Nyheter

Nord-Jæren til trinn 3 i gjenåpningsplanen

Fra og med midnatt torsdag 15. juli går kommunene på Nord-Jæren over til trinn 3 i den nasjonale gjenåpningsplanen.

Det ble klart etter at ordførerne Kari Nessa Nordtun (Stavanger), Siv-Len Strandskog (Sola), Jarle Bø (Randaberg) og Stanley Wirak (Sandnes) gjorde en ny vurdering av de lokale reglene torsdag 15. juli.

– Alle de fire kommunene har kontroll på smitten. Utviklingen går rette veien, med synkende smittetall og færre med ukjent smittevei. Det gir god kapasitet på testing og smittesporing, noe som igjen gjør det mulig å begrense smittespredning på en god måte, sier ordførerne i en felles uttalelse.

De understreker at smittebildet må overvåkes nøye dag for dag, og at tiltak kan bli gjeninnført dersom det skulle være nødvendig.

Pass på deg og de rundt deg

Det vil fortsatt være økt kontroll med etterlevelse av smittevernreglene på serveringssteder, og økt bruk av kommuneoverlegens/helsesjefens hastefullmakt – i samråd med ordfører – til å stenge virksomheter som bryter smittevernreglene, heter det i uttalelsen.

Ordførerne har følgende oppfordring til sommerglade innbyggere i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg:

– Pass på deg selv, dine venner, din familie og alle andre du møter på din vei. Det gjør du gjennom å følge de grunnleggende smitteverntiltakene: Hold deg hjemme hvis du er syk, ha lav terskel for å teste deg – selv ved de minste symptomer og hold avstand. Vi kan ikke understreke sterkt nok hvor viktig dette fortsatt er, sier ordførerne.

De oppfordrer folk til å registrere seg for vaksinetime med en gang de mottar SMS. Du kan også registrere deg på din kommunes hjemmeside.

Kan ha flere på besøk hjemme

Trinn tre i den nasjonale gjenåpningsplanen innebærer blant annet at man nå kan ha 20 gjester i privat hjem, i stedet for 10. Det betyr også at skjenkestoppen klokken 00:00 oppheves, men at innslippsstopp kl. 00:00 opprettholdes. Det vil fortsatt være krav om registrering, bordservering av alkohol, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand.

Deltakere på idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter unntas fra anbefalingen om én meters avstand, både utendørs og innendørs, der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne. For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs. Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde én meter avstand. Voksne i breddeidretten får unntak fra regelen ved deltakelse på idrettsarrangementer, både utendørs og innendørs, innenfor regionen/kretsen, for eksempel ved kamper og stevner. Også voksne ikke-profesjonelle utøvere får unntak fra 1-metersregelen på både utendørs og innendørs kulturarrangementer, dersom de ellers trener eller øver sammen.

Når det gjelder hjemmekontor og kontor åpnes det mer opp for tilstedeværelse på arbeidsplassen, og at arbeidsgiver vurderer i større grad om hjemmekontor er nødvendig i lys av den lokale smitterisikoen.

For private arrangementer kan man nå være inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute. Oppfordringen om å arrangere utendørs heller enn innendørs opprettholdes.

På offentlige arrangementer kan det nå være inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste tilviste sitteplasser innendørs, men 1000 (500 x 2) hvis alle i publikum sitter i faste tilviste plasser. Utendørs kan det være inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser, men 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.

Les den fullstendige listen over hva trinn tre innebærer her.

Mer fra Dagsavisen