Nyheter

Sps toppkandidat: - Jeg har aldri sett ulv

Satse på distriktene, mer praktisk lære, matproduksjon og ingen sluttdato for oljen. Senterpartiet jakter på beste resultat i Rogaland siden 1993.

Bryne — To uker gjenstår før årets stortingsvalg. Målingene det siste året tyder på at Senterpartiet kan gjøre sitt beste stortingsvalg noensinne. Politikk om sentralisering som negativ trend med mer satsing på distriktene, har vist seg populær.

Toppkandidaten for Senterpartiet i Rogaland, Geir Pollestad, fyller 43 år dagen RA møter ham på høghuset på Bryne. Her holder over 60 bedrifter til, med over 3000 ansatte. Det er likevel den strategiske høyden på bygget, nærmere 70 meter, som besvarer Pollestads ønskede møtested. Fra toppen har vi klar utsikt til Time, Klepp og Hå kommune: Nå er det bare å peke for å illustrere sine politiske poenger.

Hva skiller deg personlig mest fra Senterpartiet?

– Jeg har aldri sett en ulv. Heller aldri sett levende bjørn i naturen. Det skiller meg fra veldig mange i Senterpartiet, sier Pollestad til RA.

Fakta om Geir Pollestad

  • Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Senterpartiet (Sp) i Rogaland
  • Rolle: Stortingsrepresentant for Sp, leder i næringskomiteen
  • Født: 1978
  • Fra: Nærbø i Hå kommune
  • Bakgrunn: Jurist, tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet

«Komisk» kommunesammenslåing

Flere tjenester tilbake til distriktene, reversering av fylkes- og kommunesammenslåing og bedre landbrukspolitikk er kjennetegn for partiet. Retorikken «hele Norge» har fått fotfeste.

– Vi blir ikke stressa av at det er tre kommuner på Jæren. At Rennesøy og Finnøy skulle inn i Stavanger er jo for det meste bare komisk. Det skal være frivillighet, sier Pollestad.

Han viser til at en stemme til Senterpartiet vil kunne gjøre om på tidligere sammenslåinger. Eksempelvis, ifølge listetoppen, Forsand som i 2017 ble slått sammen med Sandnes kommune.

– Kommuner sammenslått under tvang blir noe av det første vi kaster oss over, sier han.

Partiet ønsker også utvikling av norsk matnæring og matindustri, og bøndene skal få mer inntekt. Sluttdato for oljenæringen er ifølge toppkandidaten «uaktuelt».

– Det vil skje på kort sikt. På lang sikt handler det om å snu om et land som er alt for fokusert på sentralisering, til et land der vi gir tjenestene tilbake til distriktene. Det er det store målet, sier han.

Pollestad forsikrer om at tankegangen om hele landet vil gjennomsyre partiets politikk. Han mener at spørsmål ofte utredes med utgangspunkt i Oslo og Bærum, og at andre deler av landet gjerne blir glemt.

– Det handler litt om statlige arbeidsplasser og å anerkjenne at det er oppegående folk rundt om i hele landet. Også i Time, Klepp og Rogaland for øvrig finner vi intelligent liv, sier listetoppen med et glimt i øyet.

De «kloke hendene»

Økte forskjeller i samfunnet er et større politisk tema i årets stortingsvalg. Selv er han utdannet jurist, og mener det ikke er grenser for hva som oppfattes som høystatus.

– Én rik mann kjøper en klokke av en annen rik mann. Klokken virker ikke, så de krangler om oppgjøret. Hvor kjekt er det når man skal hjelpe dem å finne ut av det? Det er mye mer samfunnsnyttig at folk får mat, sier listetoppen.

Pollestad ønsker et lønnsløft for de samfunnskritiske, lavtlønte yrkene. Blant annet helsevesenet, lærerne, butikkmedarbeiderne og bøndene. På spørsmål om hvilke andre yrkesgrupper som fortjener et lønnsløft svarer han tydelig: – De yrkene som fortjener et lønnsløft, er de yrkene som har lav lønn. Så enkelt er det, sier han.

Partiet er også opptatt av mer praktisk lære inn i skolen, slik at alle finner sin vei og kommer seg gjennom løpet.

– Det er noen som snakker om de «kloke hendene», som vi har ganske mange av. De kloke hendene har blitt skvist for mye gjennom et tvunget teoretisk skoleløp. Målet må være at alle skal gjennom, sier han.

– Utrolig stolte

Han er opptatt av å være synlig i lokalmiljøet, noe som er tydelig da RA følger stortingsrepresentanten gjennom gatene i Bryne. Få skritt blir tatt før neste småprat stjeler oppmerksomheten. Budskapet om «åtte tapte år» har gått sin gang blant politikere og medier den siste tiden, en noe «pompøs retorikk». Vanlige folk er gjerne opptatt av helt andre ting, ifølge Pollestad.

.

– Det har gjerne skjedd mye i livet til folk i løpet av de siste åtte årene. Man har byttet jobb, giftet seg, fått unger eller fikset huset. Det å bare annullere fire eller åtte år av livet til folk, tyder på at man som politiker har fortapt seg i egen boble, sier han.

Tilknytningen til lokalmiljøet vil han fortsette å ta vare på. Han går på alle Bryne-kampene, og ser alle Dortmund-kampene. At Erling Haaland er fra Bryne, er større enn om «Messi var fra Kristiansand».

– Erling, han er fra Bryne. Det er vi utrolig stolte av, avslutter han.

Årets stortingsvalg er 13. september.











Mer fra Dagsavisen