Nyheter

Frps løfter til studentene – ønsker blant annet flere studentboliger

For en knapp uke siden kunne RA skrive at hele 500 studenter står på venteliste for å få studentbolig i Stavanger. Studentåpningen er like rundt hjørnet, og Frp ønsker å bygge flere studentboliger over hele landet.

– Tall fra i fjor viser at 12.000 ønsket seg studentboliger, men ikke fikk. Vi ønsker derfor å bygge flere studentboliger og det er et løft som ble satt i gang med oss i regjering fra 2013. Jeg husker at det var en stor diskusjon om studentboliger i valgkampen 2013, og vi løftet det kraftig, sier Roy Steffensen til RA. Han stiller til valg som Rogalands toppkandidat for Fremskrittspartiet ved årets stortingsvalg, og kan fortelle at åtte år før Frp kom i regjering, ble det i snitt bygd 900 studentboliger i året.

I løpet av de seks årene Frp satt i regjering ble det i snitt bygd 2200 studentboliger i året.

– Nå er det redusert litt, og er nede i 1600 i året. Vi mener det burde opp til 2200 igjen, sier Steffensen.

Frp har en hel del løfter til studentene i forbindelse med årets valg, og mener blant annet at studentene burde få mer penger tilgjengelig når de studerer.

Vi ønsker å øke frikortgrensen til 80.000 kroner, samt heve studiestøtten.

—  Roy Steffensen

– Det vil vi løse på forskjellige måter. Vi ønsker å øke frikortgrensen til 80.000 kroner, samt heve studiestøtten. Sammen med Høyre, Venstre og KrF innførte vi elleve måneder studiestøtte, og hevet den. En student har derfor omtrent 14.000-15.000 kroner mer utbetalt per år, sier førstekandidaten.

– Vi bør prioritere våre egne studenter

Frp ønsker samtidig å låse studiestøtten til 1,5 G og fjerne utenlandske studenters fortrinnsrett på studentbolig. Steffensen forteller at Høyre og Frp besluttet å gi studentsamskipnadene mer makt i 2014, og at det er de som styrer med studentboligene. Nå er Frp uenig i avgjørelsen om at utenlandske studenter skal ha fortrinnsrett på studentbolig, og ønsker å oppheve dette og la lignende avgjørelser tas på Stortinget.

– Norske studenter som reiser til utlandet får ikke hjelp til å finne bolig ved studiestedet, mens utenlandske studenter i Norge har boliggaranti. Det har blitt flere og flere utenlandske studenter her, og det er gratis for dem å studere i Norge, sier Steffensen. Han synes det er galt at utenlandske studenter har fortrinnsrett på studentbolig når det fortsatt er så mange norske studenter som står i kø for å få dette.

– Vi bør prioritere våre egne studenter før vi hjelper de utenlandske. Vi vil gi den samme hjelpen som utenlandske universiteter gir til våre studenter.

– Bekymrer det Frp hvis de utenlandske studentene velger bort Norge som studiested som følge av en slik avgjørelse?

– Nei, tvert imot. Så lenge det er gratis å studere, mener vi ikke det er en bekymring, sier Steffensen.

Mener tiltakene vil hjelpe studentene i hverdagen

Frp-politikeren mener det er to ting som er viktig områder innenfor utdanningspolitikk, og det er studentløft og yrkesfagsatsing.

– Når jeg reiser rundt til bedrifter utfordrer jeg dem til å nevne tre ting som kan føre til vekst og utvikling for dem. Det er tre svar som går igjen og det er infrastruktur, utgifter, og kompetanse. De er nødt til å ha tilgang på kompetanse, og da er det enten snakk om høyere utdanning eller fagarbeidere av yrkesfag, sier Steffensen.

Økt studiestøtte gjør at de som har behov for å være heltidsstudent har større mulighet til det.

—  Roy Steffensen

Han mener at Frps løfter til studentene er konkrete og kan hjelpe dem i en bedre hverdag.

– Lettere tilgang på studentboliger vil gi en bekymring mindre i hverdagen, og økt studiestøtte gjør at de som har behov for å være heltidsstudent har større mulighet til det.

– Disse tiltakene kan ikke være billige. Hvordan vil dere finansiere dette?

– Vi har sagt at vi vil reduserer bistand. Vi bruker én prosent på bistand, mens FNs anbefalte mål er 0,7. Hadde vi redusert til dette, ville det frigjort 11,7 milliarder kroner, sier Steffensen og legger til at dette kan dekke flere studentboliger.

Partiet mener også at det kan være en løsning å innføre studentavgift for utenlandske studenter, slik som norske studenter må betale når de reiser til utlandet for å studere.

– Tror du at disse løftene vil bli tatt godt imot av studentene selv?

– Studentene vil nok juble for at vi er så tydelige på 1,5 G. De vil bli kjempefornøyde med at vi vil satse på flere studentboliger, og jeg tror de er enige med oss om inntektsgrensen, og blir fornøyde med frikortgrensen, sier Steffensen før han fortsetter:

– Jeg vet også at de er veldig uenige om både studieavgiften for utenlandske studenter, og at vi vil fjerne deres boliggaranti.

Mer fra Dagsavisen