Nyheter

Slik blir Utopia 2021

Årets Utopia Festival vil for første gang arrangeres i Bjergstedparken 10.-11. september. Artistene slippes fremdeles, og søndag ble det annonsert at DJ- og produsentduoen Broiler er et av tilskuddene.

– For oss er Broiler en festgarantist som passer perfekt inn i profilen vår. Vi hadde de i 2018 og da tok det flatt av og det ønsker vi en reprise på i år, og vel så det, forteller daglig leder Espen Yung Knoph til RA.

DJ- og produsentduoen Broiler er blant de som skal spille på festivalen.

Årets artister

Artistene som er annonsert til nå er Alan Walker, Isah & Dutty Dior, Lars Vaular og Stavangerkameratene, men lineupen er fremdeles ikke satt.

– Artistene er supergira hele gjengen. Det å ikke kunne utføre sitt yrke er jo ganske slitsomt og kjipt. Det har jo vært en lang stund hvor de ikke har kunnet gjøre det de elsker. Sånn er det for oss også, så det har vært en rar tid for alle sammen. Vi er veldig glade for å kunne være i gang igjen, og dette kan sannsynligvis det første store kulturarrangementet i landet på en stund, så jeg tipper det kommer til å havne i minnebøkene for å si det sånn, ler Knoph.

Flere av de som skal spille er artister festivalgåerne har ventet på siden de først ble annonsert i 2019. Knoph tror Alan Walker blir en av høydepunktene, og han har blitt etterspurt i mange år.

– Jeg tror også mange gleder seg til å se Isah på hjemmebane, og ikke minst har Stavangerkameratene, overraskende nok for min del, vært et stort høydepunkt for veldig mange. Det blir de nok i år også.

En fullverdig festival

Festivalen ble utsatt i to uker og vil i år bli arrangert 10–11. september. Denne utsettelsen er av praktiske årsaker med tanke på vaksinasjonstallene til FHI.

– Ifølge FHI skal alle voksne hatt tilbud om første vaksinedose innen uke 32, altså neste uke. Det vil si at alle over 18 skal ha blitt vaksinere om de ønsker og har mulighet til det, innen festivalen begynner.

Ifølge Knoph skal de legge til rette for at de som ikke har koronasertifikat skal kunne ta en hurtigtest før de går in. Dersom den er negativ får de grønt pass i et døgn og har mulighet til å være med på festivalen.

– Vi kan ikke arrangere festivalen så veldig mye senere, da vi vil at det skal bli en så sommerlig fest som mulig med tanke på været. Nå jobber vi for å skape en fullverdig festival hvor man kan stå, men det vil selvfølgelig være en mindre festival med begrensninger i forholdt til antall gjester.

Dersom det ikke blir mulig å stå vil de måtte avlyse festivalen, da de ikke ønsker å ha en sittekonsert i det formatet de jobber med.

– Vi vil at folk skal ha mulighet til å danse, bevege seg fritt og kunne være med hverandre og klemme og danse. Med en gang vi ikke får lov til det blir det ikke like gøy.

– Vi vil gjøre det skikkelig når vi først skal gjøre det, spesielt når vi har ventet så lenge.

Samtidig understreker Knoph at det vil holde en god sikkerhet slik at det skal være mulig å holde tilstrekkelig avstand om man ønsker det. Han mener festivalområdet er så stort at det blir en god sikkerhetsmargin.

Daglig leder i Utopia, Espen Knoph, er positiv til at det blir festival i sommer.

I Bjerstedparken

For første gang skal festivalen holdes i Bjergstedparken ved det gamle konserthuset, tidligere har den blitt arrangert i det nye konserthusamfiet.

– Vi ønsket å være i et område som er litt varmere og har mer park og grøntområder.

Tidligere har de hatt to scener, men i år blir det en stor hovedscene samt en liten scene. I tillegg til konserter vil det ifølge Knoph være områder hvor man kan slappe av, alkoholservering, matstands og aktivitetsområder hvor man blant annet kan spille ballspill.

– Vi prøver å samle folk ikke bare på bakgrunn av musikk, men også for en totalopplevelse. Hvis de ikke liker artisten som står på scenen skal de kunne gå og gjøre noe annet, sier Knoph.

Til tross for restriksjoner og at festivalen blir utsatt gleder Knoph seg til festivalen.

– Vi kan ikke love fint vær, men vi kan love at det blir mye glede og kjærlighet inne på området. Endelig får de unge voksne som har ofret mye det siste året lov til å treffes igjen, og det er det vi gleder oss mest til.





Mer fra Dagsavisen