Nyheter

Tajik besøkte Easee: – De etterlyser en helhetstenkning

Ap-nestleder Hadia Tajik synes staten skal etterspørre varer som bidrar til teknologiutvikling og effektiv bruk av strømnettet.

Tajik mener det er viktig at staten, i dialog med næringen selv, blir flinkere til å definere kriterier som gjør at man klarer å bruke den kraften man har på mest mulig fornuftig måte, samtidig som man holder på å ruste opp vannkraftanleggene, sånn at man klarer å utløse mer kraft i tillegg.

– Det er viktig når vi etterspør en type varer, som vi vet at landet vårt kommer til å trenge, at en del av det man etterspør bidrar til teknologiutvikling og effektiv bruk av strømnettet. Det er det jeg synes er så spennende med Easee – de har tatt med seg inn, som en del av produktet sitt, at man skal ha en helhetstenkning, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik til RA .

– Arbeiderpartiet har en ambisjon om at det skal være flere ladestasjoner i hver kommune og minst én hurtiglader i hver kommune.

Tirsdag var Hadia Tajik og fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) på besøk hos Easee midt i oljeland på Forus.

Ikke gode nok i den grønne omstillingen

Easee har siden oppstart for tre år siden installert 150.000 elbilladere, og produsert 250.000. De leverer ladere til 14 land, og regner seg som størst i Europa. Arbeiderpartiets nestleder synes det er kjempespennende hvordan Easee jobber, og at de viser det enorme potensialet som en Rogalands-bedrift kan ha, til tross for at de ble etablert for få år siden.

– De etterlyser en helhetstenkning hos dem som sitter med politisk ansvar, og vi er nødt til å ta det på alvor. Det er til syvende og sist staten og det offentlige som kan ta ansvar for helheten i tilgangen til kraft og bruken av det. Det kan ikke enkeltpersoner eller markedet gjøre alene, sier Tajik.

– Etterspørselen av olje kommer til å gå ned, og at vi som er et fylke med så mye kompetanse på energi, klarer å stable på beina flere bedrifter som kan ta en sterkere posisjon på dette både i Norge og internasjonalt, er avgjørende for å klare å kutte utslipp, og å skape nok arbeidsplasser, legger hun til.

Per nå mener hun vi ikke er gode nok i den grønne omstillingen, og påpeker at vi har dårlig tid.

– I løpet av de neste ni årene må vi ha klart å mer enn halvere klimautslippene våre. Vi er ikke i nærheten av å være godt nok posisjonert til å kunne gjøre det. Eksporten fra fastlandsindustrien har gått ned de siste årene, og det er fastlandsindustrien som på mange måter er målestokken for de nye grønne industriene. Man trenger i årene framover en mye mer aktiv stat, som kan være med på å ta en rolle for at norsk næringsliv skal klare å lykkes med å både komme med nye industriprodukter, og teknologi som kan bidra til klimakutt, men som også kan sikre at det blir skapt arbeidsplasser i Norge, sier hun før hun fortsetter:

– For Arbeiderpartiet er det enormt viktig at folk har jobber å gå til, og at vi klarer å skape verdier i tøff konkurranse med andre europeiske land, som også ønsker å slå seg opp på lading og ladeinfrastruktur.

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap), og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, besøkte elbilladefirmaet Easee.

Vil det skal tilrettelegges for bærekraftige løsninger

Selv om Easee allerede kan regnes som den største leverandøren av elbilladere i Europa, har daglig leder Jonas Helmikstøl planene klare.

– Ambisjonen vår er først og fremst å ta en solid posisjon i Europa, og så gjøre det samme i resten av verden – USA, Canada og Asia. Vi skal bli en av de største greentech-selskapene i Europa innen tre til fem år, og i verden innen sju til ti år, sier han til RA.

– Da trenger dere muligens støtte fra staten. Hvilken rolle ønsker dere at staten skal spille i utbyggingen av ladeinfrastrukturen?

– Vi ønsker at det skal tilrettelegges for mer bærekraftige løsninger og bærekraftig teknologi. I Norge er vi så langt framme på dette området, så det må tilrettelegges for at vi kan utnytte disse mulighetene for å bygge norsk industri, generere norske arbeidsplasser, og eksportere teknologien på samme måte som olje og laks, sier han før han fortsetter:

– Foreløpig er det litt cowboy-virksomhet på området. Det blir mer og mer standardisert, men standardisering tar tid. Staten må nok komme inn i bildet for at det ikke skal gå for langt, og man får for mange løsninger som man må fjerne.

Easee har flyttet inn i gamle oljefirmalokaler, og Helmikstøl forteller at veldig mange av hans ansatte kommer fra nettopp oljeindustrien.

– Det er en helt unik kompetanse, der man har vært vant med å utvikle veldig avansert teknologi. Nå handler det mer om å lage forbrukerelektronikk, sier han og legger til at selv om mange har valgt å flytte lignende produksjon til Kina, har Easee lyst til å jobbe med det i Norge.

Fylkesordfører: – Det viser store muligheter

Fylkesordfører Marianne Chesak synes også at jobben Easee gjør er interessant.

– Det viser store muligheter for å tenke nytt om elektrifiseringen og digitaliseringen vi skal gjennom. Det handler ikke kun om kapasitet, men å bruke strømnettet smart – det gjør vi ikke i dag, sier hun før hun fortsetter:

– Man har sett at man kan betale mindre for strøm når det er lav etterspørsel, men dette er et system hvor elektronikken selv styrer dette. Det er veldig fascinerende, og jeg skulle likt å ha sett gode analyser på hva dette kunne hatt å si for utbygging av strømnettet vårt, og hvor mye større kapasitet det vil gi. Vi har aldri vært nødt til å prioritere strømbruken i Norge, og vi har vokst opp og trodd at grønn kraft er noe vi har mer enn nok av, men i dag vet vi at vår grønne kraft er en knapphetsressurs. Det varierer på forskjellige tider av døgnet, og ved å bruke det smart kommer vi mye lenger med den kraften vi har i dag.

Mer fra Dagsavisen