Nyheter

Vil starte folkehøgskole midt i byen: Ministrene mener det er en unik idé

I fire år har Geir Bakken jobbet for å få Stavanger Urban Folkehøgskole (StUF) på beina. Nå får han positive signaler fra to ministre.

– Vi vet at vi representerer noe unikt som er etterspurt hos miljøbevegelsen og unge mennesker og som trengs i Stavanger. Nå søker vi om å få lov til å starte opp for fjerde gang på rad, og jeg håper vi er inne på statsbudsjettet i 2022, slik at vi slipper å søke igjen. Jeg vet det ligger søknader inne som har ligget inne i over ti år, så å få starte folkehøgskole er ingen menneskerett. Det krever tålmodighet og stamina for å få det til, sier Geir Bakken til RA.

Han ønsker å åpne Stavanger Urban Folkehøgskole (StUF) på Storhaug. Bakken har jobbet med prosjektet i flere år, og sendte første søknad i 2018. Nå har han en intensjonsavtale med Solland om et lokale i Pedersgata hvor han ønsker å få inn 140 elever som skal ha det grønne skiftet som læreplan og byen som klasserom.

Bakken mener StUF har en unik profil som retter seg inn mot nye elevgrupper og kan tilby linjer eksisterende skoler ikke har. På læreplanen til StUF står blant annet smartby, bygging av minihus, urbant landbruk, byplanlegging, gjenbruk og ombruk i arkitektur og naturmangfold.

Mange står lenge i kø

Torsdag var kunnskapsminister Guri Melby (V) og næringsminister Iselin Nybø (V) på besøk i Stavanger for å snakke med Bakken om skoleprosjektet.

– Vi er her for å få et innblikk i hva dette prosjektet innebærer, slik at det er høyt på blokken når Guri jobber med folkehøgskoler. Det er ikke sånn at en automatisk kommer med i statsbudsjettet bare fordi en har et godt konsept – det er litt av en jobb å komme dit. Men derfor er det viktig for oss å vite hva dette prosjektet er, og jeg må jo si at jeg synes det er et unikt og annerledes tilbud som hadde vært et fint tilskudd i folkehøgskole-floraen, sier Nybø til RA.

Stavanger Urban Folkehøgskole, Guri Melby, Iselin Nybø, Geir Bakken.

De to ministrene forteller at det ikke er bare-bare å opprette en ny folkehøgskole og komme med i statsbudsjettet, og at mange har stått mellom 10 og 15 år i kø før de når gjennom.

– Venstre har satset på folkehøgskole de siste årene, og vi vil satse mer på det i framtiden. Derfor er det viktig å være godt kjent med prosjektene som finnes. Jeg lover ingenting, men jeg synes dette er veldig spennende. Det er absolutt en god kandidat, sier Melby.

En viktig treenighet

Bakken har fått både næringslivet, det offentlige og ulike organisasjoner med på prosjektet, og han sier at samarbeid, det grønne skiftet og å skape fellesarenaer er viktige nøkkelord i forbindelse med skolesatsingen.

– Du har den treenigheten som er så viktig; det offentlige, frivilligheten og næringslivet. Det med å ha bærekraft som pensum og byen som klasserom... Jeg tror det er litt behov for å tenke sånn i denne byen, sier Nybø.

Melby er enig, og mener i tillegg at en folkehøgskole har flere roller i nærmiljøet.

– Den spiller selvfølgelig en rolle for elevene som går der, men den spiller også en rolle som en motor eller drivkraft i lokalsamfunnet. Vi heier på alle som ønsker å være drivkrefter i den grønne omstillingen i Stavanger, og vi tror det er mulig å gjennomføre den omstillingen og samtidig bevare velstandsnivået vi har i dag, blant annet gjennom å skape nye arbeidsplasser, sier Melby.

– Dette med samarbeid er også veldig i Venstres ånd. Den eneste måten vi kan klare omstillingen på er hvis flest mulig trekker i samme retning, i stedet for at vi kjemper på hver vår kant. Vi må få med oss alle, legger hun til.

Positive ministre

– Det virker som dere er positive til dette?

– Vi er absolutt positive, og dette er et unikt konsept som treffer tiden veldig godt. Men samtidig er det viktig å huske på at det er mange andre som også vil starte opp folkehøgskoler, sier Nybø.

– Jeg tror denne folkehøgskolen blir realisert hvis vi fortsetter vår satsing på folkehøgskoler. Og vi kommer til å fortsette å satse på folkehøgskoler – det kan jeg love, og Stavanger er en av byene vi har tro på. Jeg kan ikke love her og nå hvem som skal støttes, men jeg tror dere har en plass i det norske folkehøgskole-landskapet, sier Melby til Bakken.

Stavanger Urban Folkehøgskole, Guri Melby, Iselin Nybø, Geir Bakken.

Selv om han foreløpig ikke har fått et klart ja eller nei er Bakken godt fornøyd med dagens ministerbesøk.

– Det er ekstremt hyggelig å høre, og dette er som urban musikk i våre ører, sier han og ler.

– Dette er et veldig godt skritt på veien. De sier skolen stikker seg ut, at det er noe nytt og noe de ser trengs og som er en del av framtiden. Den dagen vi blir godkjent går vi inn i det flotte folkehøgskolelandskapet med stor ydmykhet, stolthet og respekt. Vi vil være et slags læringsfellesskap i Stavanger rundt det grønne skiftet, og vi har et sterkt ønske og en stor vilje til å være svaret på unge menneskers klimaengasjement, legger han til.

Mer fra Dagsavisen