Nyheter

Nybø ser håp for Venstre

Venstre er på opptur med 6,9 prosent oppslutning i Stavanger. På de nasjonale partiene har partiet stabilisert seg over sperregrensen. Venstre-toppen Iselin Nybø tror det skyldes at folk ser at partiet gjennomfører politikken.

– Det er kjekt at folk får øynene opp for et parti som er opptatt av klimaet, og som er opptatt av å finne løsninger på vår tids store utfordring og legge til rette politisk for at vi kan komme oss gjennom det grønne skiftet, sier hun til RA.

Næringsministeren og partiets toppkandidat i Rogaland tror grunnen til at folk stemmer Venstre er fordi de ser at det er et parti som har gjennomført politikk.

– Vi får resultater, og klima- og gassutslippene går ned. Det er et parti som er på lag med framtiden, og vi er opptatt av å heie på dem som har løsningene for å komme oss gjennom det grønne skiftet, sier Nybø.

At Venstre og de andre klimapartiene har ulik tilnærming, mener statsråden sørger for at folket kan velge å gi sin stemme til de som passer dem best.

– Det er store forskjeller på Rødt, SV, Venstre og MDG når det kommer til andre ting en klimapolitikken. Vi har ideologisk grunnleggende forskjeller, men for meg er det viktig at Venstre er et parti som er villig til å stå i kampen, sier hun.

– Vi kommer ikke til å sette oss på tribunen og bare snakke om klimautfordringene. Vi kommer til å være med i kampen, få skitt under neglene, og kjempe hver eneste dag for å flytte politikken i en grønnere retning, legger Nybø til.

Mener det er stor vilje til omstilling i næringslivet

Tirsdag besøkte næringsministeren IT-selskapet Bouvet i Jåttåvågen. De legger til rette for en grønn omstilling – noe statsråden mener er kjempeviktig.

– Det gir muligheter, for vi får ikke en grønn omstilling med røde tall. Vi må ha bedrifter som ser butikk i det grønne skiftet, og som faktisk bidrar til grønn vekst. De tjener penger på at vi blir mer klimavennlige, og det er bra, sier hun til RA.

Bouvet viste Nybø blant annet droneinspeksjon for vindmøller og hvordan de vil legge til rette for en god flyt på bussveien. I tillegg fikk hun prøve fjernassistanse ved bruk av HoloLens – Augmented Reality-briller. De tillater brukeren å se virtuelle objekter i brilleglasset som dokumenter eller videoklipp, samtidig som andre kan se det brukeren ser på en annen skjerm.

IT-selskapett legger også godt til rette for nyutdannede i bedriften.

– Dette er tydeligvis et selskap som har tenkt til å tiltrekke seg de beste folkene. At de er veldig offensive på det tror jeg er bra, for et selskap som dette må være framme i skoene. Hvis ikke taper man konkurransen, og det har de tydeligvis skjønt, sier Nybø og legger til at de nyutdannede hun snakket med tirsdag, virket fornøyde og hadde et positivt inntrykk av bedriften.

– Det har vi også etter å ha vært her og sett bredden i det de holder på med. Dette er en spennende arbeidsplass for dem som har den typen kompetanse, sier næringsministeren.

Hun mener at staten må legge til rette med forskning-, innovasjon- og utviklingspenger, i tillegg til å ha gode rammebetingelser som gjør at bedrifter kan vokse seg store.

– Ting skjer så ekstremt fort i samfunnet vårt. Jeg hørte en person si at det aldri kommer til å gå så sent som nå, og det er en skremmende tanke for oss som synes det går ganske fort allerede. Det er likevel noe i det, og nå står vi i starten på det som kan bli mange forskjellige eventyr – som batteriteknologi, vindmøller, og måten man effektiviserer gjennom bruk av data. Vi står midt oppe i en enorm transformasjon – det grønne skiftet, og som det er store muligheter i, sier Nybø.

– Det er vel stor vilje?

– Absolutt. Vi politikere snakker som om det er vi som ønsker det grønne skiftet, men næringslivet er i full gang allerede. De ser at dette er et eventyr de kan tjene penger på. Det vil de være med på, og det må vi heie på, sier Nybø.

Bouvet legger til rette for omstilling

Regionleder for Rogaland, Bjarte Gudmundsen, sier at nå som teknologien spiller en viktig rolle i omstillingen mot grønnere energiformer, stiller Bouvet sine tjenester til rådighet.

– I dette markedet er det mange operatører og selskaper som er relatert til olje- og gassindustrien. Vi har bevisst valgt å ikke peke på den fossile energien og si «fy», men heller være en aktiv partner i omstillingen som disse selskapene skal gjennom, sier han til RA.

– En god del av de løsningene vi utvikler og forvalter i dag, som støtter fossil energi, har en dreining i utviklingen. Løsningene utvikles i en retning av grønn energi, legger han til.

Regionlederen forklarer hvorfor de mener de unge er såpass viktig for bedriften.

– De kommer som et friskt pust, rett fra skolen og nyutdannet, og det trenger vi virkelig. Det er en vinn-vinn-situasjon, og utgjør en kjempesynergi med de folkene som har jobbet i Bouvet en stund, sier Gudmundsen til RA.




Mer fra Dagsavisen