Nyheter

Vil la VGS-elever møte lokale overlevende fra Utøya

22. juli-terroren blir sentral i de videregående skolene i Rogaland i høst.

Stavanger — Et samlet fylkesutvalg har etter initiativ fra Aps gruppeleder Tom Kalsås satt ned en arbeidsgruppe for å opp markeringen av 10-årsdagen for terrorangrepet i de videregående skoler og i andre deler av fylkeskommunen. Arbeidsgruppen skal møtes igjen i starten av august.

– Jeg håper også det vil være mulig for lokale overlevende fra Utøya å fortelle sine historier i møte med ungdommene på våre videregående skoler. Det gjør et spesielt sterkt inntrykk å lytte til de som har overlevd eller som er pårørende, sier leder i opplæringsutvalget, Solveig Ege Tengesdal (KrF), til RA.

Tengesdal kjenner tragedien også fra sitt eget nabolag i Egersund. Rafal Yasin ble drept på Utøya, mens broren Jamil var blant de overlevende, og er sterkt preget i ettertid.


– Ikke ta demokratiet for gitt

Det nye læreplanverket for videregående skoler vektlegger spesielt stor vekt på demokrati og medborgerskap spesielt, og markeringen vil ta utgangspunkt i faget samfunnskunnskap, og i det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap.

– Dette er veldig viktig. Utøya-terroren er det verste som har skjedd i Norge etter krigen, og noe av tankegodset som førte til hendelsene lever videre i samfunnet. Det er viktig å minne om at vi ikke kan ta demokratiet for gitt, men noe vi må arbeide for hver dag, ellers kan de onde kreftene ta over, sier Tengesdal.

Kildekritikk og falske nyheter

Fylkesbiblioteket og skolebibliotekene på videregående skoler planlegger ulike fellesprosjekter, med tema som falske nyheter og kildekritikk, medborgerskap og demokrati.

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) brenner også for mer kunnskap om Utøya og truslene mot demokratiet.

– Den fryktelige julidagen i 2011 rammet det norske demokratiet og ungdommen midt i noe av det mest sårbare vi har. Vi skylder å løfte det motet og den klokskapen som både ofre og pårørende viste oss i tiden etter angrepet. Det at overlevende ungdommer fra Utøya fremdeles blir møtt med hat og trusler om vold opprører meg på et dypt plan. Vi har et ansvar for å passe på dem. Ta vare på demokratiet vårt. Og aldri glemme, sa Chesak da forslaget om eget undervisningsopplegg for videregående skoler ble behandlet i fylkesutvalget.






Mer fra Dagsavisen