Nyheter

Smittetallene stiger blant de unge i Stavanger – kan bli aktuelt med nye tiltak i skolen

Smittetallene i Stavanger stiger, men helsesjef Runar Johannessen sier det er ventet.

– Det er mange nærkontakter som er en del av smittesituasjonen. Vi har ventet at smitten øker nå når samfunnet åpner igjen, og med skoler og utdanningsinstitusjoner på grønt nivå, sier Runar Johannessen til RA.

– Vi må håndtere en del smitte framover, og spørsmålet er hvordan vi skal bremse utviklingen og ikke la smitten gå fritt.

– Smittetallene blant de unge stiger. Hva tenker du om det?

– Det handler om at flere og flere er vaksinert i aldersgruppene oppover og at skolene åpner opp igjen nå. Det er en helt annen kontaktform på skoler og i idrettslag enn i arbeidslivet ellers, sier han.

Jobber med å få de unge tilbake på skolen

For noen uker siden sendte Helsedirektoratet ut brev til alle landets kommuner med endringer i koronaforskriften om smittekarantene for barn og unge. Fra og med 16. august har barn og unge under 18 år vært unntatt smittekarantene, så lenge de ikke er i samme husstand som, eller er tilsvarende nær en som er smittet. Stavanger kommune skriver på sine nettsider at barn og unge imidlertid må hurtigtestes jevnlig ved mistanke om smitte, og at de som har symptomer må ta vanlig PCR-test – vattpinne i nese og svelg. Endringene er gjort for å unngå at mange barn og unge holdes hjemme i karantene ettersom elever og barnehagebarn ikke lenger er inndelt i kohorter, og det er innført grønt nivå.

Runar Johannessen forteller at et slikt testsystem kan fungere på flere måter, men at det i videregående skoler kan by på en del utfordringer også.

– Med så mange fag på tvers av klasser, kan én elev være innom flere klasser i løpet av få dager. Grønt skolenivå på en videregående skole er mer utfordrende enn på en barneskole. Eventuell smitte i videregående skoler vil også gi utfordringer på grønt nivå, for til slutt vil ikke elevene klare å forholde seg til når de er ferdig i karantene, sier han og legger til at kommunen har innført karantene blant elevene for å begrense smitten, få oversikt og få tid til å justere testrutinene.

Nøyaktig hvilke justeringer det er de tar, kan han ikke si noe om.

– Vi jobber hardt med å få elevene tilbake på skolen så raskt som mulig, sier helsesjefen.

Johannessen innrømmer at kommunen var noe spent på testsystemet i forkant av skolestart.

– Vi så at det kunne bli vanskelig å følge med på antall nærkontakter, sier han.

– Hvor mange av skoleelevene er i karantene i Stavanger nå?

– Det har jeg ingen oversikt over.

Per i dag er det grønt nivå på videregående skoler i Stavanger. Utdanningsdirektoratet skriver at reglene som da gjelder er at ingen syke skal møte på skolen, man skal ha god hygiene, man skal unngå fysisk kontakt mellom personer som håndhilsning og klemming, og det innføres vanlig organisering av skoleklasser og skolehverdag. Johannessen er likevel ikke fremmed for å endre skolenivået, dersom situasjonen skulle utvikle seg ytterligere.

– Kan det bli aktuelt å innføre gult nivå på videregående skoler?

– Det kan bli aktuelt på noen skoler, sier han.

Om det skulle vise seg at Stavanger er på vei inn i en ny smittebølge, vil det gi noen utfordringer i vurderingene framover.

– Vi har forventet en økning av smitten. Vi er mer i villrede på hvor strengt vi skal stramme inn, og om vi i det hele tatt rekker å vaksinere 16- og 17-åringene før de blir smittet, sier han.

Stavangerordfører: – Terskelen for å innføre nye tiltak er høyere nå

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sier at det ikke er snakk om å endre nivået på de videregående skolene i kommunen per onsdag. Tirsdag ble det registrert 39 nye koronatilfeller på Nord-Jæren, og det var smitte i alle kommunene. 21 personer testet positivt for covid-19 i Stavanger, i Sandnes ble det registrert 15 nye koronatilfeller, to nye tilfeller ble registrert i Randaberg, mens det i Sola kun ble registrert ett nytt smittetilfelle.

– Det er mange av de smittede som er nærkontakter, og vi vet at mange i samfunnet er vaksinert. Samtidig er det mange som ikke er det – spesielt blant barn og unge. Terskelen for å innføre nye tiltak er likevel høyere nå, i og med at så mange er vaksinert og det er lavere sannsynlighet for at unge får kraftige symptomer, men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Nessa Nordtun.

– Er du bekymret for smittesituasjonen i Stavanger?

– Jeg er opplever at man klarer å oppsøke nærkontaktene, og få en oversikt, men fordi det er så mange smittetilfeller, begynner det å bli en uoversiktlig situasjon, sier ordføreren.

Mer fra Dagsavisen