Nyheter

Barn som ikke er vaksinert får ikke komme inn i Norge: – Urettferdige regler

Utenlandske barn som ikke er koronavaskinert får ikke komme inn i Norge. Expat-miljøet i oljebyen Stavanger er sjokkert og oppgitt - igjen.

Nordmenn drar til Syden, til familie i andre deler av landet i sommer. I Stavanger har mange expater gledet seg til å endelig å besøke av familien i utlandet. Slik blir det ikke for mange. Innreisereglene er klare. Fullvaksinerte personer fra utlandet kan komme inn i Norge, men ikke uvaksinerte barn.

I august skulle Marie endelig få besøk av søsteren sin. Søsteren skulle komme med sønnen (1), som Maria er gudmor for, og mannen til søsteren. Nå er planene i grus. Ettåringen får ikke komme inn i Norge.

Marie er i Norge alene. Hun kom til landet like før koronapandemien startet. Hun jobber i oljebransjen mens kjæresten er igjen i hjemlandet. Hun kommer fra et land i Mellom-Europa.

Alene i Norge

– Siden jeg kom rett før koronapandemien, føler jeg meg alene. Jeg har ingen foreldre eller besteforeldre. Mine to søstre er familien jeg har igjen. Min yngste søster hadde planlagt å besøke meg i august. Jeg er gudmor til sønnen. Han er ett år og jeg har bare sett ham to ganger. Både søsteren min og mannen er fullvaksinert. Plutselig blir innreisereglene endret til at uvaksinerte barn ikke får komme til Norge. Man skal jo ikke vaksinerte barn i den alderen uansett. Men søsteren min ammer, og derfor får gudsønnen min noe beskyttelse fra det. Nå kommer de ikke, og her sitter jeg alene i leiligheten min igjen, forteller Marie.

Marie ønsker ikke å stå fram med fullt navn og nasjonalitet. Grunnen til det er at det er noen «stolte nordmenn» i samfunnet, som mener at dersom hun synes reglene er for strenge – så får hun bare føle det og kanskje dra hjem.

– De veldig strenge reglene føles diskriminerende. Myndighetene kommer alltid med en ny regel slik at folk ikke kan komme. Det tok lang tid før nær familie kunne komme til landet. Nær familie er kun barn, foreldre og besteforeldre – ikke søsken. Jeg har kun søstre igjen.

Marie kjenner ikke til andre land som forbyr uvaksinerte barn å komme inn i landet.

Å tenke på et min ett år gamle gudsønn ikke får komme, mens jeg ser barn løpe rundt, leke, besøke hverandre og arrangere bursdagsselskaper – er urettferdig

—  Maria

– Reglene gjør at det er vanskelig å være expat i Norge. Jeg er kjempeglad for å være her, og har fått en flott jobbmulighet i Norge. Jeg har forståelse for at Norge må hindre importsmitte, men det har gått for langt. De har glemt oss som ikke har våre nære her i landet. Å tenke på et min ett år gamle gudsønn ikke får komme, mens jeg ser barn løpe rundt, leke, besøke hverandre og arrangere bursdagsselskaper – er urettferdig, sier hun oppgitt.

Sjokkert over strenge innreiseregler for barn

Anthony Hawke er administrator for den meget aktive Facebook-gruppen Stavanger Expats, som har over 16.000 medlemmer. Han sier at mange er sjokkert over at barn ikke får komme.

En expat er en person som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land enn det landet personen opprinnelig kommer fra. I Stavanger-regionen er etatene hovedsakelig mennesker som jobber i olje- og gassnæringen.

– Jeg vet om hundrevis av familier som har planlagt gjenforeninger i sommer. Søsken, tanter og onkler med barn. Så kommer dette. Enda en gang endres innreisereglene. Mens «Ola» og «Kari» koser seg i Syden, eller drikker etter klokken 24, føler expatene seg igjen alene. Nordmenn ofrer ikke denne gruppen en tanke. Det ser ut som at heller ikke myndighetene gjør det. Konsekvensen er alvorlige. Det er mange som sliter psykisk, sier sørafrikaneren som har vært 40 år i Norge.

Under koronapandemien har jeg opplevd et strengere og mer kynisk Norge.

—  Anthony Hawke

– Jeg har alltid oppfattet Norge som en forsiktig, omsorgsfull og snilt land. Under koronapandemien har jeg opplevd et strengere og mer kynisk Norge. En streng jernhånd som ikke har forståelse for vår gruppe. Jeg er ikke alene om å føle det, sier han.

– Den norske stat gjør det de må for å beskytte landet mot smitte, men de glemme expat-gruppen. Den er stor. Av og til virker det som Norge ikke tror det bor andre mennesker enn nordmenn i landet. Expatene har ikke fått mye sympati, sier Hawke.

Utlendingsdirektoratet (UDI): Dette er reglene

På UDIs nettsider står det uthevet at fullvaksinertes barn ikke kan komme inn i Norge om barnet ikke er vaksinert.

UDI sier til RA at det er Justis- og beredskapsdepartementet som kan gi kommentarer til saken. I en e-post forklarer departementet at barn som er bosatt i et «grønt» land eller område i EØS-Schengen eller Storbritannia – altså et land som ikke er omfattet av karanteneplikt, som kan reise til Norge på nåværende tidspunkt. Personene må ha vært i et grønt område de siste ti dagene før ankomst.

– Hjemlandet mitt er grønt, men når de skal reise til Norge, må man mellomlande i land som kanskje ikke er grønne. Man risikerer å miste fly og ende opp på karantenehotell i andre land. Dessuten endres status på landene hele tiden, kommenterer Maria.

Departement skriver også følgende om grunnen til de strenge innreisereglene for barn:

«Det er de smittevernfaglige rådene fra helsemyndighetene som hele tiden har veid tyngst, samtidig som det hele veien blir gjort løpende vurderinger av om vi kan gjøre flere lettelser i innreiserestriksjonene. Vi skal ikke ha strengere innreisetiltak enn nødvendig, men samtidig må vi være sikre på at vi har god kontroll på smittesituasjonen».

Mer fra Dagsavisen