Nyheter

Hva skjer med Hillevåg?

Hillevåg har lenge scoret lavt på levekårsundersøkelser. I disse tider legges det planer for hvordan Hillevåg skal se ut i fremtiden.

Hillevåg scorer lavere enn andre bydeler i flere områder av levekårsundersøkelsen i Stavanger. Den viser blant annet at i 2018 bodde 32,8 % av barn i Kvaleberg i lavinntektsfamilier. Nå ønsker Stavanger kommune å forbedre innbyggernes levekår, og gjøre Hillevåg til et enda mer attraktivt område å bo gjennom ulike satsinger.

By- og samfunnsplanlegging for Hillevåg har jobbet med et planprogram for områdereguleringen som ble vedtatt i slutten av april. Den er en overordnet plan over hvilke muligheter som skal bli sett på i denne omgang, når det kommer til større tiltak som å gjøre Esso-tomten til rekreasjonsområde.

– Noe av det viktigste er å skape bedre grønnstruktur i Hillevåg, og det er noe vi opplever at befolkningen etterspør, forteller Holger Støle, rådgiver i plan og arkitektur avdelingen i Stavanger kommune.

Ifølge planprogrammet vil selve planarbeidet ta rundt 4 år fra våren 2020:

– Dette er en lang prosess med analyser, utredninger, medvirkning og politisk behandling.

Plan over hvordan Parkveien kan se ut i fremtiden.

Planen

I tillegg til å gjøre Esso-tomten om til rekreasjonsområde, er det også planer om å bygge en flerbrukshall ved Kvaleberg Skole, lage parkvei i Bergsagelveien og skape mer liv på torget.

– I samarbeid med Kilden og andre aktører vil vi undersøke hvordan bydelssenteret og torget kan forbedres. Noen av mulighetene vi ser på er hvordan man knytte Kilden bedre sammen med torget, mulighetene for servering på torget og hvordan man kan forbedre trafikksituasjonen i området.

De satser spesielt på å gjøre Hillevåg mer attraktiv for barnefamilier.

– Det er nå det skjer og det er nå vi planlegger, når vi begynner med mer konkrete avgjørelser vil vi inkludere politikere og innbyggere, så det blir en spennende prosess. Jeg tror Hillevåg er en bydel som kan bli veldig bra, spesielt for barnefamilier.

Resultatet av denne prosessen vil være en overordnet reguleringsplan som skal sette rammene for hvordan Hillevåg skal utvikles videre. Fremover vil det arbeides med utredninger og planforslag før områdereguleringen skal til politisk behandling i 2023.

Holger Støle, rådgiver i plan og arkitektur avdelingen i Stavanger kommune håper på flere innspill til hva som skal skje med Esso-tomten.

Områdeløftet

Planprogrammet er en del av områdeløftet i Hillevåg (2018-2023), som har som mål å utvikle gode bo- og nærmiljøer, utvikle medborgerskap og satse på barn og unge.

– Kommunen setter i gang områdeløft i områder som trenger transformasjon og hvor det er tendenser til levekårsutfordringer. Vi har jo ikke de samme problemer som i enkelte europeiske byer der det er opphopning av problemer, avmakt og mistillit. I Stavanger har vi klart å få til en god sosial miks av innbyggere, vi har høy tillit, folk bidrar, og kommunen har tenkt forebygging i mange år, forteller Linda Hagen, prosjektleder for områdeløftet.

Ifølge Hagen er de som jobber med områdeløftet opptatt av å en fysisk endring av Hillevåg, men også en sosial endring. I tillegg til å bygge ut Hillevåg er det flere tiltak som blir gjort for å støtte og engasjere innbyggerne. De har satt i gang ungjobb som for unge som sliter med å få deltidsjobb, skolens 9.-klassinger har gjennom det tverrfaglige faget medborgerskap diskutert og fremmet saker for lokalpolitikerne, og familiekoordinatorer som skal gi familier en kontaktperson mot støtteapparatene.

– Hillevåg er jo en kommunedel som har vært politisk underrepresentert, og de sakene folk har kjempet for har ikke blitt til. Det har vært sett på som Stavangers bakgård og vi er på vei vekk fra den forestillingen. De må oppleve at det faktisk skjer noe også, men det er mye usynlig jobb som må gjøres før vi ser resultater.

Finansiering

Områdetløftet har nå et budsjett på 3,7 millioner kroner til å bruke på planene for 2021. Det er ikke nok til å realisere planene, men områdeløftet kan sette i gang prosesser som får flere til å engasjere seg, noe de på sikt tenker skal utløser ressurser.

– Det gjelder å se disse vinn-vinn-mulighetene hvor flere gagner på det. Dersom det blir en attraktiv kommunedel vil flere flytte dit, de som skal selge boliger får bedre priser og de som driver virksomhet får flere kunder. De ser at det å investere tid og ressurser er noe de vinner på på sikt, forteller Hagen.

– Det viktigste med områdeløftet er at folk blir engasjert i sin egen kommunedel, at vi får i gang de gode kreftene som frivillige organisasjoner, næringsliv og enkeltpersoner med driv, og at vi får forestillinger om hvordan vi kan være med å forme vår egen samtid. Det vi gjør nå har betydning for neste generasjon og det er det som motiverer meg.

---



---





Mer fra Dagsavisen