Nyheter

63 ordensforstyrrelser i helgen: - Forventer flere oppdrag

Politiet behandler over dobbelt så mange ordensforstyrrelser nå sammenlignet med da samfunnet var nedstengt. - Det sier litt om at antall ordensforstyrrelser øker i takt med samfunnets gjenåpning, sier politiet

Stavanger — Om vi ser på juli måned i fjor behandlet politiet mellom 20 og 31 ordensforstyrrelser i helgene. Den travleste julihelgen i år resulterte i 82 ordensforstyrrelser. Tallet kommer til tross for restriksjoner på utelivet, og anbefaleringer om å holde seg hjemme ved symptomer eller sykdom. Før pandemien behandlet politiet mellom 50 og 100 ordensoppdrag hver helg i Stavanger.

– Det sier litt om at antall ordensforstyrrelser øker i takt med samfunnets gjenåpning, sier fungerende seksjonsleder for forebygging og patrulje i Stavanger, Kathrine Rotseth til RA.

Forventer flere ordensoppdrag

– Vi har sett at særlig natt til søndag er travelt for patruljene. Det er forventet flere ordensoppdrag når samfunnet åpner opp, sier Rotseth.

Ordensforstyrrelser er hva det høres ut som. Roping, hyling, offentlig urinering eller krangel er typiske årsaker. Ved noen tilfeller hjelper patruljene de som ikke kan hjelpe seg selv. Også skremmende oppførsel, kroppskrenkelser og vold går innunder kategorien ordensforstyrrelser. Hendelsene har sterk tilknytning til alkohol, og mange er overstadig beruset i hendelsesøyeblikket.

– Beruselse, typisk alkohol, er til stede i stort sett alle sakene. Spesielt når det er snakk om helg, er det ofte alkohol inne i bildet, sier Rotseth.

Hver helg oppdaterer Sør-Vest politidistrikt sin Twitter-konto med aktuelle hendelser. I løpet av sommermånedene har antall ordensforstyrrelser gradvis økt.

I hvilken grad forbereder patruljene seg på økningen som trolig kommer når pandemien er under kontroll?

– Vi tenker forebygging. Det betyr å være i god dialog med vekterbransjen og utelivsbransjen, være tidlig synlig i byen og slå ned på uønsket oppførsel. På den måten skal vi klare å holde antall ordensforstyrrelser på et brukbart nivå, selv etter at samfunnet har åpnet seg igjen, sier Rotseth.

Hun erfarer at de som drar ut på livet i godt lag, ofte unngår overtredelser.

– Det beste tipset er å ikke drikke så mye alkohol at man mister kontrollen over seg selv, med gode venner som kan ta vare på deg om du trår over grensen.




Mer fra Dagsavisen