Nyheter

Mobilbruk bak rattet: - Frykter store mørketall

Første halvår i 2021 har nærmere 8000 personer på landsbasis blitt bøtelagt for mobilbruk bak rattet. Oss mellom 25 og 44 kommer verst ut. - Folk har nok ikke forståelse for hvor ille det kan gå, sier Ung i Trafikken

Stavanger — Første halvår i 2021 er det i Rogaland registrert 928 tilfeller av mobilbruk bak rattet. Det er en nedgang på 14 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. På landsbasis har tilfellene blant de mellom 18 og 24 økt med 4 prosent.

– Vi frykter at mørketallene er store. Politiet klarer ikke å avdekke alle tilfeller, så dette er nok bare toppen av et ganske stort isfjell, sier kommunikasjons- og samfunnskontakt i Ung i Trafikken, Henrik Pettersen Sunde til RA.

Han understreker at vi skal glede oss over reduksjonen sammenlignet med fjoråret, men frykter at mange bagatelliserer mobilbruken.

– Om du ser ned i mobilen i fem sekunder i 80 kilometer i timen, så har du kjørt lengden tilsvarende en fotballbane. Vi ser av dødstallene at tre av ti dødsulykker skyldes mobilbruk. Folk har nok ikke forståelse for hvor ille det kan gå. Det er helt avgjørende med fokus på veien, sier Sunde.

«Det skjer ikke meg»

På landsbasis i perioden ble 7953 personer bøtelagt for mobilbruk bak rattet. Fra og med 2021 økte bøtesatsene for bruk av mobil i trafikken. Nå er boten på 5000 kroner og tre prikker på førerkortet dersom en blir tatt på fersken. For førere som er på prøvetid, som gjelder de to første årene, blir straffen hele seks prikker. Straffen har tidligere vært 1700 kroner og to prikker.

– Om man blir tatt under prøvetiden får man nå seks prikker på førerkortet. Da er det bare to prikker til, så ryker førerkortet ditt, sier Sunde.

Ung i Trafikken sier at de 928 tilfellene i Rogaland er 928 tilfeller for mange.

.

Hvor realistisk er det å nå tallet null i denne sammenhengen?

– Det er nok dessverre helt urealistisk slik det er i dag. Og det urovekker oss, for man skal virkelig ikke ta lett på det å bruke telefonen i trafikksammenheng. Vi har ingen å miste, sier Sunde.

Han anbefaler å legge mobilen i lommen før man setter seg i bilen. Om du er passasjeren til noen som bruker mobilen, gjelder det å si ifra.

– «Det skjer ikke meg», tenker folk. Man skal gjerne “bare sjekke en melding”, eller “bare bytte sang”. Dessverre er det slik at mange må oppleve nestenulykker for å ta alvoret innover seg. Om du som passasjer legger merke til mobilbruk hos sjåføren: vær tøff nok til å si «jeg er ikke så lysten på å miste livet i trafikken i dag».

22 meter i sekundet

Politiinspektør Terje Oksnes er leder for UP-distrikt 3, som dekker Vestland og Rogaland. Han sier at et kjøretøy beveger seg 22 meter i sekundet ved en hastighet på 80 kilometer i timen.

– En hastighetsoverskridelse, kombinert med uaktsomhet og en annen trafikant som kanskje gjør det samme kan det bli ulykker av. Når flere gjør samme feil kan summen av det bli for mye, sier Oksnes.

Oksnes viser til at de fleste som straffes bruker telefonen til samtaler. Han oppfordrer til handsfree.

– Det kan også se ut som at ved lavere fartsgrenser, er det flere som begår slike type feil, sier han.

Målet: 0 drepte i trafikken

Regionleder i Trygg Trafikk Rogaland, Ingrid Lea Mæland, sier at målet er 0 drepte i trafikken.

– I én av tre dødsulykker har uoppmerksomhet vært medvirkende faktor, og andelen ulykker som skyldes dette har økt over tid. Trygg Trafikk oppfordrer alle bilister til å holde oppmerksomheten på veien, og ikke la seg friste av å ta bare et raskt blikk på mobiltelefonen. I brøkdelen av et sekund kan mye skje under stor fart. Oppmerksomheten din er et bidrag, skriver Mæland i en sms.

Mer fra Dagsavisen