Nyheter

Åpner unikt hjerteforskningssenter

Needed i Sandnes kan redde liv og øke prestasjonen til idrettsutøvere og mosjonister.

For ofte hører og leser man om idrettsutøvere og mosjonister som dør av hjertestans. Stein Ørn, hjertelege, stefar og trener for Alexander Kristoff har lenge vært opptatt av hvorfor dette skjer.

– Da Alexander Dale Oen døde forberedte vi oss på OL i London. Er det noe man kunne gjort annerledes? Er slike situasjoner noe man kan forebygge? Det er ingen unik hendelse. Vi så det samme under fotball-EM, sa Ørn fra podiet under åpningen av senteret fredag ettermiddag, og siktet til da den danske stjernen Christian Eriksen fikk hjertestans.

Needed er et forskningssenter som skal forske på hvorfor og hvem som er i risikosonen for å få hjerteproblemer under hard trening. Samtidig kan man finne ut hvordan man skal trene best mulig.

– Vi skal utvikle redskaper for vanlige folk slik at de bedre kan kontrollere sin egen hjertehelse, sier Ørn til RA.

En viktig indikator på at noen kan være galt med hjertet er funn av et stoff som heter troponin. Stoffet kommer fra hjertemuskelen. Dersom det er for høyt, er det et faresignal. For mye troponin tyder på at hjertemuskelen er skadet.

– Alt vi måler er individuelt. Alle som deltar må få sin egen troponin-profil. Den enkelte må ta blodprøve på et gitt tidspunkt. Deretter kan man se hvordan du ligger an i forhold til din egen hjertehelse.

– Man ser ikke bare hvem som kan være i faresonen, man ser også hvordan den enkelte må trene for å få positiv effekt på hjertet, forklarer Ørn.

– Først i verden

Dette er ikke gjort i verden før. Needed er det første forskningssenteret av sitt slag.

Det vil ta en stund til vanlige folk kan gå inn og teste seg. Det må forskes. Framover ønsket Needed å samarbeide med klubber som Viking, Sandnes Ulf og Bryne i tillegg til håndballen og friidretten.

– Dette kan jo også øke prestasjonen til utøverne, samtidig som det identifiserer de som har behov for ekstra oppfølging, sier Ørn.

Landslagstrener for det norske kvinnelandslaget i håndball, Thorir Hergeirsson og Sandnes Ulf-trener Bjarne Berntsen var også til stede.

– Jeg synes dette er spennende, og vi ønsker å være med og bidra med det vi kan bidra med. Det er jo tankevekkende å se når spillere får hjerteproblemer, sier Berntsen.

Stein Ørn sammen med landslagstrener i håndball, Thorir Hergeirsson og Sandnes Ulf-trener Bjarne Berntsen, som hjerteforskningssenteret Needed skal samarbeide med.

– Bedre å trene enn å ikke trene

Man kan få inntrykk av at det er farlig å drive med idrett med høy intensivitet. Ørn sier det er en risiko, men sier det er enda mer risikabelt å være inaktiv.

– Hvor mange er i risikosonen uten å vite om det?

– I utgangspunktet er hjertet en av de hyppigste dødsårsakene, men dødsraten har gått ned. Man må ikke være redd for å trene. Riktig trening er jo gunstig for hjertet. Samtidig må man være klar over at det kan skape problemer med enkeltpersoner. Dette skal vi forske mer på i tiden som kommer. Et senter som Needed er savnet av mange, sier Ørn.

Åpningen ble markert med snorklipping av varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), som under talen selv fortalte om da han ble innlagt på SUS etter et hjerteinfarkt i januar.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle stå her og klippe snoren til et så viktig forskningssenter som Needed her i Sandnes. Det er utrolig viktig arbeid som skal gjøres her, sier Pål Morten Borgli.

Mer fra Dagsavisen