Nyheter

22. juli-minnesmarkering: – Et sår som fremdeles blør

I dag ble det markert at det er 10 år siden terrorangrepene ved minnesmerket på Lundsneset på Hundvåg.

Mange var samlet ved minnesmerket for å hedre og minnes de som mistet livet da terroren rammet regjeringskvartalet og Utøya.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) var første taler ut:

– I dag er det ti år siden den mørke julidagen hvor 77 mennesker mistet livet og en hel nasjon fikk et sår som fremdeles blør.

– Vi sier til hverandre: «Aldri mer 22. juli» Tiden er inne for å vise det med handling. Da trenger vi hele samfunnet med oss. Politikere, myndigheter, deg og meg, sier Nessa Nordtun.

Malin Høgsand Leirvåg, leder i AUF Stavanger hold deretter tale der hun rettet oppmerksomhet på verdien av å snakke om hendelsen og ta del i debatten:

– Vi skal markere avstand, men aldri med vold. Vi skal være tydelige og aldri naive. Det er på tide at vi snakker om 22. juli. Vi kan ikke ha berøringsangst mot noe som har berørt så mange, sier Leirvåg i talen.

En kamp vi fortsatt må kjempe

Oda Oline Omdal, ordfører i Ungdommens kommunestyre, var også på talerstolen under minnemarkeringen.

– 20. juli ble Benjamin Hermansens minnesmerke skjendet. Det viser oss at kampen mot hatefulle ytringer og utenforskap fortsatt er en kamp som vi sammen må kjempe, sier Omdal i talen.

Etter talene ble det kransenedleggelse, og nedleggelse av 77 røde roser for de 77 som mistet livet, etterfulgt av et musikalsk innslag.

– Jeg synes det var et flott arrangement, mange som stilte opp. Vi var tre talere som fikk fram de forskjellige perspektiver på hvordan vi kan snakke om 22. juli. Det er viktig at vi fikk fram at høyreekstremisme var motivet bak, angrepet var på arbeiderpartiet og AUF, og vi kan ikke ha berøringsangst mot noe som har tatt livet til 77 mennesker, forteller Malin Høgsand Leirvåg, leder i AUF Stavanger til RA.

Dette skjer også i dag

Ti årsdagen for terroren markeres også andre steder i regionen i dag, med både taler, utstillinger og minnesgudstjenester.

Klokken 12.00 er det gudstjeneste i St. Petri kirke i Stavanger:

  • Kirkeklokkene over hele landet ringer kl. 12.00
  • Taler ved biskop Anne Lise Ådnøy og fungerende domprost Aslaug Austbø
  • Ordfører i Sandnes Stanley Wirak leser tekst
  • Ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun leser tekst
  • Rebekka Hennum i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene leser tekst
  • Musikalske innslag

I St. Petri kirke vil det være en minneutstilling med hilsener som ble lagt utenfor Domkirken etter terrorangrepene.

Rogaland og Stavanger Ap arrangerer et åpnet møte på Radisson Blu Atlantic Hotel i Stavanger, mellom klokken 13 og 15. Her vil representanter fra Stavanger AP, Stavanger AUF, Rogaland AP og LO være til stede.

Sandnes

Sandnes kommune holder en enkel minnemarkeringen på scenen på Ruten klokken 09.00. Arrangementet er åpent for publikum, men smittevernreglene må følges.

Program:

  • Minneord ved ordfører Stanley Wirak. Nedleggelse av blomster ved plakett.
  • Hilsen fra Sandnes og Gjesdal AUF
  • Hilsen fra Den norske kirke Sandnes v/prost Ludvig Bjerkreim
  • Trompetsolo ved Katrine Torkelsen Helland, elev ved Vågen videregående skole og spiller i Austrått skolekorps, 2 vers av Til Ungdommen

Alle deltakere registrere seg i forkant. Det gjør du mellom klokken 08.30 og 08.55 ved den røde scenen på Ruten.

Det vil være anledning for publikum å legge ned blomster ved scenen utover hele dagen.

I Sola blir det minnegudstjeneste i Sola kirke klokken 09.00.

I Randaberg blir det minnemarkering i Grødem kirke mellom klokken 12.00. Her blir det taler ved ordfører Jarle Bø og prest Svein Nybø. Etter arrangementet er det åpen kafé fram til klokken 14.00.