Nyheter

Festival starter: Unge talenter skal frem i lyset

Unge fremadstormende musikktalenter samles for konserter på vakre lokasjoner i Stavanger når Stavanger Kunst & Musikkfestival går av stabelen i perioden framover.

– Det er jo viktig spesielt etter den pandemien med en slike konserter i Stavanger fordi kultur har blitt litt nedprioritert, så jeg tror det er bra at vi lager noe jordnært og lokalt. Kultur er jo viktig uansett om det er en pandemi eller ikke, forteller solist Tormund Blikra Vea som skal delta på festivalen.

Ingrid Geuens startet opp festivalen i 2007, og er kunstnerisk leder for musikkdelen av programmet. Vanligvis er kunstner Kjell Pahr- Iversen med som ansvarlig for kunst, hvor konseptet er å kombinere ulike kunstformer med musikk.

– Fordi vi var usikre på hvordan sommeren ville bli med tanke på korona valgte vi å fokusere på musikk i sommer, da vi ikke ønsket å blande for mange forskjellige grupper mennesker. Men vi vil ha flere arrangement til høsten hvor vi vil ha en kombinasjon, forteller Geuens.

Ingrid Geuens, som til vanlig er lærer ved Griegakademiet i Bergen, har arrangert festivalen i Stavanger i 13 år.

Unge talenter

Vanligvis inviterer festivalen utøvere fra hele verden til å bidra, men siden det ble en utfordring i år har de lett fram solister fra forskjellige steder i verden, men som bor i Skandinavia. Komponistene som spilles er derimot fra hele verden. Et viktig poeng med festivalen er at utøverne er unge:

– Det er unge solister med en begynnende karriere som vi løfter fram, men det må også være en fast gruppe fra Stavanger som holder et veldig høyt nivå. Det er de og deres kontakter som skal drive festivalen videre i framtiden, forteller Geuens, som etter hvert vil overgi ansvaret til utøverne.

Vil gi en opplevelse av regionen

Konsertene skal holdes på forskjellige vakre lokasjoner i Stavanger som Tungenes fyr, Mølleparken Villa på Tau og Sunde Kirke.

– Tanken bak det er at vi vanligvis får besøk av folk fra andre steder i verden som ikke har vært i regionen før. Derfor vil vi vise gjestene forskjellige steder og velge musikk som passer omgivelsene. Det er et bevisst valg å velge lokasjoner som vanligvis ikke brukes så ofte, da det å trekke publikum til nye steder og gi de muligheten til å oppleve Stavanger og regionen på en annen måte er viktig for oss.

– Vi vil trekke publikum som ikke hører på klassisk musikk til vanlig, men som kanskje går tur Tungnes fyr på tur og oppdager at det holdes konsert der. Så det er også publikumsbyggende.

Geuens understreker også at de har prøvd å lage et program som skal være attraktivt for alle

– Noen steder har vi valgt litt lettere musikk som passer for de fleste, også de som ikke er vant til klassisk musikk.

Fiolinist Laurens Weinhold og gitarist  Tormund Blikra Vea er selv med å setter opp programmet for festivalen.

Gøy å komme i gang igjen

Tormund Blikra Vea (27) fra Tasta er en klassisk gitarist som har vunnet flere priser både nasjonalt og internasjonalt, og blir sett på som en svært lovende ung musiker. Han har lenge vært med på festivalen, og har i år vært ansvarlig for å sette opp gitarprogrammet, samt promotere arrangementet.

– I korona har det nærmest vært umulig å være frilans musiker. Det har ikke vært mulig å holdt konsert eller dratt til utlandet og holde konserter, så det har vært helt dødt. Derfor er veldig gøy å komme i gang igjen og kjenne kontakt mellom publikum og utøver, forteller en spent Vea.

Han anbefaler spesielt onsdagens konsert i St. Petri Kirke, som skal være en hyllest til kvinnelige komponister, hvor han har funnet to kvinnelige komponister som har skrevet stykker for gitar.

– Det er viktig å få kvinnene fram i lyset. Når man ser på hva som framføres i Norge er det veldig lite klassisk musikk av kvinnelige komponister, legger arrangør Ingrid Geuens til.

Adrenalinkick å opptre

Laurens Weinhold (26) har spilt fiolin siden han var 4 år og har gjort instrumentale studier i Wien siden han var 15 år, og er en erfaren kammermusiker som har opptrådt på flere internasjonale festivaler.

Han skal være med på alle konsertene under festivalen og har også bidratt til å lage programmet med fokus på samtidskomponister. Han synes det er å kunne opptre foran publikum er en flott opplevelse:

– Det er noen som driver med basehopping og slike ting for å få adrenalinkick, for meg holder det å stå på en scene. Jeg får en fysisk reaksjon hvor jeg føler at jeg må prestere, forteller Weinhold.

I likhet med Vea synes Weinhold det har vært en kjip periode for utøvende musikere.

– Selv om jeg ikke har opptrådt så mye har det vært like mye jobbing fordi jeg har øvd til arrangementer som har blitt avlyst rett før. På en måte har det vært bra å utvikle seg kunstnerisk, men det har vært mye arbeid uten å ha mulighet til å vise det fram.

Program for festivalen.

---



---





Mer fra Dagsavisen