Nyheter

KrFs toppkandidat: - Folk tror jeg er en bulldoser

Menneskeverd, bistand, tros- og ytringsfrihet og sterke statlige instrumenter. Olaug Bollestad er toppkandidat for KrF Rogaland.

Ålgård — Du kjenner henne kanskje som fru Larkins gjennom sin populære Instagram-konto, eller som landbruks- og matminister. I midten av september skal det avgjøres om vi fortsetter med borgerlig regjering, eller om vi får et rødgrønt skifte. Olaug Bollestad er toppkandidaten til Kristelig Folkeparti (KrF) Rogaland.

Instagram-kontoen har vokst i popularitet, og nærmer seg 100.000 følgere. Her legger hun jevnt ut hverdagsøyeblikk som bryter barrieren mellom folket og politikken. Selv om hun helst skulle sett at Instagram fikk litt mindre oppmerksomhet, mens politikken gjerne kunne fått litt mer. RA møter fru og herr Larkins til frokost i eneboligen på Ålgård.

– Folk tror jeg er en bulldoser som kjører på, men jeg er egentlig en dame som er ekstremt opptatt av at de rundt meg skal bygges opp, sier Bollestad til RA.

Fakta om Olaug Bollestad

  • Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Kristelig Folkeparti
  • Rolle: Landbruks- og matminister, første nestleder i KrF
  • Født: 1961
  • Fra: Strand
  • Bakgrunn: Utdannet intensivsykepleier. Tidligere ordfører i Gjesdal kommune. Stortingsrepresentant fra 2013.

Retten til å mene noe annet

Hun er opptatt av trosfrihet og ytringsfrihet, og mener debatten om politikken og samfunnet opererer på feil premisser. Personfokuset vil hun ha vekk, det er saken og til slutt politikken som skal telle.

– Det er mange som mener ting jeg er helt uenig i, men det blåser jeg i. I dagens landskap har det blitt lettere å ta personen. Hvis vi lar disse tendensene fortsette, så taper vi som demokrati. Ingen gidder å være i lokal-, fylkes- eller rikspolitikken hvis det skal være sånn, sier hun.

Ministeren forteller at hun har møtt både unge og eldre politikere som har felt en tåre, etter reaksjoner fra offentligheten.

Religion, etnisitet eller kultur må ikke bli ammunisjon for kritikk, ifølge Bollestad. Det står i tråd med ideen om menneskeverd, som ligger til grunn for mye av politikken i partiet.

– Vi er for eksempel opptatt av åpenhet i næringspolitikken, at personene skal ivaretas. Det handler om menneskeverd, understreker hun.

.

– Vi har et ansvar

Partiet er opptatt av familien: – Og da snakker jeg om ulike typer familie, legger hun til.

KrF har sittet i borgerlig regjering siden 2019, og fikk samme år gjennomslag for å øke barnetrygden. Det var første gang barnetrygden ble økt siden 1996. Styrkingen av barnetrygden står fortsatt sentralt, og er arbeid som skal fortsette, ifølge Bollestad.

Debatten om abort har fått spesielt mye oppmerksomhet den siste tiden. Dagens abortlov gir selvbestemt abort til kvinner fram til uke 12, og partiene debatterer hvorvidt loven bør utvides til uke 18 eller uke 22. KrF er tydelige på ønsket om ikke å utvide den selvbestemte abortgrensen.

– Det er noen paradokser for meg som har jobbet mest i helsevesenet. Vi kan mer og mer om barnets liv. Barn som blir født i uke 22 prøver man å redde. Jeg skulle ønske vi klarte å diskutere disse spørsmålene, uten å gå i skyttergraven hele veien, sier listetoppen som jobbet som sykepleier fram til 40-årsalderen.

Å utjevne forskjeller er blitt et tydelig tema under årets valgkamp. Bollestad mener det må gjelde også på tvers av grensene.

– Hvis vi ikke får med oss verdens fattigste nå, så blir pandemien aldri ferdig. Vi har et moralsk ansvar om å hjelpe dem uten helsevesen, ressurser og tilgang på vaksine. Og for at vi skal kunne gjøre det, må klimaansvaret tas på alvor. Verken natur eller produksjon kan ødelegges, neste generasjon må også tenkes på, sier hun.

Bollestad nevner forvalteransvaret, og mener vi bør bruke framfor å forbruke naturressursene. Hun mener at godt forvaltet skog og god agronomi kan «binde over halvparten av alle utslipp i Norge».

– Verdiene betyr mye

Hun kom ikke inn i politikken for etter fylte 40, og Stortinget før etter fylte 50.

– Jeg er kjempeglad for at jeg har hatt den største delen av mitt yrkesliv utenfor politikken. Av og til trenger vi noen som kommer fra virkeligheten, ler hun.

Bollestad påpeker at det er vanskelig å finne et parti som man deler alle synspunkter med, og at det også gjelder hun og KrF. Hun stemte for eksempel imot ekstra ferieuker til småbarnsforeldre.

– Og det er ikke fordi jeg ikke er opptatt av småbarnsforeldre, men fordi vi nå må velge å prioritere pengene våre. Vi har ikke råd til alt på samme tid, understreker Olaug Bollestad og legger til:

– For meg betyr det veldig mye at KrF er bygd på de kristne grunnverdiene. Det er ikke sånn at dette er smale greier, det handler om menneskeverd. Menneskeverd fra livets begynnelse til livets naturlige slutt. Vi skal ikke forlenge døden til folk, vi skal forlenge livet.

Årets stortingsvalg er 13. september.





Mer fra Dagsavisen