Nyheter

Klimarapport opprører: – Vi må stoppe å lete etter mer olje

Den nye rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) fører til fornyede krav om at oljeletingen i Norge må ta slutt.

FNs generalsekretær António Guterres mener klimarapporten må bli «dødsstøtet» for kull og fossile brensler.

– Denne rapporten er kode rød for menneskeheten. Alarmklokkene er øredøvende, og bevisene er ugjendrivelige, sier han.

Den nye storrapporten fra FNs klimapanel (IPCC) viser at oppvarmingen av jordkloden ligger an til å nå 1,5 grader innen 20 år. Det vil skje selv med dype og raske kutt i utslippene.

Fortsetter utslippene å øke, kan oppvarmingen nå så høyt som katastrofale 5,7 grader mot slutten av århundret.

– Livredd

Ulrikke Torgersen, førstekandidat fra MDG i Rogaland, mener rapporten er ekstremt dramatisk.

– Den verden vi lever i kan være ugjenkjennelig innen så lite som 30 år. Det gjør meg livredd på vegne av framtiden til meg og min generasjon. For vår skyld, for de unge i dag, mener jeg det eneste riktige er at også oljefylket Rogaland tar drastiske grep for å legge ned oljeindustrien og omstille seg til grønnere næringer, sier Torgersen til RA.

Hun påpeker at MDG lenge har sagt at det haster.

– Nå viser rapporten at det haster mer enn til og med vi har trodd. Valget i år er et klimavalg, og politikerne som nå stiller til valgkamp blir de siste som har sjansen til å levere på Norges forpliktelser. Skal vi fortsette å pumpe olje, eller skal vi ta vare på framtiden til barn og unge, spør MDG-politikeren.

– For Rogaland betyr klimakrisen at vi ikke lenger kan late som om regionens største næring er levedyktig framover. Vi er nødt til å omstille oss, også i oljefylket. For kloden koker og framtiden blir stadig mer usikker. Og det er vi med på å forsterke ved å fortsette på samme måte som vi alltid har gjort. Vi har et moralsk ansvar til å legge ned oljeindustrien, sier Torgersen.

– Vi må stoppe å lete

SV-leder Audun Lysbakken mener rapporten bør få alle partier til å våkne.

– Det er opplagt at vi må stoppe å lete etter mer olje, og jeg utfordrer alle partiene til å legge fram konkrete planer for hvordan vi kan nå klimamålene, slik SV har gjort, uttaler han.

Håper på vendepunkt

Rødts nestleder Marie Sneve Martiniussen kaller rapporten en rystende advarsel.

– Nå må vi si nei til ny oljeleting og trekke tilbake 23., 24. og 25. konsesjonsrunde. Vi trenger en ny miljø- og industripolitikk, fastslår hun.

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen håper valget i høst blir et vendepunkt.

– Det internasjonale energibyrået (IEA) har allerede slått fast at det ikke er plass til mer olje- og gassleting hvis vi vil spare oss selv og våre barn for dette, sier Gulowsen.

Greenpeace Norge håper velgerne vil bruke stemmen sin til å skifte ut «fossilpartiene».

– Regjeringens skamløse leting etter ny olje i sårbare arktiske farvann er en hån mot vitenskapen og kommende generasjoner, sier leder Frode Pleym.

Flertall for fortsatt leting

Også regjeringspartiet Venstre går til valg på stans i oljeletingen.

– Men det er klart at per i dag er flertallet på Stortinget et helt annet. Det er et stort flertall for fortsatt leting, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NTB.

Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil alle fortsette letingen.

Klima- og miljøministeren mener for sin del at et hovedmål nå må være å hindre at den globale oppvarmingen fortsetter oppover fra 1,5 grader.

Han advarer mot å gi opp håpet.

– Det ser ekstremt vanskelig ut å holde oppvarmingen under 1,5 grader. Men målet i Parisavtalen er å holde oppvarmingen under 2,0 grader og ned mot 1,5 grader. Jo nærmere 1,5 grader vi klarer å komme, jo bedre er det, sier Rotevatn til NTB.

– Vi har fortsatt tid til å klare dette. Det er ikke håpløst.

Advarsel

Frps Ketil Solvik-Olsen mener på sin side at politikerne må holde hodet kaldt.

– Vi kutter ikke globale utslipp ved å legge ned Norge som energistormakt eller flytte ut våre industriarbeidsplasser, sier han.

– Det betyr tvert imot økt makt til OPEC og Russland og vekst i industriproduksjon i Asia.

Nyeste fra Dagsavisen.no: