug Bollestad (KrF):

  1. Fordi jeg er første nestleder i KrF skal jeg tilbringe kvelden på KrFs valgvake i Oslo sammen med gode partivenner der. Jeg skulle gjerne vært i Rogaland, sammen med de herlige folkene i mitt eget fylkeslag som har stått på natt og dag, men jeg håper å få snakket litt med dem i løpet av kvelden.
  2. Det blir et ekstremt spennende og avgjørende valg for KrF, så jeg er selvsagt veldig spent på resultatet, men det skal bli kjekt å treffe folk som har stått på i valgkampen. Jeg har truffet mange nå de siste ukene som er glad for at KrF er til stede i norsk politikk og tar kampen for valgfrihet for familiene, menneskeverd i alle livets faser, trosfrihet og en god eldrepolitikk. Det kan bli veldig tett og jevnt for KrFs del, så jeg håper at alle de som ønsker KrF med videre som et sterkt verdiparti i Norge møter opp og avlegger sin stemme.
  3. Det har vært mange nervepirrende valgvaker, men husker nok best i 2013 da vi kom inn to stykker fra Rogaland. Da var lykken og gleden stor, og vi løp rundt fra intervju til intervju. Ellers var det en gang jeg ødela kjolen rett før jeg skulle kommentere under valgvake, men vi klarte å lure det til sammen med TV-selskapene som intervjuet. Det er alltid fint med godt samspill.
Olaug Bollestad, 1. kandidat for Krf i Rogaland.

Ingrid Fiskaa (SV):

  1. Jeg skal være på SVs valgvake på Spor5 i Stavanger.
  2. Jeg tar virkelig ingenting for gitt. Jeg er både ganske gira, spent og nervøs.
  3. Den mest spesielle valgnatten må ha vært så langt tilbake som 1997. Da var jeg andrekandidat og veldig ung, og sto bak Hallgeir Langeland. Først var han inne, så var han ute, og vi var usikre hele tiden. Jeg tror det tok tre dager før alle stemmene var telt opp og det var helt klart at han var inne. Vi håper jo å unngå det, men samtidig er det bedre å få et godt resultat og heller vente litt. Og i år kan vi også få et direktemandat for første gang siden 2005, så det blir spennende.
.

Mímir Kristjánsson (Rødt):

  1. Aller først skal jeg ha en lang morgen med datteren min, og så skal jeg vaske huset. Så skal hele familien stemme, og så blir det valgvake med Rødt på Folken. Jeg har bodd i Oslo i 15 år, og da jeg jobbet som journalist var jeg innom alle valgvakene, men Rødt er kanskje den jeg var vært minst på, faktisk. Det blir kjekt å se alle som har hjulpet til i valgkampen, og så blir det selvfølgelig nervepirrende å se om vi kommer oss over sperregrensen eller ikke.
  2. Jeg er helt nervevrak nå og det er mye neglebiting. Derfor skal jeg prøve å slappe litt av i helgen, for nå er det ikke så mye mer vi får gjort. Jeg har fullt program i helgen, og vi skal stå på stand og sånn, men det blir ingen geniale sprell.
  3. Forrige lokalvalg var ganske spesielt, for vi ble målt til 4,7 før valget, men endte på 5,5. Jeg er ikke vant til å være en maktpolitiker, så da resultatene kom spratt jeg champagnen. Etter øl nummer tre ringte Kari Nessa Nordtun og sa at jeg måtte være med på forhandlinger. Det var en liten nedtur akkurat da, for jeg ville bare feire, men det var en opptur på lang sikt. Jeg husker også at jeg jublet og sa «nå er vi større enn SV». I dag tenker jeg at det ikke var noe å juble for, for vi vil jo at SV skal bli størst mulig. Men akkurat i det øyeblikket, den kvelden, så tror jeg alle tenker mest på egen oppslutning.
Førstekandidat ved årets stortingsvalg for Rødt Rogaland, Mímir Kristjánsson, mener myndighetene må oljeeventyret for å bygge nye grønne næringer.

Ulrikke Torgersen (MDG):

  1. Jeg skal være på Tou scene på valgvake med MDG Rogaland, og der blir det taler, tall og underholdning.
  2. Jeg har nerver, men jeg er mest fokusert på å mobilisere de siste stemmene fram mot mandag, for vi vet at hver stemme teller når det handler om sperregrensen. Kun noen få tusen stemmer kan avgjøre om vi kommer inn med en historisk grønn gruppe som kan kjempe for klima og natur, noe som er enormt viktig det neste tiåret. Jeg er egentlig mest spent på klimaet og naturens vegne, for meg går det bra med uansett. Får vi inn et kompromissløst MDG på Stortinget vil det ha mye å si for klimaet og naturen.
  3. Det må bli da jeg var i Oslo i 2019. For oss er det så stort og det vi gjør betyr så mye for oss – kanskje mer enn selve makten. Det handler om noe mer enn oss selv, og derfor blir det også veldig emosjonelt. Mange gråt og var glade da vi vant i 2019, og mange ble lettet, for da fikk vi et «boost» av håp på jordklodens vegne. Det er en helt spesiell stemning på våre valgvaker.
Førstekandidat fra MDG i Rogaland, Ulrikke Torgersen vil ikke slå fast at oljesluttkommisjonen bør legges til Stavanger.

Mer fra Dagsavisen