Nyheter

Åpnet ny skole: – Leksefri og klimavennlig

Onsdag åpnet Kleivane skole offisielt.

Rundt to år etter første spadestikk ble Kleivane skole offisielt åpnet av ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak onsdag formiddag.

På åpningsseremonien var elever fra 1. til 7. trinn samlet, samt andre inviterte. Det ble holdt taler ved blant andre byggeprosjektsjefen, ordføreren i Sandnes og rektor ved Kleivane skole.

I tillegg til ny skole, er det også bygget en ny idrettshall og en fotballbane på tomten til skolen.

1. til 7. trinn var med å feire åpningen av den nye skolen.

Byggeprosjektsjef, Oddgeir Tørset, påpekte i sin tale at de i byggeprosjektet har tatt flere klimavennlige valg.

– Bygget bruker lite energi. Den tekniske delen av bygget styrer alt, som gjør at bygget skal bruke minst mulig strøm, forklarer Tørset.

I tillegg har de hatt et mål om å redusere avfall i byggeprosessen.

– Byggebransjen og byggeprosjekter er noe av det som produserer mest avfall. Foreløpig ser det ut som at vi ligger på 1/3 av hva som er normalt for et byggeprosjekt å produsere av søppel. Det er vi veldig stolte av.

Leksefri

Rektor ved Kleivane skole, Berit Heggen

Per dags dato er det 225 elever og 35 ansatte, inkluder SFO-ansatte, på Kleivane skole. Det er plass til 392 elever på skolen, samtidig som det er tilrettelagt for å kunne bygge ut skolen enda mer ved behov i framtiden.

Rektor ved Kleivane skole, Berit Heggen, synes det er helt fantastisk å være rektor ved en ny skole.

– Jeg søkte ikke jobben fordi det var et nytt bygg, men fordi at jeg kunne rekruttere de ansatte selv. Vi skal være en ny start, og vi skal bygge skolen sammen. Det at det er nytt bygg er bare et pluss, sier Heggen til RA.

Hun tror skolen vil ha en stor betydning for nærmiljøet.

– Det blir et samlingspunkt, og vi ser allerede at uteområdet blir enormt mye brukt, sier Heggen.

Kleivane skole blir leksefri.

– Det bygger på forskning som viser at lekser ikke virker. Også handler det om hvordan familiesituasjonene er nå i dag – familier er travle, de kommer sent hjem, og å da begynne med lekser på sene ettermiddag er nok ikke så bra for familier heller. Vi tenker at vi på skolen har ansvar for at elevene skal nå kompetansemålene, og det står ikke på leksene. Vi tror mange elever vil få en bedre hverdag hvis de slipper å stresse med lekser, forklarer Heggen til RA.

– Ta vare på skolen

Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak, startet talen sin med å gratulere elever og ansatte med den nye skolen.

– I to år har man holdt på å bygge her, og vi ser nå at resultatet har blitt veldig bra. Nå er det dere som skal ta vare på skolen, og som skal skape det gode skolemiljøet her, og det er dere som skal lage vennskap her, lære her, og ha dette som en viktige plass i mange år framover, sier ordføreren.

Han påpeker at det blir viktig å ta vare på hverandre, og spør elevene om de kan love han at Kleivane skole skal bli den beste skolen i Sandnes. Det roper elevene et høyt «JA!» til.

– Det aller viktigste er innholdet i skolen, det er det dere som skaper, sammen med lærerne og alle de ansatte. Hvis dere går inn for å lage den beste skolen i Sandnes, får dere det til, sier Wirak.

Kleivane skole

Nyeste fra Dagsavisen.no: