Nyheter

Sesongen er i gang: Slik er norske turister

Denne sommeren har blitt en opptur for reiselivsbransjen i Stavanger, men de fleste turistene er nordmenn.

– Det er kjekt å se at tallene kryper oppover på hotellene etter en tøff periode, sier reiselivsdirektør i Region Stavanger Elisabeth Saupstad.

I juni var 55 % hotellrom belagt, noe som er det høyeste belegget siden pandemien startet.

– I juni ligger vi per i dag på 61 % belegg, som er bra. Halvveis inn i denne måneden har vi en økning på nesten 10 % sammenlignet med fjoråret.

Majoriteten av turistene er nordmenn, men etter 5. juli åpnet grensene opp for store deler av Europa. Reisende fra grønne land eller de som har koronasertifikat får komme uten karantene.

– Vi ser nå litt flere turister fra andre land, spesielt Tyskland og Nederland. Når vi nå har mye flere nordmenn enn vanligvis og det i tillegg kommer utenlandske turister må det jo bare bli kanonbra, sier Saupstad.

Forskjell på turistene

Ifølge Saupstad er det flere forskjeller på norske og utenlandske turister:

– Vi ser at de store attraksjonene er like populære blant nordmenn, men norske turister liker bylivet i større grad. De spiser godt, går på shopping og lever det gode liv.

– Vi så i fjor at snittprisen økte. Nordmenn bruker gjerne mer penger når de er på ferie. De blir også lenger og sover flere netter på hotell. De fleste har jo spart seg opp ekstra midler til endelig å unne seg noe, og da sitter nok pengene litt løsere, tror Saupstad.

Ifølge Tina Andersen, daglig Leder Havly Hotell har de absolutt hatt mest norske turister. For dem har sommeren vært sårt trengt. Juni var en ok måned, men juli ser bedre ut.

Ifølge Andersen er norske turister veldig rolige og godt forberedte.

– Vi får lite spørsmål om turistattraksjoner for de vet hva de skal, hvor de skal og hvordan de kommer seg dit.

Hotelldirektør Anne Christine Stavnem mener det er en helt annen stemning på hotellet nå.

På Clarion Hotel Skagen Brygge har hotelldirektør Anne Christine Stavnem Helliesen ønsket mange nordmenn velkommen i sommer.

– Vi har så å si fullt hver dag. Rett etter St. Hans merket vi at bookingene strømmet på, og det er så å si bare nordmenn.

Selv om hotellet som regel fylles opp, er det mange som booker kort tid i forveien. De kommer også for litt andre grunner.

– Norske turister vet om litt mer ting å gjøre – som å dra på Flo og Fjære, jærstrendene og restauranter som er kjente i Norge. Utenlandske turister kommer ofte kun for å dra på Prekestolen, sier Stavnem.

Ikke bare hotell

Til nå har reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad bare tall på hvor mange som bor på hotellene. Mange norske turister kan også bo hos bekjente.

– I tillegg er det campingturister og de som bor på Airbnb. Det utgjør ganske mye. For tre års siden utgjorde det en halv million, noe som er ganske vesentlig når vi hadde rett over 2 millioner gjester på hotell og camping i 2019.

Selv om pandemien har vært tøff, overlever Mosvangen Camping.

Mosvangen Camping er det færre turister i år enn i fjor:

– ­­I fjor var jo den store norgesferien, da hadde vi mange gjester. Det er litt færre i år, men vi håper og tror at det kommer flere etter hvert, sier Per Arne Haarr, daglig leder ved Mosvangen Camping.

Har tror dette kan vær tilfeldigheter, men det kan også skyldes at det i fjor var flere utenlandske turister som kunne komme til Norge.

– Nå merker vi jo at Europa åpner opp nå, og det er jo bra for oss. Det er stort sett tyskere, nederlendere og dansker som kommer nå. Men det vær flere utenlandske gjester i fjor, det var jo en periode sist sommer hvor de åpnet helt opp.

Haarr mener de norske turistene er lettere å administrere på grunn av språket og muligheten for å bruke Vipps. Før sommeren hadde de en periode hvor de ikke trengte å ha åpen resepsjon fordi gjestene betalte gjennom Vipps.

– Der er ellers ikke så stor forskjell, men nordmenn er kanskje litt mer kravstore, de vet hvordan de vil ha ting.

Per Arne Haarr tror flere har fått øynene opp for camping under pandemien.

Han tror en positiv ting med pandemien er at flere får øynene opp for hvor gøy det er å dra på camping.

– Det som er kjekt er at det er mange nordmenn som leier campingvogn eller bobil for første gang, for det er gjester som sannsynligvis ikke ville kommet ellers.

Jentetur til Stavanger

Da romkameraten til studenten Ane Holen Lorentzen (22) skulle i bryllup på Nord-Jæren, valgte resten av kollektivet å bli med for en firedagers tur til Stavanger. De kjørte fra Oslo og bodde på Airbnb fordi det var billig, sentrumsnært og komfortabelt med tanke på at de kunne parkere bilen.

– Vi tuslet mye rundt. Stavanger er jo så fin å bare rusle i. Vi dro til Fargegata, så i butikker og spiste på blant annet Bøker og Børst, Frøken Phil, Egogdu og Villa 22.

Jentene tok også en dag hvor de dro utenfor byen og besøkte Borestanden og spiste ved Hå gamle prestegård.

– Jeg må innrømme at folk i Stavanger er hyggeligere og mer imøtekommende enn Oslo-folk, så det var veldig koselig. Litt mer «laid back»-stemning, mener Lorentzen.

Ane Holen Lorentzen (22) og venninnene syntes det var veldig fint på Jæren.


Mer fra Dagsavisen