Nyheter

Nytt koronadødsfall ved sykehjem

En sykehjemsbeboer i slutten av 80-årene døde i helgen som følge av covid-19. Vedkommende var fullvaksinert.

Sunde sykehjem

Det melder Stavanger kommune i en pressemelding søndag kveld. De pårørende er varslet, og har samtykket til at Stavanger kommune informerer om dødsfallet.

For kort tid siden døde en fullvaksinert sykehjemsbeboer i 90-årene på grunn av koronaviruset.

Begge var fullvaksinert.

Direktør helse og velferd Eli Karin Fosse uttrykker sin dypeste medfølelse på vegne av Stavanger kommune.

– Vi har nå hatt to koronadødsfall ved Sunde sykehjem. Det gjør dypt inntrykk på oss, og understreker samtidig at pandemien ikke er over. sier direktør helse og velferd Eli Karin Fosse.

Tester hver tredje dag

Seks beboere og fem ansatte har fått påvist covid-19 i forbindelse med et smitteutbrudd ved Sunde sykehjem i slutten av august.

Alle beboere og ansatte er testet jevnlig i tråd de anbefalinger FHI gir i forbindelse med smitteutbrudd på sykehjem. Den siste smittede testet positivt 27. august.

Begge dødsfallene kobles til smitteutbruddet.

– Vi følger de nasjonale retningslinjene som gjelder når man oppdager smitte på et sykehjem. Da iverksettes det tiltak umiddelbart. Vi tester alle beboere og ansatte jevnlig, hver tredje dag, til vi er helt sikre på at det ikke er mer smitte. Dette har vi gjort siden første smittetilfelle 27. august. Det er ikke oppdaget nye tilfeller, sier Fosse til RA.

I tillegg til isolasjon og karantene for nærkontakter, har ansatte ved Sunde sykehjem jobbet med nødvendig smittevernutstyr, forteller Fosse.

Hun sier Stavanger kommune har strengere rutiner på enkelte områder enn de nasjonale retningslinjene.

– På noe strekker vi oss lengre enn FHI anbefaler. Alle våre ansatte som ikke er fullvaksinert – i det hele tatt eller bare én dose – skal bruke munnbind på jobb når de ikke kan holde avstand, eller når det er fare for at de kan kommune under én meter fra brukerne.

– Ikke hundre prosent

Personene som døde av koronaviruset på Sunde sykehjem var fullvaksinert. Helse- og velferdsdirektøren synes det er bekymrende, men ikke overraskende.

– Klart det er bekymringsfullt, men dessverre er det ikke overraskende. Helsemyndighetene har advart mot dette. Vaksinen beskytter både mot smitte og alvorlig sykdom, men den er ikke 100 prosent effektiv, sier Fosse.

Det har vært besøksforbud på Sunde siden utbruddet startet. Siden det ikke har blitt påvist mer smitte, vurderer nå kommunen å åpne opp for ordinære besøk.

Det er nå registrert fire dødsfall knyttet til covid-19 i kommunen i løpet av pandemien. To dødsfall skjedde ved Stavanger universitetssjukehus 12. februar og 16. februar i fjor. De to var i aldersgruppen 50–60 og 70–80 år.