Nyheter

#sjekkdeg: – Thea Steen reddet nok livet mitt

Thea Steen døde for fem år siden av livmorhalskreft. Historien hennes redder fortsatt mange kvinners liv.

En av dem som kan takke Thea Steen og #sjekkdeg-kampanjen for mye, er SFO-leder ved Vaulen skole, Brit Edvardsen (51).

– Jeg hadde hørt om Thea Steen, og da jeg så på TV at hun døde var det akkurat som jeg fikk et spark i magen. Der satt jeg og visste jeg ikke hadde sjekket meg på sju-åtte år, samtidig som jeg vet jeg har hatt celleforandringer tidligere, sier Edvardsen til RA.

Edvardsen hadde hatt celleforandringer både da hun var 20 år og da hun var rundt 30 år. Begge gangene hadde det gått over av seg selv. Da hun sjekket seg etter «sparket i magen» fikk hun igjen påvist celleforandring, men denne gangen gikk det ikke over av seg selv. Neste gang hun sjekket seg hadde det utviklet seg til grove celleforandringer.

– Siden det har jeg vært inn og ut av kvinneklinikken og fått fjernet dette. Men jeg fikk beskjed om at dette kunne ha gått galt, og at jeg måtte ta meg sammen og sjekke meg, forklarer Edvardsen.

– For min del var det Thea som gjorde at jeg oppdaget det og sjekket meg, ellers vet jeg ikke om jeg hadde sittet her. Jeg kjenner en takknemlighet til henne, legger hun til.

Brit Edvardsen mener det er synd det ikke er et bedre system hos fastlegen som kan fange opp de som ikke tester seg. Samtidig er hun klar på at alle må være flinke å teste seg og ta ansvar, også voksne kvinner.

– September er Theas måned

Rektor ved Vaulen skole, Tove Steen, er moren til Thea Steen.

– Thea fikk kreft i 2015 tidlig på året, og hun skjønte relativt tidlig at dette ville hun gjøre noe med. Hun ville stå på for at det som skjedde med henne, ikke skulle skje med andre, sier Steen til RA.

Thea Steen opprettet #sjekkdeg-kampanjen i samarbeid med Sofia Storhaug i Det Nye og Kreftforeningen.

– Kreftforeningen sa hun kom i rett tid, hun hadde rett alder, og hun henvendte seg på den rette måten. De hadde strevd lenge med å nå unge kvinner til å få de til å sjekke seg, forklarer Steen.

Livmorhalskreft er den kreftformen som rammer unge kvinner mest.

– Thea sa de rette ordene via de rette kanalene, og vi opplevde at mange tusen flere yngre kvinner begynte å sjekke seg. Siden den gangen så har september-måned blitt Kreftforeningens sjekkdeg-kampanje. Thea ble født 1. september, så det er hennes måned, det er litt heder til henne, sier Steen.

Hun påpeker at #sjekkdeg har blitt en av Kreftforeningens sterkeste merkevarer.

Hva betyr kampanjen for deg etter Theas bortgang?

– For meg så har det vært en slags gave. Det er utrolig å se at jeg hadde en datter som i så ung alder greide å bety så mye for så mange andre. Det synes jeg er veldig fint, og meningsfylt å tenke på.

Steen forteller at via Thea Steens minnefond, får de mye støtte og mange fine meldinger fra folk som har testet seg på grunn av Thea, og som har oppdaget celleforandringer i tide.

Hun oppfordrer alle til å bestille time og sjekke seg – også voksne damer, og selv om man har tatt HPV-vaksinen og hatt en stabil partner i 30 år.

– Jeg skjønner at man kan kvi seg, men den sjekken hos legen er ingen verdens ting i forhold til det du kan risikere hvis du ikke gjør det.

Tove Steen foreslår at man kan ta med moren sin eller en venninne om man synes det er ubehagelig å gå alene.

Nyeste fra Dagsavisen.no: