Nyheter

Erna Solberg på valgkampturné: – Jeg er ganske god på å takle høyt tempo

Statsminister Erna Solberg bruker den siste uken med valgkamp på å reise intensivt rundt i Norge. Håpet er å omsette den gode stemningen med velgerne til stemmer på valgdagen.

– Vi har veldig god stemning i valgkampen vår, og mange som er aktive. Vi skulle selvfølgelig ønsket at vi kunne puffet meningsmålingene litt bedre, men folk i partiet rapporterer om at det er god stemning og masse gode tilbakemeldinger fra folk. Vi håper vi kan omsette den gode stemningen til stemmer på valgdagen, sier Erna Solberg til RA.

Det høye tempoet viste seg tidlig tirsdag morgen da RAs journalist skulle møte statsministeren og olje- og energiminister Tina Bru (H) på Torget i Stavanger. En snau time før intervjuet ble det avtalt å møtes på Tvedtsenteret på Forus. Deretter gikk SMS-ene fram og tilbake til en Erna-rådgiver før intervjuavtalen ble flyttet til Kanelsnurren på Forus. Deretter ble det endelige møtestedet, Horisont Energi AS i Grenseveien spikret. Det er med andre ord ingen tvil om at det er travelt for statsministeren i innspurten av valgkampen. Hvordan takler Erna Solberg det intense tempoet?

– Jeg er ganske god på å takle høyt tempo, og jeg liker det egentlig, sier hun og legger til at hun er flink til å slappe av mellom slagene.

– Det er hyggelig å være ute blant folk og snakke med dem. Det er hyggelig å høre hva de er opptatt av og hvilke saker de brenner for. Denne valgkampen har jeg vært i mange industribedrifter som har lærlinger, og det er fint å se hvordan arbeidsgivere tar ansvar. Vi vet at dette er helt nødvendig for Norge framover, sier statsministeren.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) tror flere av politikerne har savnet å være ute blant velgerne.

– Mange av oss har nesten overtenning for å endelig få lov til å treffe folk og snakke med dem ansikt til ansikt. Det gir masse energi, selv om det er et høyt tempo. Det er gøy, og da funker det, men det er ingen som klarer å måle seg med tempoet hennes – det er unikt, sier hun til RA og peker på statsministeren.

– Ja, det er mye å gjøre, men vi må kunne håndtere to ting på én gang – det er med på å styre landet, legger Solberg til.

Tid til selfies og lokalaviser

De siste dagene før stortingsvalget er Erna Solberg altså på veien, og skal for det meste reise med buss. Tirsdag er hun i Stavanger, og skal herfra innom Haugesund og Os, før hun ankommer hjembyen Bergen på kvelden. Tiden i de forskjellige byene brukes til blant annet bedriftsbesøk, selfies og direkte møte med velgerne. Solberg mener disse møtene er viktige, og at selfiene fører til så mye mer enn kun bilder.

– Da får man en liten prat med folk, og man får noen ord om hva de er opptatt av, sier hun før hun fortsetter:

– Sånn har det blitt, for i gamle dager tok vi ikke bilder. Jeg husker jeg besøkte skoler i begynnelsen, og da var det autografer man skulle skrive. Det var nesten mer krevende, sier hun.

Solberg setter av en del tid til intervjuer med lokalaviser den siste uken med valgkamp, og mener både hun og de andre politikerne treffer folk på en annen måte som følge av dette.

– Man treffer folk for å kunne snakke om saker som er viktig i lokalsamfunnet, og da er det viktig at vi snakker om ting som er gjenkjennelige. Man kan omsette litt av hva vår politikk betyr i lokale forståelige termer, mens det i de store riksmedieoppslagene ofte blir litt avstand, sier Solberg.

– Når vi er her så kan vi snakke om det grønne skiftet og hvilken betydning det har for kompetansemiljøet som finnes i Stavanger og denne regionen.

– Hva betyr det for Stavanger og denne regionen dersom Høyre fortsetter å ha makt?

– En borgerlig regjering i fellesskap kommer til å bidra til at vi får til transformasjonen fra å være et samfunn som er basert på olje- og gass, til å være basert på fornybare og andre ressurser, og annet næringsliv, sier Solberg og legger til at det er det regjeringen har jobbet med i flere år.

– Da må man skjønne at man må ha positive tall i bedriftene for å få til det grønne skiftet. Det er viktig, og der er vi enige på borgerlig side, sier hun.

Spente

I tillegg satser Høyre blant annet på kunnskap og skole. Solberg forklarer at denne satsingen handler om at alle barn skal kunne bruke talentene sine, og at man skal kunne hjelpe dem med de utfordringene de har.

– Å ha en skole hvor flere gjennomfører er helt avgjørende for om man faktisk beholder en høy sysselsetting, og ikke ender opp med mange utenfor arbeidslivet, sier Solberg.

– Målingene viser en nedgang for Høyre. Bekymrer det dere?

– I Rogaland hadde vi en god måling, så vi er fortsatt størst parti, men vi skal enda høyere opp, sier Bru. Hun skal hoppe på bussen i Molde og bli med til Trondheim senere denne uken.

– Det er ingen tvil om at da vi la fram oljeskatten så var det mange som ble forvirret. Nå har stort sett alle, både fagforeningene og industriene, sagt tydelig ifra om at dette er en god modell for en moden sokkel. Noen av dem som trodde dette betydde slutten på oljevirksomheten, og jublet for det på den grønne siden, har nå sett at det ikke var det som var hovedinnholdet. Hovedinnholdet er at det norske samfunnet ikke skal ta mer risiko, og man skal sørge for at det som er ulønnsomt før skatt er ulønnsomt etter skatt. Det dreier seg om at olje- og gassnæringen er viktig for oss fordi det skal gi oss inntekter og ikke utgifter, sier statsministeren.

– Er dere spente foran valget?

Ja, jeg tror alle er veldig spente, sier Erna Solberg.


Nyeste fra Dagsavisen.no: