Nyheter

Hva skjer med Esso-tomten?

Esso-tomten i Hillevåg skal bli rekreasjonsområde, men det er mange utfordringer knyttet til det gamle industriområdet, og det er lenge til den første spaden skal i jorden.

Al Greenall er kunstner, Hillevåg-beboer og aktivitetsleder i Pådriv, en arena som jobber med bærekraftig bydelsutvikling i Hillevåg. Han er glad for at prosessen endelig er i gang.

– Jeg tror det var nevnt rundt 2005 at denne tomten skulle bli et viktig sted framover, og her står vi i 2021 og det er fremdeles ingenting som har blitt gjort.

– Per i dag er det nesten umulig å gå ut med små barn da det ikke er noen gjerder, lite tilgang til vannet eller mulighet for å bruke dette området på en rolig og trivelig måte.

I slutten av april kom Planprogrammet for områdereguleringen i Hillevåg. Ifølge den vektlegges bade- og fiskemuligheter, og balanse mellom fysiske anlegg for aktivitet og reetablering av naturmangfold på tomten.

– Planen er å gjøre det til et rekreasjonsområde, men dette er det flere utfordringer knyttet til at det har vært et industriområde med forurensing i bakken, usikker vannkvalitet og behov for opprydning, forteller Holger Støle, rådgiver i plan- og arkitekturavdelingen i Stavanger kommune til RA.

Holger Støle, rådgiver i plan og arkitektur avdelingen i Stavanger kommune håper på flere innspill til hva som skal skje med Esso-tomten.

Bademuligheter

Det er ennå ikke bestemt hva området skal bli til. Nå er det satt ut område for ballspill, samt leke- og treningsapparater. Ifølge Støle har det kommet mange innspill om å lage et badeområde, men dette er det usikkerhet knyttet til.

– Nå i sommermånedene fra juni-august tester man vannkvaliteten ved Esso-tomten. Dette vil gi oss avklaringer om mulighetene for å tilrettelegge for bading og fisking i området. Fremover skal man starte oppryddingen av området med blant annet å rydde opp i forurensningene i sjøbunnen.

Ifølge Støle regner avdelingen med at det skal bli mulig å skape et rekreasjonsområde til tross for forurensing.

– En viktig funksjon til Esso-tomten er å knytte Hillevåg mer sammen med sjøen. Man kan være oppe ved Hillevågsveien og være ganske nær sjøen uten egentlig å være klar over det. Sjøen er en fin ressurs for bydelen som vi tenker å gjøre mer tilgjengelig.

Mange fisker på tomten, men det er ikke noe Støle nødvendigvis anbefaler før vannkvaliteten er sjekket.

Støy kan ødelegge

Beboer Al Greenall er bekymret for at støy fra jernbanen, byggeprosjekter og lokal industri kan bli et problem:

– Støy og forurensning rundt byggeprosjekter og Bane NOR har blitt en økende bekymring for dem som bor i området, og at dette skal bli et økende problem for nytelse av det nye rekreasjonsområdet.

Ifølge Støle er støyforurensningen tilknyttet Bane NORs verksted på Kvalaberg. Kommunen skal vurdere støy- og lysforurensning fra jernbaneområdet i en egen prosess som vil foregå parallelt med områdereguleringen.

Al Greenall (39). Kunstner, Hillevågbeboer  og aktivitetsleder i Pådriv, som for tiden er på ferie.

Eierskap av tomten

Greenall mener også at man kan problematisere eierskapet av tomten, da Bane NOR har kjøpt opp store deler av den gamle tomten. Samt private aktører som bygger boligblokker.

– Jeg tror at det er veldig viktig at kommunen fortsetter med det de gjør når det kommer til å skape planer og initiativer sammen med dem som eier tomten, fordi det er de som kan dra den offentlige oppfatningen av hvordan vi bruker det offentlige rom, sier Greenall.

Ifølge kommunens nettsider disponeres hele området av kommunen, men deler av det innredes av utbyggerne, som såkalte rekkefølgetiltak. Det vil si at når det bygges boliger i nærområdet må utbyggerne bidra til friområdet. Noe basketballbanen og treningsapparatene er et eksempel på.

– Det blir en symbolsk seier for kommunen om de klarer å gjøre det fint og at befolkningen bruker området, men man kan ikke tilfredsstille alle alltid. Det er mange stemmer som skal bli hørt i denne saken, tror Greenall.

I dag ligger det en basketballbane, lekeplass og treningsstativer på tomten.

Kunst i sjøkanten

I tillegg til utbyggingen, har kommunen invitert profesjonelle kunstnere til å sende inn forslag til midlertidige kunstprosjekter langs sjøkanten i Paradis og Hillevåg, som Esso-tomten er en del av.

– Som kunstner selv, og beboer i Hillevåg ble jeg overrasket da kommunen utlyste midler til kunstprosjekter på Esso-tomten. Er det virkelig dette som trengs akkurat nå? spør Greenall.

– Det er trist om det bare skal fungere som en reklamering for området for å se ut som ting går videre i byutviklingen. Så jeg håper det blir et spennende og meningsfullt prosjekt. Ikke bare pynt, uten å engasjere befolkningen og skape tilhørighet.

---



---





Mer fra Dagsavisen