Nyheter

Rosenberg-besøk og krisemåling for Sp-topper

Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler ble møtt med krisemåling da de besøkte Rosenberg Worley. Dét bekymrer ikke Sp-toppen.

Stavanger — Jan Bøhlers gamle arbeidsplass fra 1970-tallet, Rosenberg Worley på Buøy, var rammen rundt Senterparti-profilenes besøk. Budskapet om å fortsette leting etter nye felter, og videreutvikle olje- og gassindustrien, verftsindustrien og leverandørindustrien ble hamret inn.

Jan Bøhler, den tidligere Arbeiderparti-politikeren, hoppet sensasjonelt over til Senterpartiet i fjor. Det skapte enorme reaksjoner fra tidligere partikolleger. Torsdag var han tilbake på Rosenberg, hvor han selv jobbet fra 1974 til 1976. Bøhler forteller at kun detaljer stoppet fast bosetting i Stavanger.

– Jeg har veldig gode minner fra Rosenberg. Her var jeg aluminiumssveiser. Da kona mi skulle begynne på hjelpepleierskolen i 1976, flyttet vi til Oslo. Det var ikke jeg som hadde noe behov for å verken slutte i Rosenberg eller flytte på meg, sier stortingsrepresentanten til RA.

Store verdier

– Hvilken rolle vil verftsindustrien spille i den grønne omstillingen?

– Jeg tror det blir veldig viktig. Den teknologien og den erfaringen de har her med industribygging, blir nøkkelen for at Norge kommer seg til neste fase, sier han.

Partiet mener kompetansen i olje- og gassindustrien, sammen med tilhørende industrier, blir nødvendig for å skape et nytt næringsliv-eventyr i norsk historie.

– Et stort område kommer til å være mineraler på havbunnen. Det er veldig mange mineraler man trenger, for eksempel i batteriproduksjon. Vi trenger teknologien og kunnskapen som er utviklet for å jobbe lenge på havbunnen. Det er sånne bedrifter som dette som vil gjøre det, sier Bøhler.

– Helt uaktuell problemstilling

Vedum opplyser at Senterpartiet har laget en plan for de neste fire årene, med spesiell oppmerksomhet mot de «enorme verdiene» langs kysten.

– Vi er veldig opptatt av å utvikle verftsindustrien, bekrefter Vedum til RA.

Partileder Vedum fikk i dag en ny meningsmåling å forholde seg til, denne gang med oppslutning på 11,3 prosent. Det er et kraftig fall fra tidligere målinger. Vedum viser ingen tegn til bekymring.

– I går var det 17,1. Så det ganger og går litt begge veier, sånn er det bare. Vi får bare stå på hele veien, nå handler det om å bygge industri og arbeidsplasser. En dag om gangen, sier Senterparti-lederen til RA.

Vedum forteller videre at den siste uken har bydd på målinger fra 19 til 11 prosent oppslutning. At den siste målingen er den dårligste hittil er bare tilfeldig, ifølge Vedum. Han har tro på at «det norske folk vil få fram de beste alternativene».

– Poenget er at vi skal ha en regjering som består av Senterpartiet og Arbeiderpartiet, det er det beste for Norge. I gårsdagens målinger var vi kun seks, sju mandater unna å være i flertall alene, sier han med et smil.

– Med dagens måling må Sp, i tillegg til Ap og Sv, ha støtte fra enten Rødt eller MDG for å få flertall. Hvem vil du samarbeide med?

– Nei, det er en helt uaktuell problemstilling, sier en humrende Trygve Slagsvold Vedum.






Mer fra Dagsavisen