Nyheter

Fire UD-år i Jordan: – Var et kultursjokk

Tidligere lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Stavanger Sahfana M. Ali har de siste fire årene jobber i Jordan for Utenriksdepartementet: - Det var et kultursjokk.

– Det første jeg gjorde når jeg sto opp de først månedene var å se ut vinduet om det hadde kommet noen skyer og om det kanskje skulle regne litt, siden det er det jeg er vant med fra Stavanger, men det regnet ikke på et halvt år, ler Ali.

Sahfana M. Ali har vært stasjonert på den norske ambassaden i Jordan som spesialutsending for integrering. En jobb som primært handler om å ivareta norske borgere som havner i trøbbel i utlandet. Hvor hun har et spesifikt ansvar for motvirkning av tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll. Med operativt ansvar for Jordan og Irak, og veiledningsansvar for resten av Midtøsten.

– Det har vært en utrolig givende og interessant jobb. Jeg har jo fått reist litt rundt i Midtøsten og fått sett mye på nært hold og blitt kjent med mennesker, men også ny kultur. Så det har vært utrolig lærerikt.

Det er jobben som minoritetsrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet som ga henne denne muligheten. Hvor hun med med barn og unge med minoritetsbakgrunn i Stavanger som opplevde negativ sosial kontroll. Nå har hun jobbet med samme problematikk, men bistått norske barn og unge som ble sendt til foreldrenes opprinnelsesland mot sin vilje.

– Det kan faktisk forekomme at norske barn ned i 14–15 års alderen blir tvangsgiftet, forteller Sahfana.

Nytt land

– Det var et kultursjokk når man flytter til et nytt land, men jeg visste jo at jeg kun var der for en periode. Jeg snakker ikke arabisk så det har vært utfordrende. Jeg har prøvd å lære, men det er lettere sagt enn gjort.

Ali flyttet sammen med mannen sin og tre barn som nå er tenåringer. Hun er gift med tidligere politiker Ingve Iversen, som var hjemmeværende under oppholdet. Her har de stortrivdes og følt seg trygge, til tross for at Jordan er omringet av flere konfliktherjede land.

– Vi er gjerne veldig kjapt ute med å klage på at innvandrere som flytter til Norge kun omgås sine «egne». Jeg fikk kjenne på at det var noe jeg selv gjorde. Jeg omga med stort sett med nordmenn, og norske kollegaer og stekte vafler, spiste kumler og så på gullrekken, ler Ali.

Sahfana M. Ali foran Petra, iført rogalandsbunad.

Selv minoritetsbakgrunn

Sahfana og familien kom til Norge fra Sri Lanka da hun var 10 år. Hun er selv muslim, men dette er første gang hun har bodd i et muslimsk land.

– Jeg forventet jo at de skulle kunne mye om Islam, men i møte med muslimer i Jordan hadde mange begrenset kunnskap. Det er en sammenblanding av kultur, tradisjon og religion, hvor ofte kultur og tradisjon kommer i første rekke. Og en del ukultur forsvares på et spinkelt religiøst grunnlag. Sånn sett ble jeg litt skuffet.

Ali tror det er en fordel at hun selv har en flerkulturell bakgrunn.

– Jeg klarer å se ting fra flere perspektiv og forstå de utfordringene som kan oppstå blant barn med minoritetsbakgrunn. Som føler seg annerledes og må forholde seg til flere kulturer. Slike problemstillinger har jeg selv vært gjennom.

Handler om integrering

Hun tror de sakene hun har jobbet med i Jordan og Irak i stor grad skyldes mangelfull integrering i det norske samfunnet. Hvor foreldre ikke ser noen annen utvei enn å sende barna til opprinnelseslandet.

– Mange av disse familiene som har utfordringer i utlandet ofte er kjent med barnevernet og politiet, men de føler seg sviktet av systemet.

Ali mener det er mye forebyggende arbeid som kan bli gjort for å forhindre dette.

– Det henger sammen med at man ikke har god nok flerkulturell kompetanse i hjelpeapparatet i Norge, som helsesøstre, lærere og leger. Det er viktig at alle ledd har informasjon og kunnskap. Integrering må gå begge veier hvis man skal lykkes.

Hun understreker dog at tvangsekteskap og tvungen flytting kun skjer med en håndfull mennesker, men dette er svært alvorlige saker og brudd på norsk lov, som må tas på alvor.

Sahfanas siste dag på jobb på den norske ambassaden i Jordan.

Videre til Kenya

Om et par uker skal hun videre i samme stilling, men nå til Nairobi, Kenya. Der vil hun også ha ansvar for Somalia, hvor det har vært en utfordring at norsk-somaliske gutter som har havnet i feil miljø i Norge, blir tatt med til Somalia for å gå på såkalte koranskoler. Disse fungerer mer som oppdragelsesanstalter, hvor norske journalister har avdekket at guttene har blitt utsatt for vold og tortur.

– Mange foreldre føler seg hjelpeløse, sviktet av systemet i Norge, og er svært usikre på hva de skal gjøre med ungdommene sine når de havner i miljøer med rus og kriminalitet. Disse skolene har vært direkte ute for å rekruttere denne typen familier, hvor foreldrene er uvitende om hva som faktisk foregår der.

Til tross for at hun er vitne til mange vanskelige situasjoner ser hun fram til nye utfordringer.

– Jeg tror jobben blir veldig spennende. Det er et helt annet kontinent og en helt annen kultur å forholde seg til, men jeg føler meg heldig som får muligheten, forteller en spent Sahfana M. Ali.

---



---





Mer fra Dagsavisen