Nyheter

Tores vin: Snadder fra Sicilia

Anna Martens og Eric Narioo lager meget bra viner fra nordsiden av Etna.

Vino di Anna er en liten familiedrevet vingård ved landsbyen Solicchiata på nordsiden av vulkanen Etna på Sicilia. I 2008 begynte Anna Martens og Eric Narioo å lage vin sammen før de i 2010 kjøpte sin første vinmark og en 250 år gammel vinkjeller som de restaurerte. I dag lager de en rekke viner fra forskjellige vinmarker, blant annet Palmentino Rosso og Jeudi 15 Rosato.

Sistnevnte er utsolgt på polet, men finnes fortsatt i noen polutsalg. Min favoritt er Palmentino Rosso som foreligger i 2018-årgangen. Er laget av nerello mascalese og andre lokale druesorter, har forsiktig naturvinpreg og herlig forsiktig bitterhet i avslutningen. En saftig og deilig sommervin, som minner litt om Frank Cornelissens vin fra samme område, som tidligere het Contadino.

Saftig og god er også Cool fra Tenerife som er best når den drikkes avkjølt. Også Montesecondos Chianti er en meget bra sommervin som er best avkjølt. På tampen tar vi også med en raritet fra Burgund. Pinot fin er en egen og sjelden klone som pinot noir stammer fra og denne robuste vinen fra Geantet-Pansiot er absolutt verdt å få med seg.

Terningkast 6, 85 poeng

8015101 3 Winner Riesling Trocken 2020 (Rheinhessen, Tyskland) kr 128 (BA)

Denne vinen er et samarbeidsprosjekt mellom Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker og Stefan Winter, som alle lager meget bra riesling I Rheinhessen. Har nokså lys gulfarge. Lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og forsiktig mineralpreg. Lett og delikat i smaken der går i sitrus sammen med eple, urter og forsiktig mineralpreg før den avslutter med meget bra syre.

Terningkast 6, 89 poeng

13177801 Vino di Anna Palmentino Rosso 2018 (Sicilia, Italia) kr 279,90 (BU)

Lys rødlilla farge og lukter av syrlige røde bær sammen med forsiktig preg av vulkanske mineraler. Lett og delikat i smaken der det går i syrlig bærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med noe tannin og meget bra syre.

Terningkast 6, 88 poeng

187901 Montesecondo Chianti Classico 2018 (Toscana, Italia) kr 285 (BU)

Nokså lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med lær og jordaktige mineraler. Nokså lett i smaken der det går i saftig kirsebærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med forsiktige tanniner og meget bra syre.

Terningkast 6, 87 poeng

13250301 Suertes del Marqués Cool 2020 (Tenerife, Spania) kr 279,90 for én liter (BU)

Svært lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med urter og vulkanske mineraler. Lett og saftig i smaken der det går i saftig bærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med lite og ingenting tannin, men har meget bra syre.

Terningkast 5, 91 poeng

12860701 Geantet-Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2019 (Burgund, Frankrike) kr 519,90 (BU)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av kirsebær- og jordbærfrukt sammen med hint av røyk og jordaktige mineraler. Har bra fylde og smaker av mørk og syrlig bærfrukt sammen med mineraler og hint av fat. Har noe tannin og meget bra syrlighet i avslutningen.




Mer fra Dagsavisen